П'ять пісних страв із картоплі радить киянка 34-річна Руслана Дмитрюк. Постійно готує їх. Дотримується посту з 2012-го.
— Уся сім'я любить піцу. Її можна робити з чим завгодно. В піст роблю картопляну на готовій основі. Тісто можна зробити самому. Дві столові ложки дріжджів розчиняю в склянці теплої води. Досипаю склянку просіяного борошна й чайну ложку солі. Замішую з двома столовими ложками олії. Щойно перестало прилипати до рук, формую кулю. Накриваю харчовою плівкою. Ставлю в тепло на 40 хвилин. Має збільшитися вдвічі.
Ділить тісто на дві частини. Руками робить два пласкі коржі заввишки менш як 1 см. Змащує оливковою олією. Три-чотири варені картоплини ріже кружками. Солить, перемішує з олією й італійськими травами. Корж змащує томатною пастою, кладе картоплю.
— Замість пасти можна порізати помідор, цукіні, зелену квасолю, печериці. Як фантазія дозволить. Овочі посипаю петрушкою. Випікаю піцу при 230 градусах 15–20 хвилин.
Для картопляних зраз з огірковою начинкою варить у мундирі в підсоленій воді 1 кг картоплі, чистить і товче в пюре.
Солить, додає перець, базилік і орегано. Два солоні огірки мілко нарізує. Змішує з 2 ст. л. порізаного кропу. З пюре робить коржики, кладе всередину начинку й заліплює, як пиріжки. Обвалює в борошні. Смажить на суміші вершкового масла й рослинної олії по 2–3 хв. до золотистої скоринки. Подібно робить картопляну запіканку.
— Варю в мундирі п'ять-шість картоплин, товчу. Додаю три столові ложки оливкової олії, одну — соку лимона, чебрець, сіль і перець. Цибулину дрібно ріжу та смажу до золотистого кольору. В іншій сковорідці 10 хвилин тушкую 350 грамів порізаних печериць. Додаю подрібнений часник. Змащую олією жароміцну форму. На дно кладу печериці, потім смажену цибулю, а зверху пюре. Скроплюю олією. Запікаю 25 хвилин при 230 градусах. Коли подаю, перегортаю та посипаю зеленню.
Картоплю по-іспанськи смажить, а потім запікає.
1 кг картоплі ріже скибками. 3 ст. л. оливкової олії змішує з однією — італійських чи прованських трав та 1 ч. л. солі. Змащує кожну скибку картоплі, смажить до напівготовності. Коли стане золотиста, перекладає в жароміцну форму. Розігріває духовку до 230°, ставить страву на півгодини підсушитися.
— Цибулину й часничину нарізую і смажу до золотистого кольору. Наливаю на сковорідку склянку томатного соку. Грію, доки випариться наполовину. Додаю 200-грамову банку подрібнених консервованих помідорів або дві чайні ложки соусу табаско. По чайній ложці солі, цукру й молотої солодкої паприки. Проварюю 10 хвилин на слабкому вогні. Виливаю на готову картоплю і ще запікаю 10 хвилин. Їсти можна як основну страву.
Коментарі