вівторок, 14 серпня 2012 05:45

Помідори в'ялять на сонці чотири дні

Автор: фото: REUTERS/Yorgos Karahalis
  У Греції сушені на сонці помідори заливають оливковою олією. Їх додають у соуси, супи, їдять із м’ясом та рибою як гарнір
У Греції сушені на сонці помідори заливають оливковою олією. Їх додають у соуси, супи, їдять із м’ясом та рибою як гарнір

Киянка 45-річна Оксана Гаркавенко в'ялить помідори за власним рецептом у духовці.

— Беру 3 кілограми зрілих і м'ясистих сливок. Мию, нарізую половинками вздовж. Вибираю насіння та викидаю. Має залишитися лише м'якоть. Щільно штабелями трамбую зрізом догори в керамічну посудину. На деку вони можуть підгоріти. Об'єм посуду залежить від того, скільки ви хочете робити помідор. Вони мають не плавати в олії, а щільно лежати.

Посипає свіжим базиліком, крупно змеленим або розкатаним качалкою чорним перцем-горошком і часником. Кожен зубок ріже на чотири частини.

— Не солю. Заливаю олією. Беру рафіновану оливкову. Коли треба зекономити, годиться і соняшникова. Й у духовку на 3 години на найменший вогонь, щоб упрівало. Ставлю 90 градусів, бо духовка менше не робить. Є такі, що не виставляють менше ніж 150. Тоді можна трохи прочинити дверцята, щоб гаряче повітря виходило. Якось, щоб не мити, встелила дно миски фольгою. За півгодини були вуглинки — фольга розжарилася.

Олія випарюється, помідори тоді, як соус. Кладе їх у банку і зберігає в холодильнику.

— Можна лимончика покласти або проспиртувати. Вони не стоять довго. З 3 кілограмів виходить півлітрова банка. Кладу у м'ясо, печеню, тушковану картоплю, плов. Додають пікантності. Схожі на сушені помідори, що продають, але жирненькі.

У заливку можна додавати сушену цибулю, каперси, анчоуси, стручковий перець. Також італійські трави — розмарин, чебрець, орегано. Для аромату можна класти перці чорний і чилі, хмелі-сунелі, кмин, кардамон, імбир, барбарис та коріандр. Товчуть перед тим, як додавати.

20-річна Лариса Копійко з Одеси сушить помідори на сонці. З 10 кг свіжих отримує кілограм сушених.

— Помідори, які дозріли на городі, а не в теплиці, смачніші. Мають бути невеликі та тверді. У таких менше соку і насіння, тому сушаться швидше. Мию, чищу від насіння й перегородок. Маленькі ріжу половинками або четвертинками, більші — скибочками. Добре обсушую.

Стелить фольгу, на неї — пергаментний папір. Змащує олією, щоб помідори не прилипали. Розрізає їх навпіл не до кінця та посипає крупною морською сіллю. Вона не пересолює, але й не дає їм згнити. Сушить чотири дні.

На ніч накриває махровим рушником, щоб не вбирали вологу, на день — марлею, щоб не сідали комахи. Мухи на солоні помідори не летять. Що щільніше класти, то довше сохнуть. Готові на 2 хв. ставить у духовку простерилізувати.

— Їм помідори з чорним хлібом і шматочком моцарели або голландського сиру. Інколи розмочую у воді й вині. Стають смачні і м'які. Додаю у пасти, салати, супи.

Зараз ви читаєте новину «Помідори в'ялять на сонці чотири дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути