Сто років 2015-го буде рецепту приготування півнячих гребінців із білими грибами на дерунах. У столичному єврейському ресторані "Цимес" цю страву називають шури-мури.
"Це єврейська страва — улюблений делікатес Моше Даяна, відомого ловеласа, а за сумісництвом міністра оборони Ізраїлю", — записано в книзі меню.
— "Очень сильно и настоятельно рекомендуем" написано в меню. Но это действительно заслуживает попробовать, — припрошує шеф-кухар закладу Белла Гольдман, 47 років.
Запевняє, що гребінці — домашні. Привозять їх за замовленням на Бессарабський ринок. Щоб приготувати шури-мури, треба щонайменше 10 гребінців. Їх можна збирати поступово, заморожуючи в холодильнику. Почищені гребінці закипіли. Белла Львовна зливає їх й удруге ставить варити в холодній воді. За півгодини до готовності додає по кілька горошин духмяного та чорного перцю, лаврове листя, розрізану цибулину, сіль.
— Гребінці варять 1,5–2 години. І що менший гребінець, то довше вариться, бо в ньому більше жил й мало м'яска.
Готовність перевіряє, проколюючи зубочисткою. Гребінці мають бути м'які, як варене м'ясо. Окремо на олії обсмажує нарізану соломкою цибулю й відварені білі гриби, накраяні середніми кубиками.
— Після обсмажування трохи протушу зі сметаною. Гребінці подають на дерунах. Єврейська кухня вимагає багато зусиль. Це вам не італійська — наварив макаронів й усе.
Деруни єврейською називають латкес. Смажать, як і українці, — з потертої картоплі, цибулі. У тісто вбивають сире яйце, солять, перчать. Гарячі деруни шеф-кухар розкладає на тарілці, а поверх них викладає гребінці. Поливає протушеними зі сметаною й цибулею грибами.
Коментарі