— Із гарбуза варю не кашу, а варення. Виходить смачніше, ніж яблучне чи грушеве, — говорить 46-річна Оксана МАТВІЙЧУК із міста Бердичів на Житомирщині. — Пахне, як лимон. А на вигляд — як оранжевий джем.
Чистить гарбуз від шкірки й насіння. Зважує для варення 2 кг і тре на крупній тертці. Гарбузову масу перекладає в каструлю і засипає 700 г цукру. Перемішує, залишає на півгодини, щоб виділився сік. Два лимони миє. Тре на дрібній тертці, щоб зняти цедру. Додає її до гарбуза. М'якоть лимонів без кісточок ріже маленькими кубиками. Кидає їх до гарбуза і перемішує. Каструлю ставить на слабкий вогонь і чекає, щоб закипіло варення. Через 10 хв. після цього кидає в нього чотири бутони гвоздики. Варить до загустіння, постійно помішуючи.
— Консистенцію можна вибирати яку завгодно. Що довше вариш, то густіше.
Із готового виймає ложкою гвоздику. Розкладає джем у стерилізовані банки і закриває герметично кришками.
Коментарі