понеділок, 03 червня 2013 00:45

На заводі "Артемівськ Вайнері" зберігають традиції класичного виноробства

Не менше сотні разів за три роки жіночі руки торкаються майбутнього ігристого вина, яке виготовляють за класичною технологією Methode Champenoise у місті Артемівськ на Донеччині. Перевертають, струшують, змінюють положення. На заводі "Артемівськ Вайнері" дбайливо зберігають традиції класичного виноробства, роблять вишукане доступним.

— Якщо святкувати Перемогу, то шампанським — вирішили у СРСР, і в повоєнний час відкрили Артемівський завод. Він став найбільшим у Радянському Союзі, а тепер — і в Східній Європі, — розповідає екскурсовод "Артемівськ Вайнері" Андріан Бережний.

Аби побачити технологію від "а" до "я", спускаємося на глибину 72 м у печери гіпсових штолень.

— Червоне і рожеве виношуємо, як дитину — дев'ять місяців, біле — три-п'ять років.

В артемівських підземеллях водночас зберігають 30 млн пляшок.  І це той продукт, який експерти вважають "класичним шампанським": ігристе вино, зроблене за методом вторинного бродіння у герметично закритих пляшках.

Цех виноматеріалів — це перша сходинка на шляху до створення класичного ігристого вина. У ньому  700 блискучих цистерн, у кожній ємності — 15 т.

— Найперше відбувається асемблювання — виноматеріал об'єднують за сортами та регіонами вирощування. Після чого, змішуючи різні сорти, складають купаж. Їх добирають так, щоби підкреслити тонкість букета та смак, і зрештою отримати вино з характерними властивостями й необхідного рівня якості. Пропорція складання вин — це те, що називають секретом виробництва. Змішувати вина різних сортів здогадався французький чернець Дом Періньйон. Завдяки купажу кожна партія ігристого має свій характер.

У тиражному цеху вино вперше потрапляє до пляшок. Звідси вони з тимчасовими корками вирушають на витримку. Для виробництва ігристих вин використовують тільки нові пляшки, які витримують високий тиск 17-18 атмосфер. Повторно їх застосовувати неможливо, адже за тривалої витримки скло змінюється і посудина втрачає міцність.

І от пляшки вкладені в урочистому спокої в довгі штабелі заввишки як людський зріст.

На поверхні +30°С, а в артемівських галереях — одвічні +14°С. Запилені пляшки "в сплячці" навіюють відчуття, що винним запасам 100 років. Але на кожному штабелі — паспорт: дата розливу-тиражу і час останнього перекладання.

— Уже на другий день у пляшках починається бродіння. Утворюються вуглекислий газ і дріжджовий осад. Щоб він не ущільнювався і не приставав до скла, за 30 днів до роботи стає готувач шампанського — так за традицією називають виноробів цього підрозділу. Жінка бере дві пляшки за шийки, тричі струшує і кладе поряд.

Прошу екскурсовода показати, як це роблять.

— У пляшці п'ять атмосфер. Під час маніпуляцій посуд іноді вибухає. Щоб не поранились, руки та обличчя виноробів захищені. Робота ця непроста: 4700 пляшок треба перекласти за 8 годин.

Далі за витримкою починається двомісячний ремюаж. Щоб вивести осад на корок, пляшки зі штабелів переносять у верстати-пюпітри. Подальший процес — візитівка класичного виробництва: пляшки укладають похило шийкою донизу в дубові стулки з гніздами. За зміну майстер-ремюєр провертає близько 80 тисяч пляшок ігристого.

— У Франції цю роботу виконують роботи. А наш майстер-ремюєр щодня бере пляшку, провертає і змінює кут розташування, аби вона поступово стала вертикально. Цей спосіб — ідея вдови Кліко. Видалення зібраного на корок осаду називається дегоржаж — що означає "рубати горло".

Нарешті заморожений разом з осадом корок вилітає з пляшки за допомогою автоматичного дегоржера фірми "Пер'є". Вісім тисяч пляшок на годину — швидкість роботи апарата. Пляшка по конвеєру надходить на лікерно-дозувальну машину, і тут вирішують, яке то буде ігристе. Без лікеру, отже — зеро. 6 грамів цукру на літр вина — екстра-брют. До 15 г/л цукру — брют, 40-45 г/л — напівсухе, 55-80 г/л — напівсолодке. Пляшкам дають нові корки з вуздечками-мюзле. Готове ігристе відправляють у 24 країни світу. Цьогоріч "Артемівськ Вайнері" запатентував знак із зображенням винного пюпітра, який означає абсолютну відповідність класичній технології. І представив п'ять видів нового напівсолодкого CHARTE Komilfo — "Шарте комільфо". Легка, яскрава, ніжна — так говорять про цю колекцію фахівці. А в перших відгуках споживачів найчастіше лунають слова "афродизіак" і "антидепресант".

Зараз ви читаєте новину «На заводі "Артемівськ Вайнері" зберігають традиції класичного виноробства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути