понеділок, 13 червня 2016 07:20

Молодий шпинат робить смак лазаньї ніжнішим

Автор: ФОТО З САЙТА www.vkusnologiya.ru
  Готову лазанью розрізають ножем на чотири частини. Акуратно відокремлюють від стінок форми. Їдять гарячою
Готову лазанью розрізають ножем на чотири частини. Акуратно відокремлюють від стінок форми. Їдять гарячою

— У морозилці завжди маю лазанью. Роблю її сама. У магазинах продають твердий напівфабрикат. Моя виходить хрустка зовні та соковита всередині, — каже 42-річна Ольга ТИМЧУК із Кам'янця-Подільського Хмельницької області. — У страву за класичним рецептом додають м'ясо. Але цікавіший смак виходить зі шпинатом та помідорами. Тут головне мати листове тісто. Далі 7 хвилин — на плиті та 20 — у духовці.

Спочатку готує начинку. На сковорідку наливає 2 ст. л. олії, ставить її на плиту. Чистить цибулю. Ріже півкільцями. Підсмажує 5 хв. на невеликому вогні. Нарізає кубиками 2 морквини. Додає у сковороду. Тушкує ще 8 хв. Знімає шкірку з 4 помідорів середнього розміру. Для цього надрізує їх хрест-навхрест і опускає на кілька секунд у киплячу воду. Подрібнює очищені помідори. Додає їх до цибулі й моркви. Тушкує ще 6—7 хв. Миє 0,5 кг свіжого шпинату.

— Використовую тільки молодий. Він робить смак лазаньї ніжнішим.

Додає його із щіпкою сухого майорану до овочів. За хвилину вимикає вогонь. Накриває кришкою, щоб змішалися аромати.

— Листи для лазаньї продають у магазині. Можна зробити й самому. На порцію потрібно 16 штук. Куплені на 4 хвилини замочують у гарячій воді.

Розмішує 5 яєць, 1 ст. л. олії і дрібку солі. Просіває 500 г борошна в миску, виливає туди яєчну суміш. Замішує тісто. За густиною повинно бути як тісто для пельменів. Накриває рушником або харчовою плівкою, щоб воно не обвітрилося. Дає постояти 30 хв.

Розділяє його на вісім частин і розкочує кожну товщиною 1—2 мм. Вирізає прямокутні пластини розміром 20 на 10 см. Залишає на кілька хвилин підсохнути. Кип'ятить воду, додає 1/2 ч. л. солі. Наливає 3 ст. л. олії і варить пластини 2—3 хв. Так страва буде соковитіша. Виймає та кладе на кухонний рушник, щоб підсохли.

Розігріває духовку до 200°С. Береться за соус бешамель. Сир тре на крупній тертці. Чистить і дрібно ріже малу цибулину. Кладе її та 2 лаврові листи в каструлю. Наливає півлітра молока чи перемішує в рівних пропорціях із м'ясним бульйоном. Кип'ятить. Дає настоятися 15 хв. і проціджує.

Розтоплює 4 ст. л. вершкового масла в сотейнику. Всипає 1/3 склянки борошна, постійно помішує. Як тільки воно стане золотистим, вливає молоко. Доводить соус до кипіння, безперервно помішуючи. Додає на кінчику ножа солі і перець за смаком. Зменшує вогонь і варить 20 хв. Соус проціджує через залізне сито.

Прямокутну форму з високими бортиками змащує олією і соусом. Викладає пластини лазаньї. Додає начинку, соус. Чергує пластини. На верхній шар виливає тільки соус. Посипає 100 г твердого сиру і ставить у духовку на 8—10 хв.

— Готову лазанью розрізую ножем на чотири частини. Акуратно відокремлюю від стінок форми. Страву подаю гарячою.

М'ясний соус протирають крізь сито

— Для лазаньї ще готують класичний соус болоньєз із м'ясом, — каже Ольга Тимчук. — Пікантний томатний або із кропом зробить страву соковитою.

Чистить і на крупній тертці тре цибулину, морквину, корінь селери. Обсмажує до м'якості. Додає 0,5 кг подрібнених на тертці помідорів або 0,5 ст. л. томату-пюре. Наливає склянку води чи бульйону. Вкидає 1 ч. л. цукру, дрібку солі, лавровий лист, 10 горошин чорного перцю. Варить соус 10 хв. і протирає через сито.

— Один шар лазаньї треба мастити одним соусом, інший — ще одним. Так смак страви буде багатший.

Для соусу з кропом обсмажує до золотистого відтінку 2 ст. л. борошна з 3 ст. л. олії. Додає два пучки нарізаного кропу та три зубці подрібненого часнику. Тушкує. Наливає 1/3 склянки молока. Всипає дрібку солі й варить до загустіння 10 хв.

Зараз ви читаєте новину «Молодий шпинат робить смак лазаньї ніжнішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути