— Криза мені не страшна. На городі щось виросте, річка поряд. За вудки — і вже є свіжа риба, — каже 60-річна Софія Коптєва.
Виписує "Газету по-українськи". Надіслала в редакцію свої антикризові рецепти. Готує шпроти, снікерс, нутелу, рафаело. Робить цукерки "Пташине молоко".
— Із риби, що ловлю, закриваю консерву в томаті. А це думаю, чом би шпроти свої не зробити. Купила 3 кілограми мойви. Помила, почистила від кишок, голови повідривала. В якій була ікра, повпихала назад. І залила заваркою індійського чаю. Заварюю міцний. На пів стограмової пачки чаю беру стільки води, щоб ледь покривала рибу. Ллю чай у рибу, коли прохолоне. Кидаю десь 2 чайні ложки солі. На малесенькому вогні ледь томиться. Така стає м'якесенька. Геть із кісточками їсться, як справжні шпроти.
Після тушкування вливає в каструлю півсклянки олії. З оливковою риба має колір і аромат шпрот. Варить ще півгодини на середньому вогні. На малому — 3 год. Готові шпроти тримає в холодильнику в юшці. Довго не псуються.
— Роблю й оселедці. Розморожую скумбрію, обвалюю в цукрі з сіллю. На кілограм риби, це десь дві-три штучки, беру 2 столові ложки солі та 1 — цукру. Мию, чищу. Голови не відрізую. Хто любить пряний посол, то можна перекласти листям лавровим. Тільки трохи, бо воно гірчить. Пару горошин духмяного перцю, чорного. Трохи суміші засипаю всередину риби. Кладу її під гніт у холодильник. За добу оселедці готові.
Придумала власні рецепти цукерок рафаело та пташине молоко. Рафаело робить із банки згущеного молока і крекеру.
— Замість згущівки можна взяти сметани й збити з цукром. Крекеру — дві пачки. Пом'яла, а краще макогоном у макітрі потовкти і туди. Виходить тісто. В руках викачую кульки й у кокосовій стружці обвалюю.
Пташине молоко робить, як торт. Збиває 2 склянки сметани з 1 — цукру, доки не збільшиться вдвічі. Додає 2 ч. л. желатину, розмоченого в теплій воді. Виливає в каструлю, застелену плівкою. Маса застигає в холодильнику. Каструлю накриває мискою та перевертає. Вона легко знімається. На мисці залишається застигла маса в плівці. Господиня знімає її та поливає розтопленим шоколадом.
— Можна й погратися. Узяти формочки в коробках з-під цукерок. Залити в них. Або й горіх покласти чи родзинку всередину. Буде з начинкою, ваше фірмове. На домашній снікерс іде кіло цукру, сто грамів вершкового масла, дві склянки нарізаних горіхів, по одній — молока й борошна і столова ложка какао. Це не дешевий рецепт, але доступніший і корисніший, ніж магазинний снікерс. А я в селі. Горіхи свої, молока в сусідки взяла. Все перемішую та варю 30–40 хвилин до загустіння. Снікерс можна сформувати в ковбаски. Ще нутелу варю. В літрі молока розчиняю 2 склянки цукру, 4 столові ложки какао та 6 — борошна. Молоко має бути холодним. Тоді грудочок не буде. Варю, поки не загусне. В готове додаю грам сто масла і горіхів порізаних, скільки є. Виложила в баночку, й красота. На хліб мащу, коли і скільки захочу.
Коментарі