понеділок, 27 лютого 2012 07:00

"Млинці люблять мати свою окрему сковорідку"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  До Масляної у столичному ресторані ”Курені”  кухар Оксана Чубай готує тісто для млинців. Каже, що найкраще збивати його вручну
До Масляної у столичному ресторані ”Курені” кухар Оксана Чубай готує тісто для млинців. Каже, що найкраще збивати його вручну

На Масляну кухар одного зі столичних ресторанів 40-річна Оксана Чубай готує млинці із сиром, а потім запікає їх у духовці.

Для тіста розтирає два яйця з двома столовими ложками цукру. Додає два стакани теплого молока, дві столові ложки розігрітої соняшникової олії. Вливає її цівкою. Усе змішує хвилини зо дві. Потім потроху всипає 200 г муки. Тісто збиває віничком, щоб було пухким і без грудочок. Наприкінці додає дрібку солі й ваніліну. Із такої кількості тіста виходять 15 млинців.

— Це класичний рецепт, — каже Оксана. — Ще роблю дріжджове тісто, але тоді це вже не млинці, а бліни. Цукру можна всипати більше, тоді млинець буде хрусткішим. Якщо в начинку плануєте давати мак, вишню або яблуко, цукор ще обов'язково треба. Якщо ж всередині буде ікра, лосось, м'ясо або гриби з сиром, то млинець має бути нейтральним на смак. Замість цукру треба дати трішки більше солі. Тісто найкраще збивати вручну — тоді воно буде еластичніше. Від того, що збите комбайном, відрізняється так само, як зроблений вручну шоколад і фабричний. Якщо ж у тісті все-таки є грудочки, його можна процідити через сито.

Оксана протирає сковорідку шматком сала й наливає перший млинець.

— Сало для млинця ідеально підходить. Не треба боятися, що через це він буде надто жирним. Навпаки буде смачніший, не пісний. Замість сала на сковорідку можна налити трохи олії й нагрівати доти, доки не піде білий димок. Тоді можна наливати перший млинець. Бажано із середини і розливати по боках.

Каже, що млинці не можна наливати на сковорідку, де перед тим смажили котлети або цибулю.

— Буде приставати і пригоряти, — пояснює. — Узагалі ж млинці люблять мати свою окрему сковорідку. Найкраще — із чавуну або з антипригарним покриттям, широку й із краями максимум по 5 сантиметрів заввишки.

Із рецептури в млинцях не з'явилося нічого нового, лише нові начинки.

— Зараз роблять із сиром маскарпоне, з манго, ананасами. Але якщо чесно, то багаті люди ніколи не питають таких витребеньок. Їм на Масляну подавай традиційне — млинці з сиром, м'ясом і грибами. Рідко замовляють навіть з ікрою.

У вистиглі млинці Оксана загортає сир з курагою, нарізує невеликими шматками і складає в каструлю. Додає півпачки вершкового масла і 20 хв. запікає в духовці.

— Млинці будуть такі, що танутимуть у роті, — запевняє кухар Оксана Чубай.

Зараз ви читаєте новину «"Млинці люблять мати свою окрему сковорідку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути