— Коли почула вперше про манти, одразу розсміялася з назви, — каже 33-річна Людмила Ткаченко із села Вікторія на Полтавщині. — А тут поїхали були до родичів в Ужгород, де на стіл подали манти. Одразу попросила рецепт. М'ясо замінила на сочевицю з грибами, що за смаком нітрохи йому не поступається.
Просіює дві склянки борошна. Додає дрібку солі та 100 мл води. Замішує прісне тісто й накриває на 40 хв. Промиває 100 г сочевиці, заливає водою. Відварює, помішуючи, 20 хв. до готовності, зціджує воду. Чистить цибулину та дрібно нарізує. Кладе на сковорідку. Додає покраяні 200 г шампіньйонів і смажить 15 хв., помішує.
— Наприкінці додаю подрібнені два зубчики часнику. Кидаю дрібку перцю й солі. Засмажку добре перемішую із сочевицею.
Тонко розкочує тісто, нарізає квадрати розміром близько 10 см. У центр кожного викладає начинку. Навхрест з'єднує краї. Викладає квадрати у змащену олією мантоварку й готує на пару.
— Якщо немає такого пристрою, можна зробити пароварку самостійно. Беру велику каструлю, заповнюю її на дві третини водою. Накриваю подвійним шаром марлі й обв'язую шнурком. Коли вода в каструлі почне кипіти, викладаю манти на марлю в один шар. Накриваю глибокою мискою і варю 25 хвилин.
Подає манти гарячими із зеленню і томатним соусом.
Коментарі