вівторок, 26 липня 2016 05:45

"Малиновий лікер закорковую в пузаті пляшки і дарую дівчатам на свята"

Автор: ФОТО З САЙТА www.tonnasamogona.ru
  Для в’яленої наливки два кілограми вишень сушать у духовці 10 хвилин
Для в’яленої наливки два кілограми вишень сушать у духовці 10 хвилин

Львів'янин 49-річний Андрій Рокотай понад 10 років виготовляє домашні наливки з ягід і фруктів. Винайшов і випробував понад 20 авторських рецептів. У підвалі має півсотні пляшок із наливками на ягодах, фруктах, травах.

— Купую хороший спирт — житній чи пшеничний екстра-класу, — каже чоловік. — Він має міцність 96 градусів, я розбавляю. Можна замінити горілкою.

1 л спирту розбавляє 2 л дистильованої або артезіанської води за тиждень до використання. Не можна додавати воду з-під крана — буде мутний. Лити треба спирт у воду, а не навпаки. Скляну пляшку заповнює до країв.

— Є кілька секретів ідеальної наливки. Найважливіший — зберігати напої у скляній пляшці зі звуженим горлом. Жодного пластику. Ягоди для наливки треба підморозити — так дадуть більше соку. Можна підв'ялити в духовці чи сушарці. Груші, яблука підсмажити на сухій сковорідці чи в духовці — смак буде карамельний. Не треба відкривати корок пляшки, доки триває бродіння. Напої зберігати в прохолодному темному місці.

Для в'яленої вишнівки Андрій Петрович миє 2 кг вишень, кісточки не виймає.

Викладає ягоди на деко, ставить у духовку на 10 хв., доки не буде чути аромат підв'яленої вишні. У 5-літровий бутель зі звуженим горлом всипає вишні, додає 1,5 кг цукру. Заливає по вінця розбавленим 40-градусним спиртом, закорковує. Настоює два-три місяці в темному прохолодному місці. Раз на тиждень — збовтує. Готовий напій проціджує, розливає по пляшках. Має вийти 2,5–3 л вишнівки — темно-червоного, трохи мутного напою.

— Рецепт грушево-м'ятної настоянки з імбиром винайшов не так давно, — розповідає Андрій Рокотай.

— Багатоскладові настоянки — це вже вищий пілотаж. Треба вміти підібрати інгредієнти, щоб смаки не перебивали один одного, а доповнювали. Кілограм стиглих м'яких груш очищаю, ріжу на кубики. Половину одразу засипаю в 5-літровий бутель, аби пустили сік. На фрукти викладаю 10–15 листочків м'яти. 20 грамів кореню імбиру тру на дрібну тертку, посипаю ним шар м'яти. Додаю 300 грамів цукру, можна менше. Засипаю порізаними грушами. Заливаю по вінця спиртом міцністю 40–45 градусів.

Міцно закорковує, настоює 10 днів у темному теплому місці. Пропускає через три шари марлі, відціджує м'якоть. У холодильнику тримає ще три дні. Потім — можна пити.

— Малиновий лікер закорковую в пузаті пляшки і дарую дівчатам на свята, — каже Андрій Петрович. — 2 кілограми малини заливаю водою і варю на повільному вогні годину. Витягаю ягоди, додаю півкіло цукру й добре перемішую.

Сироп Андрій Рокотай проціджує, додає спирт чи горілку з розрахунку половина сиропу — половина алкоголю, лимонну кислоту на кінчику ножа, ванільний цукор. Настоює два тижні. Кілька разів треба збовтати, щоб інгредієнти краще змішалися. Ще раз профільтрувати через кілька шарів марлі і розлити у пляшки.

Зараз ви читаєте новину «"Малиновий лікер закорковую в пузаті пляшки і дарую дівчатам на свята"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути