понеділок, 17 листопада 2014 00:40

Коропа запікають на подушці з моркви і картоплі

Автор: ФОТО Таїса Олійник
  Овочі, якими фарширують рибу, можна подати  на гарнір
Овочі, якими фарширують рибу, можна подати на гарнір

— Запікання риби у фользі дуже просте — чищу, солю, перчу, — розповідає Марина Мосійчук, 30 років, з Вінниці. — Кладу на фольгу, збризкую лимоном та запікаю.

Шість років готує рибу під різними маринадами.

— Зараз рибний сезон, то багато запікаю. Головне — правильно вибрати. Купую великого коропа на 1–2 кіло. Можна товстолоба чи білого амура. Обов'язково живого. Розморожена втрачає смак. Коропа чищу і мию, натираю сіллю та перцем. Вичавлюю півлимона, залишаю на 20 хвилин. Можна на годину-дві. Колись думала, що риба як м'ясо — краща, коли довше маринується. Насправді втрачає смак і гіркне. До неї підходять орегано, часник, духмяний та чорний перці, лавровий лист. Як маринад можна брати соєвий соус й оливкову олію. Її змішують з травами та намащують рибу.

Робить надрізи вздовж хребта. Вставляє туди скибки лимона й цибулі. Три картоплини, цибулину і дві морквини ріже скибками. Частину цибулі й моркви кладе всередину риби.

— На деко стелю фольгу. Кладу овочі, а зверху коропа. Картопля з морквою — добрий гарнір. І риба не приклеюється до фольги. Моркву можна потерти і підсмажити з цибулею. Ретельно загортаю коропа. Від тепла виділяється сік, треба не втратити ні краплі. Можна пекти й на деку. Але якщо пропустити момент, риба вийде пересушена. У рукаві буде варена, а не печена.

Запікає при 200–220°C найменше 40 хв. За 10 хв. до готовності фольгу розкриває і дає підрум'янитися. Якщо м'якоть добре відділяється від хребта, то риба готова. Викладає на тарілку та поливає лимонним соком.

— Запечений короп добрий з гарніром із зелені. Зваріть стручкову квасолю, посмажте з яйцем цвітну або брюссельську капусту. Або зваріть розсипчастий рис. Це якщо не хочете їсти подушку з овочів. Подаю до риби ще сметанний соус. Півсклянки сметани чи кефіру змішую зі столовою ложкою подрібненого кропу. Додаю по чайній ложці діжонської гірчиці і тертого сиру. Вичавлюю зубчик часнику. Все ретельно перемішую. До цієї страви підійде легке біле вино.

Щоб вибрати свіжого коропа, Марина Мосійчук звертає увагу на зябра.

— Дивлюсь їх. Повинні бути від червоного до бордового кольорів. Не беріть із сірими або чорними. Очі мають бути некаламутні. Пахнути свіжою рибою. Тушка має бути пружною. Без вм'ятин.

Зараз ви читаєте новину «Коропа запікають на подушці з моркви і картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути