Ексклюзиви
понеділок, 08 вересня 2008 15:15

Канадський путін готують з картоплі та сиру

Цьогоріч національній канадській страві путін (вимовляють із наголосом на останній склад. — "ГПУ") виповнюється 51 рік. Її готують з картоплі фрі, сиру та соусу. Вигадав і назвав страву ресторатор Фернанд Лаченс із міста Квебек. Із французько-канадської "путін" перекладається як "безлад". Страва має багато різновидів.

Якось клієнт, що поспішав, попросив Лаченса запакувати теплу картоплю з сиром. Ресторатор попередив, що вийде каша. Але згодом сам спробував, і страва йому сподобалася. Вона стала популярною у Квебеку. Але путін довго не наважувалися подавати в ресторанах, бо страва мала неапетитний вигляд.

За сім років після винаходу путін із пряним соусом з"явився в ресторанному меню. Соус вигадала дружина Лаченса.

Нині путін подають у більшості канадських кафе та ресторанах швидкого харчування. Страва дешева. Проте якщо додати трюфелі чи фуа-гру, вона стає дорогою. Для путіну використовують різні соуси та сири.

Стравою з незвичною назвою захотіла пригостити колег. Для приготування квебекського путіну взяла найпростіший і дешевий рецепт. Але на приготування   витратила цілий ранок — зо 2 год.

Готувати путін почала з м"яса. Курячі ніжки добре помила. Кожну ретельно натерла сумішшю з меленого чорного перцю та солі. Поклала одне біля одного на глибоку пательню. Довелося потрудитися й відкрутити пластмасову ручку в ній, бо моє деко виявилось запласке. У щілини між курятиною втиснула сосиски. Вони мають торкатися дна пательні. Курятину поставила у заздалегідь розігріту духовку на 40 хв.

Ресторатор попередив, що вийде каша

Доки готується курятина, чищу й ріжу довгою соломкою картоплю. У мисці промиваю її великою кількістю води. Рідина має змити крохмаль.

"Щоб картопля-фрі була хрусткою, залиш її мінімум на годину в холодній воді, — згадую пораду подруги. — Краще — на 12 годин. Тоді картоплю постав у холодильник і кілька разів зміни воду".

За 40 хв. витягаю м"ясо з духовки. Воно підрум"янилося, пустило сік із жиром. Сосиски ж зверху та знизу підгоріли. Їх довелося з"їсти, бо більше вони не знадобляться. Щойно ніжки охололи, переклала їх у миску. Із соку та жиру готую соус. Прикручую до пательні ручку та ставлю на середній вогонь. Коли жир починає кипіти, додаю 4 ст. ложки просіяного борошна та швидко помішую. Якнайкраще для цього придатна дерев"яна ложка чи лопатка. Соус для путіну не має підгоріти. За 3 хв. до борошна вливаю трохи теплого курячого бульйону, швидко перемішую.  Поступово доливаю решту рідини. Бульйон я приготувала з курячих бульйонних кубиків. Щойно соус почав кипіти, зменшую вогонь, солю, перчу та варю ще 10 хв. Рідина загусла. Як не старалася, але частина борошна в соусі взялася грудками. Щоб виправитися, процідила його через металеве сито.

Із курячих ніжок зняла м"ясо зі шкіркою. Воно легко відділилося від кісток. Теплу курятину порвала маленькими шматочками, додала до соусу. Він став ще густішим. Соус із курятиною можна приготувати заздалегідь і тримати в холодильнику. Він не втратить свого смаку.

Картоплю витягла з води. Розклала сохнути на кухонному рушнику. У каструлю з товстими стінками налила півлітра олії. Щойно на дні з"явилися маленькі бульбашки, кинула жменю підсушеної картоплі. Коли олія перестала шипіти, перемішала соломку. За 2–3 хв. шумівкою витягла картоплю на паперові серветки. Ледь підсмажую всю соломку й за 5 хв. починаю її смажити заново. Цього разу до золотистого кольору. Щоб не злиплася, постійно мішаю. Картопляна соломка вийшла гарною та хрусткою.

У тарілку кладу картоплю фрі. Наверх шаром викладаю сир і поливаю м"ясним соусом.

— Вигляд у путіну не дуже апетитний, я не буду його пробувати, — каже Вікторія, 22 роки.

Вмовляю її скуштувати. Жінка кладе шматочок путіну до рота — і з"їдає всю порцію.

— Треба одразу класти до рота творог, картоплю та шматочок м"яса з соусом, — радить Валентина, 28 років. — Путін дійсно смачний, поживний і не важкий для шлунка.

Що потрібно

Для канадського путіну беруть 8 склянок порізаної соломкою картоплі, 0,5 л олії, 6 курячих ніжок, 1 ст. ложку солі, 1 ст. ложку меленого перцю, 4 ст. ложки борошна, 6 сосисок, 8 склянок гарячого курячого бульйону, 2 склянки сиру.

Зараз ви читаєте новину «Канадський путін готують з картоплі та сиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути