пʼятниця, 20 січня 2006 19:04

Гуцульська грибна юшка в паляниці

У ресторані "Біг Стріт", що на Великій Окружній, подають грибну юшку в  паляниці. Зразу й не здогадаєшся що то таке. Коли офіціант піднімає хлібну кришечку, страву видає сметанно-грибний аромат.

— Я і вдома подаю на стіл цей гуцульський "делікатес", — каже шеф-кухар Людмила Князєва, 45 років. — "Каструльки" з тіста всім подобаються.

Спершу треба замісити дріжджове тісто, а коли воно підійде, зробити кулю. Зверху приліпити шматочок тіста. Він слугуватиме ручкою для кришки.

— Перед тим як ставити у духовку, обов"язково помастіть жовтком, — радить пані Людмила,— тоді хліб буде рум"яний.

Для юшки на півлітра окропу кладемо дві-три картоплини, одну морквину, одну цибулину та 130 г шампіньйонів. Додаємо сіль, грибну приправу, перець. Для насиченого грибного аромату можна додати кілька добре промитих сухих грибів. Бульйон варимо 20–30 хвилин. На завершення розтоплюємо на сковороді 50 г твердого сиру й кидаємо в юшку. З круглої паляниці, що вже доти спеклася, відрізаємо верхню частину — кришку. Виймаємо хлібну м"якушку і заливаємо грибну юшку. Разом із сиром вона густа і трохи тягуча, тому хліб не розмокає.

— Для краси додаємо в юшку сметану та зелень. Ми часто печемо зовсім маленькі "каструленята" для юшки. Їх викладаємо навколо центральної пузатої паляниці. Хлібці смачні, а всередині кожного — густа, наче картопля-пюре, юшка.



Що потрібно

На дві паляниці потрібно стакан молока, 0,5 кг борошна, 1 яйце, 50 г дріжджів, дві столові ложки олії, цукор, сіль.

Зараз ви читаєте новину «Гуцульська грибна юшка в паляниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути