понеділок, 17 грудня 2012 00:15

Грибний суп чехи запивають пивом

Автор: Фото надане Представництвом CzechTourism в Україні
  Грибний суп заправляють юшкою з вершків та житнього борошна
Грибний суп заправляють юшкою з вершків та житнього борошна

Чеська кухарка Кайтлін Кенні з празької кулінарної школи "Шеф парейд" протягом шести років працювала за кордоном. Готувала страви в ресторанах Куби,  Італії, Тайваню та Америки.

— Навчилася цікавим рецептам, але повернулася до Праги, бо найсмачніші страви — традиційні чеські. Проводжу майстер-класи, де навчаю смачно готувати із простих продуктів. Найпопулярніший картопляно-грибний суп. Це чи не найпростіша чеська страва.

На чотири порції промиває і ріже дрібними кубиками 400 г шампіньйонів. Заливає їх склянкою гарячої води, дає постояти півгодини, щоб добре розм'якли. Миє і нарізує кубиками п'ять великих картоплин, кладе в каструлю.

— Заливаю холодною водою, щоб ледь покрило картоплю. Солю і варю 5 хвилин. За цей час картопля стане напівготовою.

Шампіньйони проціджує, додає їх до картоплі. Кидає дрібку кмину та чорний мелений перець на кінчику ножа. Кладе також лавровий лист, доливає склянку води і варить суп ще 5 хв. Картопля має зваритися.

— Тим часом роблю юшку. Змішую чотири столові ложки житнього борошна, дві — сметани та склянку вершків 20-відсоткової жирності. Кладу сіль і перець на кінчику ножа, перемішую. Всипаю дві дрібки сушеного кропу.

На 10-й хвилині варіння супу вливає в нього юшку. Зменшує вогонь і варить іще 5 хв, помішуючи. Розливає по тарілках, подає гарячим.

— Цей суп калорійний, тому після нього раджу не їсти гарнірів. Краще випийте кухоль пива, виготовленого за древніми рецептами. Чехи після обіду так і роблять. Туристи та місцеві найбільше люблять посидіти в стародавньому закладі "У Медвідку" — це єдиний празький готель із пивоварнею.

Гостям ніколи не подають сухарів і риби, бо замовляти їх у Чехії до пива — несмак.

— Там обов'язково пригощають традиційною пивною закускою — хлібом із салом і цибулею. Клієнти пивоварні роблять такі бутерброди самі. У плетеному кошику їм приносять ще теплий хліб. Поряд ставлять банку із бутербродним шпиком. Кожен мастить на хліб. Приносять тарілку із дрібно нарізаною цибулиною — нею посипають сало, солять. Це найкраща у світі закуска до пива, зроблена за 2 хвилини.

Матеріал створено за сприяння представництва CzechTourism в Україні www.czechtourism. com.

Свинину змащують медом

— Чехи люблять м'ясо і рідко їдять рибу, — розповідає Кайтлін Кенні. — На свята і в будні часто готують традиційну страву зі свинини — вепряче коліно. Свинячу рульку миють, зверху роблять надрізи у вигляді ромбів. Вузьким ножем проколюють м'ясо на півсантиметра п'ять-шість разів, нашпиговують нарізаними вздовж зубцями часнику.

У глибокій посудині рульку обсипають спеціями — беруть по чверті чайної ложки чорного меленого перцю, солі та кмину. Заливають 2 л будь-якого пива і ставлять у холодильник на добу, щоб свинина маринувалася. Наступного дня м'ясо виймають і ставлять у розігріту до 60°С духовку. Заливають чвертю маринаду. Випікають протягом 2 год. За 20 хв. до готовності змащують свинину медом і притрушують кмином на кінчику ножа. Печуть до хрусткої скоринки. Готову страву перекладають на велику тарілку і прикрашають зеленню.

 

Зараз ви читаєте новину «Грибний суп чехи запивають пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути