понеділок, 12 листопада 2012 05:00

Глінтвейн не повинен кипіти

Автор: фото: Наталя Чубенко
  Бармен столичного ресторану ”Тюбетейка” Юрій Непийвода готує гарячі напої з вином і теплі коктейлі. До кожного додає спеції
Бармен столичного ресторану ”Тюбетейка” Юрій Непийвода готує гарячі напої з вином і теплі коктейлі. До кожного додає спеції

Бармен столичного ресторану "Тюбетейка" 20-річний Юрій Непийвода готує напої, що зігрівають. Розповідає, як правильно варити і пити глінтвейни.

— Глінтвейн не повинен кипіти, інакше смак зіпсується. У ньому завжди є кориця та гвоздика. Завдяки їм він такий духмяний. Наливають напій у високий товстостінний бокал з ручкою, щоб зберегти тепло. Пити глінтвейн слід гарячим, одразу після приготування, вдихаючи гарячі ефірні пари. Пізніше вино втратить аромат і смак. При розігріванні корисні властивості зникають. Тому краще робити невеликі порції.

Традиційний глінтвейн готують з італійського вина та чорного рому.

— Беру 150 грамів сухого червоного на порцію. Витискаю широку скибку лимона, особливо шкірку, бо в ній ефірні олії. Кладу паличку кориці, п'ять квіток гвоздики. Більше не треба, бо даватимуть гіркоту і занадто сильний аромат. Додаю 2 чайні ложки меду.

Нагріває та забирає з вогню, щойно починає булькати.

— Можна додати три горішки мигдалю. Ллю півстопки чорного рому або чверть — коньяку. Вони підсилюють смак і роблять напій міцнішим.

Білий глінтвейн готують на основі напівсолодкого вина "Алазанська долина".

— У 150 грамів вина витискаю по скибці лайма, грейпфрута і лимона. Лайм ароматніший та добре поєднується з білим вином. У його шкірці більше ефірних масел, ніж у лимоні чи апельсині. Добре відтінює м'яту. Додаю три гвоздички і дрібку меленого мускатного горіха.

Кладе паличку кориці та 2 ч. л. меду. Нагріває і прикрашає келих скибкою цитруса.

М'ятний коктейль роблять на основі лавандового чаю.

— Його можна купити на ринках у бабусь. Туди йде збір усіх гірських трав — лаванда, полин, чебрець. На чашку заварюю чайну ложку з верхом. Додаю зірочку бадьяну або анісу й гілочку м'яти. Кладу її зі стеблом, бо у ньому більше корисних речовин, ніж у листках. Не псую трав'яний чай цукром. Хто любить солодке, може дати меду.

Вкидає скибку лимона та підігріває.

До імбирно-гранатового коктейлю додають шипшину. За основу беруть три чверті склянки холодної води.

— Кладу скибку апельсина, тоненьке кільце імбиру, гілочку м'яти, паличку кориці й 10 крапель гренадину — гранатового сиропу. Його можна купити в усіх маркетах. Можна підсолодити цукровим сиропом. Підігріваю. Щоб смак вийшов злегка кислуватий, можна додати шипшини. Якщо домашня — треба дві-три ягідки, не більше, бо заб'є інші складники.

У безалкогольний коктейль "Міцне здоров'я" вичавлюють грейпфрутовий сік.

— Усі складники містять вітамін С, тому його добре пити для підвищення імунітету. Виходить солодко-кислий, ніжно-рожевого кольору. На 150 грамів фрешу треба один середній 600-грамовий грейпфрут. Дрібно кришу в окремий посуд пластинку імбиру. Більше не треба, бо він гострий.

Ріже п'яту частину яблука та по невеликій скибці лимона і грейпфрута разом зі шкіркою. Все переминає дерев'яною товкачкою. Додає 2 ч. л. меду, паличку кориці і три гвоздики. Заливає соком та нагріває.

Зараз ви читаєте новину «Глінтвейн не повинен кипіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути