понеділок, 19 серпня 2013 06:45

Баклажани запікають із курятиною та сулугуні

Автор: фото: Тарас Подолян
  Шеф-кухар столичного ресторану ”Казбек” Юрій Матузка тримає запечені з курятиною баклажани у правій руці, салат по-гурійському — в лівій. Готувати ці страви вчився у Грузії
Шеф-кухар столичного ресторану ”Казбек” Юрій Матузка тримає запечені з курятиною баклажани у правій руці, салат по-гурійському — в лівій. Готувати ці страви вчився у Грузії

Шеф-кухар столичного ресторану "Казбек" 45-річний Юрій Матузка кілька років вчився секретів кавказької кухні у Тбілісі. У нього часто замовляють салат із баклажанів по-гурійському.

— Баклажани — це традиційна грузинська їжа. Їх і смажать, і запікають. Такий салат роблять на кожен день, бо дієтичний і ситний. Потрібно порівну помідорів, баклажанів, болгарського перцю, вдвічі менше квасолі та втричі — цибулі. В українських баклажанах багато насіння, через це не тримають форми. Ми шукаємо кругліші, м'ясистіші.

Квасолю звечора промиває і замочує, ставить на ніч у холодильник. Баклажан і перець збризкує олією та запікає на пергаменті у духовці. Тримає півгодини за 180°С.

— Перець беру з товстими стінками, українських сортів. Краще різних кольорів, щоб салат був, як світлофор. Як запечу, знімаю шкірку з перцю і баклажанів.

Надрізує помідори навхрест посередині. Виймає плодоніжки ножем, кидає на 20 с в окріп і зразу — в холодну воду.

— Тоді шкірка злазить, а помідор залишається твердий. Беру рожеві "бичаче серце", бо смачніші.

Заливає квасолю водою, щоб покрило. Як закипить, варить годину на малому вогні. Під кінець солить і відкидає на сито. Можна зберігати охолоджену в воді, в якій варилася.

— Усі овочі нарізую кубиками по 1,5 сантиметра. Цибулю — півкільцями чи соломкою. Змішую, солю, на порцію витискаю зубок часнику. Посипаю кінзою і реганом. Це кавказька трава, яку в Україні називають фіолетовим базиліком.

Заправляє салат оливковою олією. Можна гарбузовою чи горіховою.

Також готує фаршировані баклажани. На порцію бере півтора середнього плоду. Нарізує вісім кружалець.

— Добре солю і залишаю на півгодини, щоби пустили сік. Тоді зникає гіркота. Промиваю і викладаю на сито, аби стекли. Обсмажую кружечками. Можна не до повної готовності, все одно будуть запікатися.

Викладає в форму для запікання, змащує тонким шаром домашнього майонезу із зеленню і часником. Нарізує куряче філе шматками 1 см завтовшки.

— Солю, перчу й обсмажую з приправою до курки на середньому вогні 5 хвилин, до золотистої скоринки. Тоді викладаю на баклажани. Зверху ще баклажани і курятину. Між шарами пересипаю сиром сулугуні, крупно потертим. Трохи приперчую свіжомеленим перцем.

Накриває страву кружальцями помідорів без шкірки і засипає сиром сулугуні.

— Замовляємо його спеціально. Хороший сулугуні на розрізі при натисканні виділяє молочко, в міру солоний. Зверху може бути пересолений, але всередині — ні. Іде шарами, як моцарела, лише більш проварена.

Запікає 10 хв. за 180°С і знімає форму.

— За цей час сир сплавиться і майонез розтопиться. Це гаряча закуска, її їдять одразу.

Олію ллють тонкою цівкою

Для домашнього майонезу Юрій Матузка змішує чотири жовтки, три чайні ложки гірчиці, можна французької в зернах, сік чверті лимона.

— У блендері є спеціальні лопаті без подрібнювача. Якщо гірчиця не в зернах, то збиваю ними. Одночасно вливаю 800 грамів охолодженої оливкової олії. Така краще гусне. Можна брати рафіновану соняшникову або змішувати навпіл. Вливаю цівкою, не товщою сірника, інакше почне відшаровуватися. Сіль і цукор — за смаком.

Для заправки додає порівну подрібнені кріп, петрушку, базилік. Вичавлює зубець часнику.

Зараз ви читаєте новину «Баклажани запікають із курятиною та сулугуні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути