Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2011 15:11
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Голосування за відміну "кнопкодавства" саботувала опозиція

Автор: Фото: Ольга Каменєва/Gazeta.ua
  Невідомий народний депутат голосує за своїх колег у сесійній залі парламенту у четвер, 17 березня
Невідомий народний депутат голосує за своїх колег у сесійній залі парламенту у четвер, 17 березня

Провал голосування за систему "Рада-3" відбувся не лише через "регіоналів". І у фракції БЮТ-"Батьківщина", і у фракції НУ-НС були декілька осіб, які не голосували за цей проект. Близько десятка були просто відсутні. Не було "самооборонців".

Це відверта гра, у якій брали участь чимало представників опозиції, тому що їм теж це не вигідно. Окремі депутатські групи у НУ-НС могли домовлятися, що не дадуть своїх голосів за цей проект і рішення не ухвалять. Та ж ситуація могла бути у БЮТ-"Батьківщина". Не виключено, що "регіонали" домовились з окремими депутатами з обох опозиційних фракцій.

Інтерес більшості, зокрема Партії регіонів, - провалити цей законопроект. Інтерес опозиції - сказати "дивіться, яка погана ця більшість, бо не хоче переходити до особистого голосування". И волки сыты, и овцы целы. Кожен залишився при своєму інтересі.

Депутати шукають компромісний варіант, який би дозволив зберегти обличчя і реалізувати цю систему. Проте до цього поки неготові. Відкладаючи, граються в процедурні і технічні ігри.

Реалізація роботи цієї системи може призвести до паралічу законодавчої роботи, тобто взагалі не буде рішень. Таке можливо, тому це треба враховувати.

Система голосування "Рада-3" виключає можливість голосування одним депутатом на декількох пультах одночасно

Може бути і затягування з прийняттям "Ради-3". Чекатимуть місяць-два, щоб за цей час ухвалити рішення по пенсійній реформі й інші контроверсійні законодавчі акти. Потім з меншим ризиком зможуть ввести цю систему.

Правильним кроком було б зробити регламентні поправки, які б дозволили голосувати відносною більшістю голосів, присутніх у залі. Так роблять у європейських країнах. Є ганебна практика, коли деякі депутати взагалі не з'являються у парламенті, але бувають відрядження й інші ситуації. Хоча для цього є партійна дисципліна і можливість ухвалювати рішення більшістю. Прямого протиріччя конституційної норми не буде. Далі треба визначитись — де потрібна абсолютна більшість від загальної кількості депутатів, де відносна, який мінімум. Не можна, щоб 60-ма голосами ухвалювали законодавче рішення. Процедурні регламентні норми, які б дозволили вийти з глухого кута, треба шукати.

"Кнопкодавство" псує імідж України. Причини цього - наслідки пропорційної системи виборів. Партійна структура призвела до того, що втратилась ціна окремого депутатського голосу, все почали вирішувати фракції. Депутат - це солдат чи боєць, тому можна і за нього проголосувати. Ситуація з польськими депутатами, які дуже іронічно це сприймали і коментували, стала останньою краплею для Володимира Литвина. Спікер був змушений реагувати на це, тому що ситуація у парламенті — це його особиста репутація. Після цього він почав діяти. Зараз Литвин є однією з рушійних сил у пошуку виходу з цієї ганьби.

Президент взагалі мало обізнаний про цю проблему. Для нього це не є актуальним. У глави держави є інші проблеми - економічні, соціальні, зовнішньополітичні. Для уряду і Адміністрації президента важливо зберегти арифметичну більшість під час голосування за важливі законопроекти. Великої зацікавленості з боку виконавчої влади у вирішенні цього питання не видно. В АП розуміють цю проблему, але є багато інших пріоритетів.

Загалом були відсутні 30 опозиціонерів, які могли забезпечити позитивний результат голосування за прийняття системи "Рада-3".

Від фракції БЮТ-"Батьківщина" не голосували або були відсутні 13 народних обранців. Від фракції НУ-НС не голосували або були відсутні 17 депутатів.

За відповідну постанову проголосували 222 нардепи.

Зараз ви читаєте новину «Голосування за відміну "кнопкодавства" саботувала опозиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути