четвер, 05 травня 2016 11:30

Значення візерунків на вишиванках: магічне значення орнаменту

Значення візерунків на вишиванках: магічне значення орнаменту

Останні роки вишиванки набули величезної популярності серед українок. Втім, не всі уміють читати значення барвистих візерунків на вишиванках і не завжди знають, яку силу можуть нести вишиті сорочки та вишиті плаття. Насправді кожен орнамент має особливе магічне значення. У давнину вірили, що деякі з них можуть приносити щастя, здоров'я чи оберігати від злих духів.

Геометричні малюнки

Такий орнамент найчастіше притаманний вишиванкам Гуцульщини. Ромби символізують родючість землі. Крапка в ромбі - символ засіяного поля. Схоже значення у ромбів та квадратів, розділених на 4 частини. Коло символізує сонце, а вишитий у ньому хрест – оберіг для дома на щастя. Рівносторонній хрест втілює Бога Вогню, а хвилясті лінії – воду.

Рослинний орнамент

Рослини найчастіше вишивають на Чернігівщині. Калина завжди символізувала матір, родину, потомство роду, напевно, саме тому її часто можна зустріти на весільних вбраннях та рушниках. Гілки дуба як прообраз Перуна вишивали на чоловічих сорочках. Вишиті квіти маку допомагали захиститися від злого ока, а виноград означав сімейне щастя.

Тварини у вишивці

Казкові тварини символізували богів. Так вовк є знаком Ярила, бик та ведмідь – Велеса, кінь представляв сонячних богів, орел – Перуна. Вишита ворона втілює мудрість, змія – знання та довголіття. Зозуля символізує довголіття, свиня – достаток, лось та олені – родючість. Тваринний орнамент притаманний майстриням всієї України.

Гама кольорів

Особливу увагу під час вибору вишитого вбрання потрібно приділити кольорам. Білий, звісно, символізує чистоту та цноту, червоний є ознакою життєвої сили, зелений – природи та життя, синій – води та неба.
"ЕТНОДІМ" пропонує великий асортимент вишитого одягу: вишиванки, вишиті сукні, рушники, плахти, пояси та різноманітні українські аксесуари. На сайті можна знайти пояснення до кожного орнаменту.

Зараз ви читаєте новину «Значення візерунків на вишиванках: магічне значення орнаменту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути