четвер, 10 грудня 2015 20:47

"За кроєм стародавніх речей шиємо стильний сучасний одяг" - Христина Патик
7

Фото: Ольга Каменєва

- Зараз актуальний одяг — поза часом. Не женемося за трендами конкретного сезону, оскільки ми, на противагу фаст-фешн, створюємо речі, які не мають короткого терміну життя: робляться не масово на якихось фабриках за миску рису, а з великою кількістю ручної роботи. Такий одяг — як музика Моцарта — актуальний завжди, - говорить Христина Патик, засновник бренду одягу "Зерно".

Як працювали над кроєм таких речей?

Для колекції сучасного одягу наші дизайнери використали крій стародавнього одягу із фондів музею Гончара. Різноманіття верхнього народного одягу вражає. Ми не відтворюємо народний одяг. А намагаємося стилізувати, використати його елементи — чи то крій, чи то оздоблення.

Крій доволі вільний. Зараз він актуальний?

Зараз у світі йде тенденція до естетики жінок з формами. Етнічні речі підкреслюють ці форми — вони розраховані на широкі стегна і повні груди. Якщо жінка думає, що має забагато кілограм, то в наших речах, вона відчує себе природно у своєму тілі. Естетика повного тіла в народу була завжди: вона свідчила, що жінка здорова і може народжувати дітей.

Свита з клиноподібними вставками по боках підкреслює стегна. І на цих вставках спеціально ще є прикраси, декори — помпони, або дармовиси. Наша свита з м'якої тканини, а оригінальна, з музею — з твердої тканини. Клини по боках стоять сторч і не опадають.

Такий одяг можна купувати на розмір більшим за свій — він не виглядатиме громіздким. Бо його об'ємність доречна.

Недавно всі обговорвали фото молодої француженки, яка купила в Україні стару сорочку з домотканого полотна з глибоким вирізом спереду і одягнула її не підперізуючись на майку як сукню. Як ставитеся до таких експериментів?

- Річ по-іншому зазвучала. Але думаю, що зараз взагалі не можна носити старий одяг. Тому що він зношується. І таким чином ми нищимо цей спадок, який діти наші вже не побачать. Треба шити нове.

Як порадите комбінувати в образі етнічні речі?

- Одного складника етнічного одягу достатньо, щоб виглядати зі смаком. Наприклад, вовняні безрукавки вдягайте з найпростішим одягом — зі звичайними джинсами, з будь-якою спідницею чи штанами. З білою сорочкою вона виглядатиме урочисто, з простим светром - більш повсякденно. Такі речі нададуть образу родзинку.

Зараз ви читаєте новину «"За кроєм стародавніх речей шиємо стильний сучасний одяг" - Христина Патик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути