середа, 24 квітня 2013 15:09

Сварити і карати дитину не можна під час хвороби і перед сном

Сварити і карати дитину не можна під час хвороби і перед сном
Фото: womanjournal.org

"Асю ми не били до двох років, - зізнається вінничанка Олеся Монастирська. – Зараз дитина стала некерованою. Не слухає ні мене, ні чоловіка. У неї нема авторитетів. Робить те, що їй заманеться. Я вимикаю телевізор і намагаюсь вкласти її спати в обід, а вона зі сльозами вимагає то мультиків, то цукерок. У садочку вдарила дівчинку. Ми надіялись, що це було вперше і в останнє, але через два дні знову штовхнула свою ровесницю так, що та завалилась у пісочницю. Як навчити дитину поводитись нормально і слухатись батьків? Свекруха забороняє піднімати на дитину руку. Але, по-моєму, вже час ставити Асю в куток або хоча б по сідницях надавати".

Сварити і карати дитину не можна під час обіду і перед сном. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла психолог Катерина Лисенко.

"Дитина повинна розуміти, що робити добре, а що погано, – говорить Катерина Іванівна. – Саме батьки повинні показати своїй дитині межі допустимої поведінки та правила, за якими живуть люди. Можна слухатися поради бабусь і дідусів, близьких родичів і далеких знайомих. Але приймати рішення щодо виховання дитини ви повинні самі".

За словами психолога, дитина до 4-5 років не в силах володіти власними емоціями, бажаннями і поривами, тому її поведінку батьки мають направляти в потрібну сторону за допомогою заборон і покарань.

"Деяким дітям достатньо розмови, аби вони засвоїли певні уроки і не повторювали своїх помилок. Декого не здатні виправити навіть години, проведені у кутку на колінах. Бити дитину вам не порадить жоден психолог у світі, бо покарання не повинне шкодити ні фізичному, ні психічному здоров'ю", - переконана Катерина Лисенко.

За припущенням психолога, часто за допомогою поганої поведінки дитина просто намагається привернути увагу до себе.

"Звичайно, у батьків нерви не залізні. Іноді ви можете не стриматися, перейти в покаранні певні рамки, накричати і навіть шльопнути дитину. Головне вміти визнавати, що ви неправі у такій ситуації і навіть вибачитися перед дитиною, сказати їй, як сильно любите і цінуєте її. Скільки б шкоди за раз не зробила дитина, покарання повинне бути одне, а не поодинці за кожну провину".

Не можна карати і сварити дитину перед обідом, коли дитя хворе чи готується до сну.

"Не починайте виховувати дитину, коли і самі не свої, повернулись втомленими з роботи чи коли хтось роздратував, - радить психолог. - Тоді можете вилити на доньку чи сина незаслужений гнів, який насправді призначався для когось іншого. Під час хвороби ставтеся до дитини з розумінням, бо тоді психіка особливо вразлива і реакції організму до стресу чи конфлікту можуть бути непередбачуваними".

Зараз ви читаєте новину «Сварити і карати дитину не можна під час хвороби і перед сном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути