четвер, 16 лютого 2012 12:00

Сварити і бити п'яних підлітків не можна

Сварити і бити п'яних підлітків не можна

Моєму сину лише 14 років, а він вже кілька разів приходив додому п'яним. Перший раз казав, що святкували день народження друга, трохи випили. Але ж я чую по запаху, що не трохи. Казав, пили вино. А там можливо й горілка була, він же не зізнається. Інші рази відмазку вже не придумував, просто мовчки йшов спати. Дуже переживаю, щодня п'ю заспокійливе. Раптом він пити й далі продовжить, а там і спитися зовсім можна. Він же ще зовсім дитина, - ділиться переживаннями киянка 43-річна Тетяна Рябчук.

Столичний психолог Назарій Маленко каже, мало хто з батьків ставиться до перших випитих пляшок дитини-підлітка як до атрибуту дорослішання.

Для підлітків пиво — це важливий спосіб соціалізації. Алкоголь швидко і легко стати своїм у новій компанії. Нажаль, так підлітки завойовують повагу серед однолітків. Так вони "показують себе" однокласникам і самі відчувають себе дорослішими.

Не треба сварити підлітка, коли той прийшов п'яним вперше. Тим більше не можна бити. Навряд чи у п'яному стані він зможе логічно сприйняти ваше невдоволення. Скоріше він впевниться, що батьки — проти нього, що ніхто його не розуміє. Розуміють лише друзі, а друзі п'ють.

Не витрачайте сили на розмову, замість цього допоможіть дитині оговтатися. Запропонуйте поїсти, покладіть у ліжко. Він повинен відчувати вашу турботу. Але пізніше серйозно з ним поговоріть. Для підлітка це теж новий досвід — він вперше переживає стан сп'яніння: суміш ейфорії і фізичного нездужання. Без сумнівів, йому й так соромно за свій вчинок.

Від того, як дитина переживе це перший досвід, залежить її поведінка у майбутньому. Якщо станете сварити, зовсім перестане вам довіряти.

Оцінюйте вчинки підлітка, а не його особистість. Адже у підлітковому віці саме особистість зазнає великих змін. Поясніть, що пиво чи вино — лише один, але зовсім не важливий атрибут дорослого життя. Цей атрибут приносить лише шкоду. Обов'язково згадайте, що від алкоголю дитячий організм страждає найбільше. У майбутньому підліток алкоголь все одно вживатиме, але головне щоб зрозумів: у дорослому суспільстві такого не схвалюють.

Зараз ви читаєте новину «Сварити і бити п'яних підлітків не можна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути