понеділок, 20 лютого 2012 11:16

Перед народженням другої дитини первістку розповідають казку про зернятко

Перед народженням другої дитини первістку розповідають казку про зернятко

"У травні мені народжувати, - ділиться у листі на редакційну скриньку Ольга Горбачук з Києва. – Переживала, як це сприйме дитина. Олексійкові тільки сім років. Коли дізнався, що скоро у нього буде братик чи сестричка, почав цілувати мій животик. Але тепер питає, чи не буду я любити малюка більше за нього. Може, я неправильно зробила, що розповіла йому про поповнення у сім'ї так рано?"

Дитині слід знати про появу братика чи сестрички завчасно. Таку пораду сім'ям, які планують народити вдруге, дає психолог Вікторія Говоруха.

"Краще про це розповісти, як тільки у мами починає з'являтися животик. Проте не слід категорично обіцяти, що це буде хлопчик чи дівчинка, адже дитина ваші обіцянки сприйме дуже серйозно. Точної дати народження малюка вказувати не обов'язково. Дитину можна зорієнтувати в часі. Наприклад, сказати, що це станеться влітку чи восени".

"Коли я вдруге завагітніла, мої старшій донечці було чотири роки. Вона вже тоді почала розуміти, що дітей приносить не аіст. Я почала округлятися. Доньці розповіла, що разом з татом у моєму животику ми заклали зернятко, з якого має вирости дитинка. З такого ж зернятка народилася і вона, бо мама і тато дуже любили один одного, а тепер люблять і свою доцю. Цю казку про зернятко своїм діткам розповідають тепер усі мої знайомі. Одразу пояснила, що коли наша сім'я стане більшою, то ми любитимемо однаково сильно один одного. Доця Іра навіть дала сестричці ім'я. Другу доцю назвали Христиною. Якби народився хлопчик, то нарекли б його Максимом".

Після пологів породіллі часто важко приділяти час старшій доньці чи сину.

"Мені теж не вистачало часу на мою малечу. З Ірочкою більше часу проводив чоловік. Він водив її у цирк, купував іграшки. Вдома ми мали для неї захованими кілька подарунків. Робили це провсяк випадок. До мене приходили сестри на родини — це так у нас називають відвідини мами з дитинкою після пологів. Несли одяг і брязкальця для Христини. Ірочка зразу губки надувала. Думала, що її менше люблять. А татко діставав з шафи лялечку чи бананчик. Ірочка тоді не відчувала ніякої конкуренції до сестрички".

Психолог Вікторія Миколаївна дає 5 порад батькам, які готуються до других пологів:

1. Якщо немовля має зайняти кімнату першої дитини, то переселіть її за кілька місяців до народження малюка.

2. Старшу дитину не можна віддавати у садочок одразу після появи меншої на світ. Дитина розцінить такий вчинок як спробу позбутися її.

3. Якщо старша дитина не хоче доглядати за меншою, не примушуйте її до цього. Якщо дитина хоче допомогти вам в догляді за немовлям, доручіть їй ту роботу, яка відповідає її віку: потримати малюка, змінити одяг, допомогти покормити.

4. Частіше залишайтесь з дитиною наодинці, грайтеся в її улюблені ігри. Відповідайте на питання, зауваження та прохання первістка. Якщо перестанете звертати на дитя увагу, можете принизити його почуття власної гідності.

5. Якщо дитина поводиться погано, зробіть їй зауваження. Навіть, якщо вона зробила це через ревнощі, не давайте їй переходити межу та порушувати правила поведінки, які встановилися у вашій сім'ї.

 

Зараз ви читаєте новину «Перед народженням другої дитини первістку розповідають казку про зернятко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути