субота, 07 вересня 2013 12:30

Нічні жахи найчастіше турбують дітей віком від 3 до 6 років

Нічні жахи найчастіше турбують дітей віком від 3 до 6 років
Фото: jijour.com

"Син Андрій перестав спати спокійно після трьох років, - розказує киянка Іванна Омельковець. – Зривається уві сні і кричить. Мушу його розбудити і заспокоїти. Коли запитую, що снилося, часто не пам'ятає. Раз не могли його збудити. Дитина кричала крізь сон. Коли Андрійко проснувся, сказав, що його мучили монстри".

Як боротися з нічними жахами дитини, кореспондент Gazeta.ua запитав у дитячого психолога Ольги Філіпчук.

"Багато батьків не знають, як реагувати на нічні жахи своєї дитини, - каже Філіпчук. – Усі звертаються з проханням допомогти. Як і дорослим, дітям сняться жахіття. Вони з криком прокидаються, тремтять від страху і плачуть. Головне у цей момент бути поруч з дитиною. Не раджу одразу вмикати світло. Це може сполохати гірше за темряву. Найкраще на такий випадок мати світильник-нічник".

Радить одразу обійняти і заспокоїти дитину.

"Ваш малюк має відчути, що він не сам і ви допоможете йому здолати будь-який страх, - говорить психолог. – Заспокойте доньку чи сина, поясніть, що це сон і він не зможе зашкодити дитині. Найчастіше жахи турбують дітей від 3 до 6 років, коли їх уява найбільш бурхлива. Жахи виснажують дитину. Щоб покращити самопочуття малюка, треба буде подовжити його обідній сон".

Якщо жахіття регулярні, повторюються кілька разів на тиждень, дитину краще відвести до психолога.

"Бесіда з психологом допоможе побороти страхи, які дитина переносить з реального життя у сон. Найчастіше у жахіттях можуть відтворюватися моторошні герої мультфільмів та комп'ютерних ігор. Слідкуйте за тим, у що грається ваша дитина і що дивиться по телевізору чи комп'ютеру".

За словами психолога, перед сном краще відправитися з дитиною на прогулянку.

"Після прогулянки на свіжому повітрі жахіття дитині снитися не будуть, - каже Філіпчук. – Перед сном прочитайте дитині казку, заспівайте колискову. Заспокійливою буде тепла ванна з ромашкою і чебрецем. Вимкніть телевізор і зробіть тихіше музику, коли дитина починає засинати".

Більшість кошмарів сняться в періоди глибокого сну – з 1 до 3 години ночі, з 4 до 6 години ранку. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів київський педіатр Лідія Котова.

"Часто нічні жахи супроводжуються лунатизмом, - говорить Котова. – Дитина, не усвідомлюючи цього, може відправитися на прогулянку по квартирі. Як правило, на ранок вона не пам'ятає ні кошмарного сну, ні того, що бродила уві сні".

За словами педіатра, головне, аби через кошмари дитина не боялася спати сама.

"Багато дітей погано засинають, бо бояться своїх снів, - каже педіатр. – Від цього діти можуть втрачати вагу, ставати нервовими і неуважними. Жахіття найчастіше сняться, коли дитина хворіє, має температуру. Головне батькам обережно розбудити своє маля, аби не налякати ще більше. Боротися треба не з жахіттями, а з їх причиною".

Зараз ви читаєте новину «Нічні жахи найчастіше турбують дітей віком від 3 до 6 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути