неділя, 17 квітня 2016 12:52

Чим зайняти дитину на дачі: 16 веселих ідей
7

 

Якщо у вас є дача або будинок в селі, то вашому малюкові дуже пощастило. У нього буде чудове, радісне літо. Хоча іноді мами скаржаться, що сидіти з дитиною на дачі нудно. Але хіба можна нудьгувати, коли навколо стільки цікавого? І не потрібні ні спеціальні іграшки, ні розвиваючі посібники, пише ua.ua.info.

Квіткові лялечки

Як приємно разом з малюком на дачі згадати своє власне дитинство! Наприклад, змайструвати лялечок з квітів. Беремо пружну паличку, сірник або зубочистку, насаджуємо на один кінець квітковий бутон - це буде голова. Спідничку робимо з розкритої квітки, наприклад, мальви. Прикручуємо ручки з соломинок (це не обов'язково), а кукурудзяні рильця - чудове волосся. Можна зробити цілий дитячий сад, а з сірникових коробок або маленьких упаковок від продуктів побудувати для них будиночки, ліжечка, меблі. А ще можна робити фігурки з головок реп'яхыв. Цей чудовий матеріал легко скріплюється між собою, перетворюючись і на чоловічків, і на звіряток.

Літачки

Чим ми ще розважалися в дитинстві? Ах, так, робили човники, літачки і флюгери з паперу. Познайомте сина чи доньку з найпершими паперовими фігурками. Крім розваги, заняття орігамі принесе дитині безсумнівну користь. Воно відмінно розвиває мислення і дрібну моторику. Човни можна запускати в тазі з водою, потім сушити на сонці і знову запускати. Паперові літачки красиво планують з ганку, а прикріплені до гілок різнокольорові флюгери весело крутяться від найменшого подиху вітерця.

Робимо опудало

 

Неодмінно спорудіть разом з малюком городнє опудало. Робити його легко, заняття це веселе, творче і обов'язково запам'ятається дитині. Попросіть тата або дідуся збити дві довгі палиці у вигляді хреста. Це будуть тулуб і руки. Голову змайструєте зі старої наволочки, набитої ганчірками або сіном. Нехай малюк намалює очі, ніс і рот фарбами або фломастерами. Старі штани набийте сіном, надіньте на жердину. Прикріпіть голову, нарядіть опудало в стару сорочку, змайструйте волосся із сіна або нарізаних смужками целофанових пакетів. На голову надіньте стару капелюхів. Не забудьте дати вашому помічникові ім'я. Нехай малюк подивиться, чи бояться птиці вашого охоронця.

Нитка Аріадни

Потай від малюка розмотайте клубок вовняних ниток у дворі або в саду, а на кінці ниточки прив'яжіть якийсь сюрприз: цукерку, нову іграшку, флакончик мильних бульбашок. Розкажіть дитині, що їй потрібно поїхати в подорож по саду за сюрпризом. А допоможе їй в цьому справжня нитка Аріадни. Дайте малюкові в ручки кінець нитки і невелику палицю. Нехай вона намотує нитку на палицю і просувається вперед. Коли весь шлях буде подолано, а нитка змотана, маленький мандрівник отримає заслужений подарунок. Це не просто захоплююча гра, але й гарне тренування моторики.

Дачна наука

 

Малюки просто обожнюють всілякі досліди та експерименти. Бажання займатися "науковою роботою" потрібно всіляко підтримувати. На дачі можна зайняти їх наглядом за комахами та іншими дрібними істотами. Допоможіть малюкові спорудити для них пастку. Робиться вона просто і швидко, але радості маленькому ентомологу принесе чимало. Візьміть скляну банку, вкопайте її по вінця в землю в тінистому куточку саду або городу. Всередину покладіть приманку: шматочок сиру, трохи варення або цукру. Навколо банки розкладіть чотири цегли або камінчика, а зверху невелику дощечку так, щоб між нею і шийкою банки залишалася невелика щілина. Поспостерігайте разом з малюком за комахами, які попадуться в пастку, потім випустіть їх. Якщо дитині сподобаються такі спостереження, нехай поекспериментує з приманками і з'ясує, які ласощі яким комахам більше до смаку.

Підземні жителі

Напевно маленькому досліднику буде цікаво поспостерігати за життям дощових черв'яків. Скляна банка в лічені хвилини перетворюється в міні-тераріум. Насипте на дно шар дрібного гравію, налийте трохи води. Після цього, чергуючи, насипте кілька шарів вологої землі і піску, зверху прикрийте все старим опалим листям. Оберніть банку темним папером або фольгою. Тепер в "квартиру" можна заселяти мешканців - трьох-чотирьох дощових черв'яків. Крізь прозорі стінки банки, відвернувши шматочок темної паперу, малюк зможе спостерігати, як швидко черв'яки рухаються в землі, як прокладають цілі підземні лабіринти. Не забувайте періодично зволожувати землю в "будиночку", а через кілька днів випустіть мешканців тераріуму на волю.

Мікрокосмос в саду

 

У куточку саду можна влаштувати спостереження за своїм власним мікросвітом. Візьміть великий аркуш паперу, шматок старих шпалер або газету і виріжте квадратний отвір. Вранці покладіть папір на траву, і нехай малюк протягом дня підходить час від часу до свого мікросвіту і уважно розглядає, що там відбувається, що змінюється. Може, квіти розкривають і закривають бутони, заповзають і знову зникають мурахи або коник раптом завів свою пісеньку. Подібні спостереження дуже подобаються малюкам, адже у них начебто є свій власний світ у мініатюрі. Юний натураліст потренує пам'ять і увагу, дізнається багато нового про життя крихітних живих істот.

Навчання розрахункам

Якщо у вас є рулетка, ви можете дізнатися висоту практично будь-якого дерева. Для цього зовсім не обов'язково лізти на саму верхівку. Знайдіть відповідне дерево з чіткою тінню на землі. Нехай дитина стане в декількох метрах від нього таким чином, щоб дитяча тінь і тінь дерева були на одній лінії. Тепер виміряйте довжину обох тіней, а також зріст дитини. Готово! Залишилося лише зробити нехитрі розрахунки: зріст малюка помножити на довжину тіні дерева і розділити на довжину тіні малюка. В результаті отримаємо висоту дерева. Якщо малюкові сподобається це заняття, можна виміряти і інші дерева. Не біда, що всі розрахунки за нього поки робить мама (до речі сказати, тінь від дерева малюк може вимірювати і самостійно). У подібних іграх до дитини приходять перші уявлення про довжину і висоту, про способи їх вимірювання, вона вчиться визначати величину на око, а потім перевіряти свої припущення експериментально.

Водні каракулі

Фарби й олівці залишимо для будинку, на дачі можна обійтися і без них. Наприклад, запропонуйте малюкові помалювати ... водою. Таке заняття особливо припаде до смаку найменшим дачникам. Зробіть невеликий отвір в кришці пластикової пляшки, наберіть в неї води і дайте малюкові. Нехай він спочатку просто ллє її на землю. Адже тільки на вулиці в жаркий день можна бризкатися собі на втіху, не боячись отримати прочухана від мами.

Намалюйте на асфальті коло чи будь-який інший контур і запропонуйте малюкові "зафарбувати" його. Це непросте завдання буде виходити не одразу. Спочатку малюк навчиться потрапляти струменем води в центр фігурки. Поступово його руху будуть все точніше і впевненіше.

Малює пензлик

 

Звичайна малярська кисть стане чудовим художнім інструментом в руках маленького маляра. Видаємо йому воду, кисть і пропонуємо "пофарбувати" дерев'яний паркан або ворота гаража на дачі. Все, малюк зайнятий справою і абсолютно щасливий.

Малює сонечко

Влаштуйте творчий експеримент. Візьміть кілька аркушів кольорового паперу насичених відтінків, зігніть їх навпіл на манер листівок. Вранці, в один з яскравих, сонячних днів покладіть ваші майбутні листівки в таке місце у дворі, щоб на них цілий день світило сонце. Зверху розкладіть вирізані з чорного паперу силуети: зірочки, сердечка, квіточки. Можна покласти якісь дрібні іграшки, формочки для піску, різьблені листя рослин. До кінця дня папір вигорить на сонці, його кольори зблякнуть. Але ті місця, які були захищені, залишаться як і раніше яскравими: на папері буде добре помітний малюнок. Тепер малюк зможе доповнити листівку написами і подарувати татові, бабусі з дідусем або приятелям, віднести в дитячий сад або школу. Адже це просто чудо - листівка, створена сонечком!

Дізнаємося сліди

Для маленьких дачників пісочниця на дачі буде вельми доречною. Буде краще, якщо тато або дідусь сколотять справжню пісочницю з струганих дощок. Так пісок буде легше утримувати в чистоті, накриваючи на ніч клейонкою, і він не буде розсипатися по всьому двору. А ігор у піску можна придумати скільки завгодно. Вони можуть бути не тільки розважальними, а й розвиваючими.

Якщо у вас великий вибір всіляких форм для піску, розкладіть їх і попросіть дитину відвернутися або закрити очі. Тим часом залиште на рівній піщаній поверхні відбиток якоїсь формочки. Коли малюк відкриє очі, хай спробує визначити, за допомогою якої формочки був зроблений відбиток. Можна скористатися і іншими предметами: шишками, камінчиками, пластиковими стаканчиками. А якщо ви залишите слід від своєї долоні, чи зможе малюк визначити, це була права рука або ліва?

Форма і зміст

 

А ця гра навчить дитину класифікувати предмети за заданою ознакою. Намалюйте на піску кілька кіл, квадратів, трикутників. Розкажіть малюкові, що рибки (якщо вони є у вашому пісочному наборі) люблять жити в круглих будиночках, а, наприклад, краб хоче неодмінно зайняти будиночок квадратний. Завдання давайте, виходячи з наявності у вас іграшкової "живності". Нехай тепер малюк візьме формочки і зробить в потрібних будиночках відповідні піщані фігурки або просто відбитки формочок. Завдання можна і ускладнити: "Осели бегемотика не в круглий, а в квадратний будиночок". Або: "Морська зірка хоче жити в будиночку без кутів".

А чи не познайомитися нам з послідовностями? Мама за допомогою формочок викладає з піску квіточку, потім слоника і знову квіточку. Яка фігурка буде наступною? Якщо це легко, ускладнюємо. Два квіточки, один слоник і знову два квіточки. Що слідом?

Сам собі скульптор

Дітлахам постарше, яким вже не цікаво ліпити пасочки з піску, напевно сподобається ідея зробити гіпсовий зліпок власної долоні або ступні, котячої лапи, улюбленої іграшки, формочок для піску і навіть черепашок і листя дерев. Спочатку потрібно залишити слід на мокрому піску. Потім розводимо гіпс так, як вказано на упаковці, і заливаємо його в слід. Залишаємо до повного висихання, потім акуратно виймаємо, струшуємо пісок - гіпсова долонька готова. Подібним чином можна зробити, а потім розфарбувати барельєфи пластмасових або гумових звіряток. А зліпки з черепашок знадобляться для намиста та інших саморобних прикрас.

Скам'янілості літнього періоду

З глинистого грунту можна робити "скам'янілості". Малюк не тільки весело і з користю проведе час, але і зможе уявити себе великим археологом, мисливцем за старожитностями. Звичайно, не завадить попередньо розповісти дитині, хто такі археологи і чим вони займаються. Отже, знадобиться звичайний грунт з городу, куди слід додати 1 частину крохмалю і води, щоб вийшла маса, що за консистенцією нагадує тісто. Дайте можливість вимісити "тісто" дитині. Тепер розрівняйте отриману масу на гладкій поверхні. Готово, можна робити відбитки. У ролі "скам'янілостей" можуть виступати гумові динозаврики і комахи, листя, квіти, травинки, черепашки, камені і будь-які інші природні матеріали. Виріжте шматки землі з "скам'янілостями" і висушіть на сонці. Подібні експонати не тільки стануть окрасою дитячої колекції всякої всячини. Ними можна буде здивувати приятелів в дитячому садку чи школі.

Сімейна традиція

А найбільше запам'ятаються маленьким дачникам вечірні посиденьки біля багаття всією сім'єю. Спробуйте завести таку традицію. Можна навіть влаштовувати вечерю прямо на вулиці. Смажити сосиски на багатті, спекти картоплю, поговорити про щось приємне або пограти в словесні ігри. Відблиски багаття, перші в небі зірки, улюблені близькі люди – хіба це не щастя?

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитячий ігровий будинок на дачу: 5 креативних ідей

Зараз ви читаєте новину «Чим зайняти дитину на дачі: 16 веселих ідей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути