четвер, 30 листопада 2017 19:42

Зінченко завжди готовий віддати гострий пас

Коваленко перестав прогресувати

Молодіжна збірна України з футболу бореться за вихід до фінальної частини Євро-2019 серед 21-річних. Її тренерський штаб очолює колишній захисник київського "Динамо" 45-річний Олександр Головко.

Наші суперники у групі – Англія, Нідерланди, Шотландія, Андорра й Латвія. До фінальної частини турніру потрапить її переможець. Чотири з дев'яти команд серед тих, що посіли другі місця, розіграють ще дві путівки у стикових матчах.

Автор: УНІАН
  Олександр Зінченко – найкращий гравець молодіжної збірної України. За національну команду грав на Євро-2016, починав у основному складі на старті відбору до Кубка світу-2018
Олександр Зінченко – найкращий гравець молодіжної збірної України. За національну команду грав на Євро-2016, починав у основному складі на старті відбору до Кубка світу-2018

Учасники молодіжного Євро-2019 матимуть шанс пробитися на футбольний турнір Олімпіади-2020 у Токіо.

Після п'яти зустрічей наші ділять друге й третє місця з Нідерландами. Попереду – Англія, чемпіон світу в цьому віці. Вона здобула на п'ять очок більше.

Підопічні Олександра Головка стартували нічиєю у Латвії – 1:1, а закінчили рік виїзною перемогою над Шотландією – 2:0. Також виграли у гостях в Андорри – 6:0, удома поступилися Англії – 0:2 й зіграли з Нідерландами – 1:1

– Команда Олександра Головка виступає пристойно, – каже 32-річний Артур ВАЛЕРКО, журналіст інтернет-порталу sportarena.com. – Єдина хиба – нічия в Латвії. Але її можна пояснити. До того матчу збірна підійшла в неоптимальному функціональному стані. Хтось був готовий посередньо, хтось – зовсім кепсько. Це наклало відбиток на дії і впевненість хлопців. Пропустили нелогічний швидкий гол, зуміли відігратися, але не дотиснули суперника.

Яка головна проблема команди?

– Поки що немає цілісності. Трапляються хороші фрагменти, але буває й навпаки: команда втрачає контроль над ситуацією, як це було наприкінці матчу з Англією. Суперник обіграв нас не особливо напружуючись. Після другого пропущеного м'яча українці опустили руки.

Члени молодіжної збірної не мають брати участь у турнірах 19- і 21-річних на клубному рівні. Тільки в дорослому футболі. З цим проб­лем немає: всі виступають або в прем'єр-лізі, або за кордоном. Виняток – Юрій Вакулко з друголігового "Дніпра". Але жоден із цих хлопців не є незамінним у своєму клубі. Це – погано.

А що добре?

– Подобається гра Олександра Зінченка. Його закликали до національної команди, але помітно – він ще не сформований для виступів на такому рівні. Але Олександр веде гру "молодіжки": постійно намагається шукати м'яч і спрямовувати атаку. Щоправда, трохи губиться під пресингом – таким, який влаштували англійці. Зате завжди готовий віддати гострий пас.

За "молодіжку" виступає ще один футболіст із національної збірної – Віктор Коваленко. Як він себе проявив у команді Головка?

– Не такий помітний, як Зінченко. Мені здається, Коваленка ставлять не на ту позицію. Його оптимальне місце – під нападаючими. Віктор сильно показав себе на молодіжному Кубку світу позаторік (Україна програла Сенегалу в 1/8 фіналу, Коваленко забив на турнірі п'ять м'ячів і став його найкращим бомбардиром. – Країна). За рік був основним у "Шахтарі" й дійшов до півфіналу Ліги ­Європи. Потім йому почали міняти місце на полі, у клубі ставили опорним, у збірній – нападаючим. Це погано вплинуло на Коваленка. Він різко "здав". Хоча в останньому матчі із Шотландією діяв добре, забив м'яч.

Кого ще можна відзначити?

– Форвардів Борячука й Бесєдіна. Непогано взаємодіють. Бесєдін – лідер атак збірної. Вміє грати під пресингом, не боїться йти в боротьбу й добре перебудовується, коли наша команда відходить в оборону. Борячук – мобільний, добре читає ігрові ситуації.

За "молодіжку" виступають легіонери Валерій Лучкевич із бельгійського "Стандарту", Іван Зотько з дубля іспанської "Валенсії". Чи варто в такому віці їхати за кордон? Кризу в голландському футболі пов'язують із раннім відтоком місцевих талантів до Англії та інших ліг.

– Їхати варто. Але тут є дві проблеми. У нас немає агентів із широкими міжнародними зв'язками. Відповідно попит на українських футболістів – невисокий.

Друге – деякі клуби працюють самостійно в цьому напрямку. Наприклад, "Карпати" продали до Іспанії Мар'яна Шведа й Олексія Гуцуляка, "Металіст" – Юрія Ткачука. Всі повернулися назад, бо виявилися неготовими до конкуренції. Вважаю, українські легіонери неправильно поводяться за кордоном. Мають пізнавати тамтешнє життя, вивчати національні особливості, побут. Це допоможе й у футболі. А подивіться на Instagram Євгена Коноплянки із "Шальке". Доки грав у Німеччині Денис Олійник – усі фото з ним. Зараз будуть знімки з Андрієм Ярмоленком. Кучкуються зі своїми.

Український футбол стає хоч трохи бізнесом?

– Ні. За гравця, який закінчив дитячо-­юнацьку спортивну школу, його тренер не отримує жодної копійки. Бо батьки футболіста просять: "Миколо Івановичу, ми ж усе робили за свій рахунок. Форму купували й таке інше. Нашого хлопчика хоче взяти умовна "Зірка". Напишіть листа, що не матимете фінансових претензій". І тренер пише.

Наприклад, у Словаччині зараз виступають майже 50 молодих українських футболістів. Місцеві клуби не заплатили за них жодного євро нашим.

Знаю лише одну команду, яка намагається рухатися в напрямку бізнесу – це стрийська "Скала". В Україні продати футболіста важко, у кращому випадку відбувається обмін. Тому вони виходять на міжнародний ринок – навіть аргентинський, іранський – і намагаються працювати там.

На Олімпіаді не грали жодного разу

У молодіжній збірній виступають футболісти, яким на момент старту турніру не виповнився 21 рік. Найсильнішу "молодіжку" Україна мала у 1994–1995 роках. Тоді за неї грали воротар Олександр Шовковський, захисник Владислав Ващук, півзахисник Віталій Косовський, нападаючі Андрій Шевченко і Сергій Ребров. Згодом вони склали "основу" національної команди й київського "Динамо" – півфіналіста Ліги чемпіонів 1998/1999.

У боротьбі за вихід до фінальної частини Євро-1996 й Олімпіади наші поступилися італійцям із Дель П'єро, Індзагі, Каннаваро, Нестою – майбутнім переможцям молодіжного Євро та чемпіонам світу-2006 серед національних команд. Наші перемогли вдома – 2:1. Але поступилися на виїзді з таким самим рахунком у матчі, де влаштовувала нічия.

Найбільшого успіху молодіжна команда України досягла 2006 року під керівництвом Олексія Михайличенка. Щоб зіграти у фінальній частині, треба було пройти Бельгію. Вдома програли – 2:3. На виїзді поступалися – 0:1, але за 20 хв. забили тричі. У фінальній частині дійшли до вирішального поєдинку. Поступилися нідерландцям – 0:3. Наші мали кілька гольових моментів, але не реалізували їх. За команду виступали Андрій П'ятов, нинішній основний воротар національної збірної, майбутній захисник "Барселони" Дмитро Чигринський. А форвард Артем Мілевський за місяць після фіналу молодіжного Євро зіграв у чвертьфіналі Кубка світу проти Італії.

2011-го збірна Павла Яковенка пройшла Нідерланди в матчах плей-оф. Але у фінальній частині поступилася Чехії та Іспанії, зіграли внічию з ­Англією – і не вийшла з групи. У тій команді вирізнялися лідери нинішньої національної збірної Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка, Тарас Степаненко, Ярослав Ракицький.

Після 2011 року наша "молодіжка" у фінальній частині Євро не грала. На Олімпіадах ми не виступали жодного разу.

Зараз ви читаєте новину «Зінченко завжди готовий віддати гострий пас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути