четвер, 27 травня 2010 16:41

Замість Черчилля німці вбили актора

1 червня 1943 року над Біскайською затокою німці збили літак, у якому, як гадали, летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді збили пасажирський літак "Ібіс", що курсував рейсом 777 із Лісабона до Лондона. Загинули 17 чоловік - четверо членів екіпажу й 13 пасажирів. Серед них був актор Леслі Говард - виконавець ролі Ешлі Вілкса у фільмі "Віднесені вітром" і володар двох "Оскарів".

"Ібіс" знявся в небо о 9.30 й полетів над Атлантичним океаном. О 12.54 бортовий оператор передав диспетчерові в аеропорту повідомлення: "Мене переслідує невідомий літак... Це ворожий літак, він атакує мене!". Більше повідомлень з "Ібіса" не було.

Через три дні після катастрофи The New York Times написала: німці планували замах на Черчилля, який за їхніми розрахунками мав летіти в тому літаку. У командування Люфтваффе справді були дані, що приблизно в той же час він повертатиметься з Єгипту й летітиме над Біскайською затокою. Однак це була "деза" британських спецслужб.

Під час посадки німецькі шпигуни помітили чоловіка, схожого на Черчилля - із сигарою і в капелюсі. Доповіли нагору. Два "юнкерси" вилетіли з аеродрому в Бордо. Запеленгували літак і менш ніж за 10 хв. збили.

Чоловік, схожий на британського прем'єр-міністра, насправді був менеджером Леслі Говарда - Альфредом Ченґоллсом. Його називали "двійником Черчилля".



Вандали два тижні грабували Рим


Король вандалів Ґейзеріх приплив зі своїм флотом із Карфагена в Північній Африці й 2 червня 455 року без бою здобув Рим. У місті панували безлад і паніка: незадовго до приходу вандалів раби вбили імператора Петронія Максима.

Папа Лев І вийшов назустріч Ґейзеріху й біля брами міста вмовив його пощадити людей. Вічне місто вандали грабували два тижні. Тисячі римлян потрапили в полон. Візантійський історик Прокопій Кесарійський пише, що той, "навантаживши на кораблі величезну кількість золота й інших імператорських скарбів, відплив до Карфагену... Він пограбував і храм Юпітера Капітолійського і зняв із нього половину даху. Цей дах був зроблений із найкращої міді й покритий товстим шаром золота".

Наприкінці XVIII ст. у європейських мовах з'явилося слово "вандалізм" на позначення безглуздого нищення пам'яток культури.

 



Сир рокфор винайшов забудькуватий пастух


4 червня 1070-го з гір у французькому графстві Руерґ на півдні країни спустився чабан. Ніс із собою сир із блакитною пліснявою. Це був звичайний овечий сир, який він забув у печері. Той пролежав там кілька тижнів і запліснявів. Однак пастухові припав до смаку. Тож чабан приніс його односельцям. Ті скуштували сир і самі почали його готувати.

1411 року французький король Карл VI видав спеціальну хартію. Нею дозволяв готувати цей сир лише жителям місцевості Рокфор, що входила до графства Руерґ. Відтоді справжній рокфор виробляють лише тут.

 



Цитати

"Індіанці не лише розуміють сутність християнської віри, а й хочуть її прийняти. Ні їх, ні будь-кого іншого, хто приймає християнство, не можна позбавляти права власності. Їх не можна продавати в рабство. Якщо ж це станеться, то хай не має законної сили".

Із булли Папи Римського Павла ІІІ Sublimus Dei, виданої 2 червня 1537 року. Відтоді католицька церква заборонила перетворювати на рабів американських індіанців, які прийняли християнство


"Він працюватиме й буде в ефірі до кінця світу", -

сказав американський бізнесмен Тед Тернер, власник першого цілодобового інформаційного телеканалу CNN, який розпочав роботу 1 червня 1980 року. У січні 1991-го CNN висвітлював війну в Перській затоці в прямому ефірі. Уперше в історії воєнні дії такого масштабу показували наживо. Зараз канал цілодобово транслює новини за допомогою сигналів 38 космічних супутників і доступний у 212 країнах.



Цифри

11 тис. км за 55 днів

подолав домашній голуб англійського герцога Веллінґтонського. Пташка вилетіла із палуби корабля неподалік узбережжя Намібії й сіла в округу Барнет у Лондоні 1 червня 1845 року.


10 центів

коштував перший комікс про Супермена, який з'явився в продажу 1 червня 1938 року. Номер із серії Action Comics розійшовся накладом 200 тис. примірників. Тодішні 10 центів дорівнюють нинішньому $1,5.




1 червня 1494 року шотландський чернець Джон Кор із абатства Ліндорес отримав "вісім болів (1745 кг) солоду для приготування живої води". Цей запис, що зберігся в казначейських звітах Шотландії, є першою письмовою згадкою про віскі в цій країні. Гельською мовою латинське aqua vitae - "жива вода" - калькували як uisge beatha. Поступово з двох слів залишилося тільки uisge. В англійській воно трансформувалося у whisky.


Військо російського генерала Петра Текелі, яке поверталося з турецької війни, 4 - 5 червня 1775-го за наказом цариці Катерини ІІ зруйнувало Запорізьку Січ. Кошовий отаман Петро Калнишевський здав її без бою. Його з усією старшиною заарештували. За пропозицією князя Потьомкіна козацького ватажка заслали до Соловецького монастиря на півночі Росії.


6 червня 1940 року в місті Сталіно - нинішній Донецьк - відбулося масове гімнастичне свято. У параді взяли участь 12 тис. фізкультурників. Його розпочали школярі. За ними йшли колони спортсменів товариств "Динамо", "Стахановець", "Спартак", "Сталь". Похід завершували 1200 велосипедистів і мотоциклістів. Свято закінчилося виступом спортсменів на стадіоні "Стахановець". Учасники надіслали листа "кращому другові фізкультурників - великому Сталіну".

Зараз ви читаєте новину «Замість Черчилля німці вбили актора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути