понеділок, 29 квітня 2013 18:17

Відмовитися від штучних квітів і вінків на кладовищах просять в Українській греко-католицькій церкві

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
  Після зміни інвестора телеканал ТВі може стати провладним
Після зміни інвестора телеканал ТВі може стати провладним

П'ятниця, 26 квітня, 14.00

Колишній міський голова Черкас 45-річний Сергій Одарич у кафе "Калина" в центрі Києва чекає на зустріч з адвокатом. Хоче обговорити подальші дії у суді. 24 квітня 40 депутатів від "Регіонів", "Батьківщини" та Комуністичної партії оголосили йому імпічмент. Для законності рішення потрібен був 41 голос, проте депутати все одно вирішили відсторонити мера від роботи. Наступного дня в кабінет його не пустили охоронці. Заявили, що він опломбований, а перепустка – недійсна.

– Раз мене не пускають у мій робочий кабінет, то маю змогу трохи перепочити і не думати про каналізації, – каже Сергій Олегович. – Звернувся до київських фахівців, бо справа важлива і її треба вигравати. Думаю, усе не закінчиться в суді першої інстанції. Ці 40 осіб, які мене зняли, – не обирали мене і не призначали на посаду. Знаючи цих людей, розумію, що той курс, яким ішло місто шість років, буде зупинений, і Черкаси повернуться на рівень 2000-го. Але коаліція, що виникла проти мене, неприродна і довго не протримається.

Тим часом у Черкасах у міськвиконкомі секретар міської ради Віктор Горкун розпочинає чергову сесію, на якій мають затвердити зміни до бюджету й новий склад виконкому. За годину оголосять 2-годинну перерву, проте не зберуться і за 4. Не зможуть розділити посади у виконкомі

А в цей час:

– Дівчатка, на метелика не наступіть, ось він на землі сидить, – каже двом підліткам лепідоптеролог – дослідник метеликів – Олег Кундис. – Це самець Вітрильника Рум'янцева, його ще називають птахокрилом. Бо має крила, схожі за формою до пташиних.

Відвідувачі розглядають першу у Львові виставку тропічних метеликів. Організатори привезли понад 50 комах із Севастополя. Один із залів Історичного музею на площі Ринок обладнали під оранжерею з орхідеями. Тут висока вологість повітря й стала температура, +28°С. Комахи літають, сідають на квіти та відвідувачів.

На столі в тарілках розкладені шматки апельсинів. Кілька чорно-білих метеликів обліпили фрукт. П'ють нектар хоботком.

33-річна Марія Григораш плаче під будівлею Вінницького міського суду на вул. Грушевського. Півгодини тому закінчилось засідання щодо її розлучення з чоловіком Сергієм. Раніше його переносили тричі, бо жінка не з'являлася.

– У мене забрали 6-річних близнят Ігоря та Максима, – схлипує у слухавку. – Чоловік сказав, що я погано доглядала за ними.

Щомісяця на утримання дітей Марія Григораш має сплачувати 720 грн.

– Я працюю далекобійником, – розповідає Сергій. – Півроку тому приїхав, а діти самі вдома, голодні, їсти не зварено, кругом бруд. Марія подалася в якусь секту євангелістів чи кого там, занедбала мене й дітей. Вона працює продавцем в аптеці, то може спокійно платити аліменти. Я дітей перевіз до матері, будемо жити в двокімнатній квартирі.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Кілька разів обійшов усі квартири 9-поверхового будинку дільничний 23-річний Андрій Здробко в Калінінському районі Донецька. Шукав власника жіночого гаманця зі 100 грн всередині. ­Побачив його біля входу в підвал будинку, коли їхав на виклик про крадіжку. Поговоривши з потерпілим, почав обходити помешкання. За першим разом власника не знайшов. Увечері ­після ­робочого дня повернувся й почав обходити ще раз. Тоді й зустрів 62-річну жінку, якій належить гаманець. Вона мешкає в останній квартирі на дев'ятому поверсі. Що загубила гаманець – не ­помітила.

Хабарів на 100 тис. грн набрали троє чоловіків, які видавали себе за даїшників. Їх затримали у селі Зелений Гай Василівського району Запорізької ­області 24 квітня. На дорозі Харків – ­Сімферополь зупиняли машини з російськими номерами. ­Відпускали водіїв тільки після щонайменше 100-грив­невого хабара. Усі затримані – жителі міста Ново­московськ Дніпропетровської області. Форму ­придбали на ринку разом із жетонами, погонами, жезлом і спецсигналами на авто.

Три місяці лікує миколаївець 24-річний ­Віктор Петровський компресійний перелом хребта. ­Травмувався вночі 23 січня на просп. Леніна, коли стояв на зупинці "Водопровідна". Віктора авто­мобілем Nissan збив слідчий прокуратури Заводського району Ярослав Рудий – не впорався з керуванням. Потерпілого залишив на узбіччі й утік. Потім врізався у вантажівку, щоб приховати сліди попередньої аварії. Нещодавно в прокуратурі заявили, що Рудий на той час у них уже не працював. Нібито звільнився 21 січня. Де перебуває зараз – невідомо.

Червоноармійський районний суд ­Донецької області виправдав шахтаря 39-річного ­Едуарда Кавуна, який до смерті побив ґвалтівника 20-річної дівчини. Трапилося це 17 січня. Дівчина ­поверталася з гостин у квартирі шахтаря. По мобільному розмовляла з коханим, коли на неї накинувся 32-річний чоловік. Хлопець подзвонив Едуарду Кавуну й розповів, що зв'язок із дівчиною перервався, було чути крики. Гірник побіг на вулицю, почав бити нападника кулаками по обличчю, доки той перестав дихати.

75 контрольних органів можуть перевіряти підприємства в Україні. Така кількість структур зазначена в реєстрі, що створила Федерація роботодавців України. Рішення про обмеження господарської діяльності підприємств можуть ухвалити 30 структур, повідомив Дмитро Фірташ, голова Федерації

"За три роки перебування біля керма країни ­Янукович не забув свого найбільшого страху – мільйон людей на Майдані. І робитиме все для того, аби йому не довелося боротися з цим знову. Для цього намагається скомпрометувати головну зброю, що привела до перемоги в 2004 році, – масовий ненасильницький протест"

Володимир В'ЯТРОВИЧ, історик

"Чому дані про освіту мають бути засекречені? Чи не тому, що більшість державних мужів ніколи не переступали порогів вищих навчальних закладів? А якщо й переступали, то раз або два, але вже точно на лекції не ходили й екзаменів не здавали з простими смертними. А всі їхні наукові праці – це не що інше, як липа. Бо якщо не липа, то маємо справу з вундеркіндами, які відразу після захисту кандидатської – за якийсь рік-два – захищають докторську"

Юрій ВИННИЧУК, письменник, про новий законопроект "Про інформацію", у якому пропонують заборонити зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди

"Коли євреї покидали яку-небудь країну, імперію чи територію – це завжди був сигнал до лиха. Євреї під проводом Мойсея вийшли з Єгипту – і звалилася імперія. Євреїв виганяли з Німеччини – і загинула Німеччина. Радянський Союз у 1970-х ­створив усі умови для масового виїзду євреїв – і СРСР упав. Як ви думаєте, чи багато євреїв залишилося в Дніпропетровську, Донецьку, Одесі?"

Геннадій БАЛАШОВ, бізнесмен

Янукович будь-що хоче утримати владу

Президент Янукович підписав прийняті на виїзному засіданні Верховної Ради закони. І показав українцям, що готовий на все задля збереження своєї влади. ­Після цього законодавча роль парламенту зменшиться. "Регіонали" погрожуватимуть опозиції виїзним засіданням щоразу, як та захоче блокувати трибуну. Тому опозиція буде змушена шукати підтримки людей поза парламентом, зокрема частіше виводитимуть їх на мітинги.

Сергій ТАРАН, політолог

Названі міністром цифри не налазять на голову

В Україні потрібно підвищити акцизи на бензин і дизпаливо, заявив міністр інфраструктури. Мовляв, у нас ставка ­акцизу за 1 т бензину становить 198 євро, а в Європі – 466. На щастя, міністр швидко зняв це питання з порядку денного. Бо назвав цифри, що на голову не налазять.

В уряді шукають шляхи фінансування дорожнього будівництва. Цільовим чином на це йде акцизний збір із бензину. Але не всі акцизи повністю потрапляють до бюджету. Близько 20% держава не отримує через контрабанду та фальсифікат на заправках. Також незрозуміло, скільки крадуть на етапі будівництва доріг. Половина точно йде повз касу. Збільшені податки потечуть у ці дірки з новою силою.

Сергій КУЮН, експерт з енергетичних питань

Чотири українських короткометражки покажуть на цьогорічному міжнародному Каннському кінофестивалі у Франції: еротичний фільм Олега Борщевського "Німфо", історію про кохання "Структура кави" Олега ­Бобало-Яремчука, "У ­ванній" ­Ігоря Морозова та "­Портрет" Анастасії Старової й Ігоря Рябчука. Крім цього, у програмі є кіно про українців, яке зняла полячка Ельжбета Беньковська. Фестиваль стартує 15 травня.

10 квітників і сміттєвих урн знайшли у річці Либідь неподалік метро "Либідська" столичні активісти. Комунальна власність потрапила на дно зі снігом, який вивозили у водойму після заметів 22–23 березня.

Відмовитися від штучних квітів і вінків на кладовищах просять в Українській греко-католицькій церкві. Пластик шкідливий для довкілля та небезпечний для здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Відмовитися від штучних квітів і вінків на кладовищах просять в Українській греко-католицькій церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути