середа, 25 квітня 2012 18:13

"Вакс не судитиме, щонайменше, рік"

 

7 квітня у футбольному чемпіонаті України відбувся центральний матч. Донецький "Шахтар" переміг київське "Динамо" - 2:0. Обидва м'ячі гірники забили в другому таймі, а наприкінці першого арбітр Юрій Вакс вилучив із поля динамівського півзахисника Дениса Гармаша. Пізніше Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України виправдав киянина. Наставник "Динамо" Юрій Сьомін запропонував переграти поєдинок, а його колега із "Шахтаря" Мірча Луческу висловив готовність це зробити.

Ситуацію коментує 51-річний Олег Федорчук. Він отримав прізвисько "український Моуріньйо", коли очолював сімферопольську "Таврію".

Чи є сенс переграти матч "Шахтар" - "Динамо"?

- Жодного. Регламент проведення нашого чемпіонату не передбачає перегравання через те, що арбітр вилучив гравця з поля, і це вплинуло на результат зустрічі.

Чим можна пояснити дії арбітра Юрія Вакса?

- За великим рахунком, Гармаш напрацював на дві жовті картки. Це розумів і Сьомін, який готувався замінити футболіста. А Вакс переоцінив свої можливості. Я знаю Юрія, бо працював у Криму, а він родом із Сімферополя. Юрія Вакса уже відстороняли від арбітражу за помилку на користь "Динамо" чотири роки тому. Та пауза не пішла йому на користь.

Юрій - занадто самовпевнена людина. Чому він давав другу жовту картку Гармашу з посмішкою на обличчі? Бо був твердо переконаний, що чинить правильно, і ніхто до нього не підкопається. Тепер, думаю, щонайменше рік він не судитиме. Занадто великий резонанс отримав цей епізод.

Точно знаю: наші гранди ніяких грошей суддям не дають. Упевнений, що арбітр просто помилився

Незрозуміло, навіщо ключовий поєдинок довірили цьому арбітру. Суддями заправляє Григорій Суркіс, брат президента "Динамо". Тож київський клуб міг розраховувати на те, що Вакс працюватиме "вдячно", адже Суркіс повернув його до когорти арбітрів після помилки 2008 року (тоді в матчі "Динамо" - "Металург" Вакс помилково вилучив із поля запоріжця Володимира Польового. - "Країна"). А "Шахтар", припускаю, сподівався, що Вакс зробить усе, аби його не запідозрили у давніх симпатіях до "Динамо". П'єрлуїджі Колліна, куратор системи українського суддівства, не врахував людський фактор, призначаючи Юрія Вакса на гру в Донецьку.

2001 року матч "Динамо" - "Шахтар" закінчився на користь гірників, 2:1. "Динамо" по ходу вигравало, і за рахунку 1:0 херсонський арбітр Анатолій Жосан не призначив стовідсотковий пенальті у ворота донеччан за порушення проти Флоріна Черната. Жосан більше не судив. Ходили чутки, що він отримав 200 тисяч доларів.

- Жосан не судив далі через вік, а Ваксу - тільки 36, уся кар'єра попереду. Він не став би ризикувати, і я точно знаю: наші гранди ніяких грошей суддям не дають. Упевнений, що арбітр просто помилився. Ніяких підводних течій у його рішенні немає.

Чи не занадто емоційною була реакція на вилучення тренерського штабу "Динамо"?

- Юрій Сьомін сильно нервував із самого початку матчу. Він не боїться бути звільненим - тренер має бути готовий до цього завжди. Але сезон для киян виявився провальним на кількох фронтах. І Юрій Павлович, очевидно, дуже переживав, що не вдасться перемогти й ув чемпіонаті України.

Чи могли заспокоїти партнерів динамівські ветерани - Олександр Шовковський, Андрій Шевченко?

- Шовковський - голкіпер. У нього не те амплуа, щоб впливати на події на полі. А Шевченко почав поєдинок на лаві запасних.

Що варто було зробити Юрієві Сьоміну в перерві, щоб уникнути поразки?

- Не треба думати, що вилучення Дениса Гармаша напряму вплинуло на результат. "Динамо" могло поступитися "Шахтареві" й у рівних складах. З однієї простої причини: київська команда не навчена грати на "стандартах" біля своїх воріт. Саме після розіграшу штрафного "Шахтар" забив перший м'яч. І "зайвий" гравець тут ні до чого.

Друге: незрозуміло, навіщо Сьомін став грати з трьома опорниками. "Шахтар" зараз не в формі. Це очевидно. "Динамо" могло діяти в Донецьку з позиції силі, а не від турнірної таблиці. Три опорники за таких умов були зайві.

Срна затримався у Донецьку, бо ніхто в Європі йому таких грошей не платитиме

Поширена думка, що Гармаш отримує попередження, бо діє на позиції опорника, де  жорсткість обов'язкова. Але проблема Дениса не в тому, що він - жорсткий. Він помиляється у методах відбору, ігнорує канони індивідуальної тактики. Відбір - це не тільки відбір ззаду. Досвідчений опорник діє поетапно, а Гармаш бездумно хоче відібрати м'яч одразу й за будь-яку ціну. Для збірної буде погано, якщо він гратиме на Євро-2012: суперники, знаючи слабкість Дениса, провокуватимуть його.

Чому "Шахтар" нинішній сезон проводить слабше, ніж попередній?

- Причина перша: Луческу працює в Донецьку задовго.

Друга: "Шахтар" давно не бере гравців, спроможних вирішувати серйозні завдання. Коста, Тейшейра, Дентіньйо, Патрик - жоден із них поки не розкрився.

Третя причина: кілька провідних футболістів перестали прогресувати. Насамперед капітан команди Даріо Срна. Він затримався в Донецьку, бо ніхто в Європі йому таких грошей не платитиме. Не на своєму рівні грають і Фернандіньйо з Вілліаном. А Ракицький виступає з політичними заявами про те, що донецьких ображають. З яких це донецьких нині складається "Шахтар"?

"Золотий матч" у чемпіонаті України неминучий?

- Думаю, обійдеться без нього. Хтось втратить очки. Більш вірогідно, що "Динамо".

І тоді Сьоміна треба буде звільняти?

- Це запитання до Ігоря Суркіса. Що він захоче - те й зробить. Завтра, умовно кажучи, збереться з друзями в ресторані й вирішить: залишати чи ні. Сьомін хоча б мікроклімат налагодив у колективі. А його попередникам - Сабо, Газзаєву - поняття тренерської педагогіки взагалі невідоме. Вони можуть писати книжки про те, як не треба працювати з футболістами.

Зараз ви читаєте новину «"Вакс не судитиме, щонайменше, рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути