пʼятниця, 09 грудня 2022 14:33

"Умова – зарплати не зменшувати"

У Португалії з наступного року тестуватимуть чотириденний робочий тиждень. Уряд просить приватні й державні компанії та установи заявити, якщо вони готові спробувати. Компенсацій не виплачуватимуть. Роботодавцям дозволяють збільшити робочий день

Роман ДЕЙНЕР, 42 роки, хімік-лаборант, Гент, Бельгія:

По середах консультує, щочетверга оперує

– Рік тому компанія запропонувала охочим перейти на графік із трьома вихідними. Спочатку додатковим днем всі обрали п'ятницю. Довелося скласти графік, де половина працівників могла відпочивати в понеділок. Але було важко робити досліди. Часом людей катастрофічно бракувало. Тому тепер третій вихідний може припасти на будь-який будень.

Маємо певний обсяг роботи, який мусимо виконати. За 32 години на тиждень не можна впоратися. Тому працюю по 10 годин. За вихідні встигаю відновитися. Мені графік підходив ідеально. Батько хворів, я міг його провідувати серед тижня. Коли пропонували іншу роботу, не уявляв, як мати лише два вихідні.

Торік мені діагностували депресію. Хотів звільнитися. Вранці не міг себе примусити йти на роботу. Компанія запропонувала працювати три дні на тиждень. Здається, що всі адекватні роботодавці дедалі більше залишатимуть часу на життя. Тоді хочеться на них працювати й викладатися більше.

Автор: gettyimages
  Працівник оглядає піч для рам велосипедів з вуглецевого волокна на фабриці в португальському Вузелі торік
Працівник оглядає піч для рам велосипедів з вуглецевого волокна на фабриці в португальському Вузелі торік

Ірна САННЕРС, 51 рік, лікарка, Мальме, Швеція:

– Два роки тому зрозуміли, що треба щось змінювати, щоб люди не втікали. Лікарі й медсестри звільнялись і йшли працювати у клініки з меншим навантаженням. Одного разу людині з гострим болем довелося чекати майже добу.

Пробували графік із 6-годинним робочим днем. Він непоганий, але лікарні доводиться наймати багато додаткових працівників. Не всі клініки можуть собі таке дозволити. Чотириденний робочий тиждень працював гірше – було важко узгодити графіки, якщо щось пішло не так. Нині є кілька універсальних лікарів, яких викликаємо, коли багато спеціалістів хворіє чи щось сталося.

У більшості лікарень тепер спеціалісти самі можуть обирати кількість робочих годин і днів. Наприклад, в одній із клінік консультую 5 годин разів на тиждень. Там запис на два місяці вперед. Подруга працює два дні – по середах консультує і щочетверга оперує. У понеділок викладає. Все.

Асуто САГАТАШІ, 36 років, керівник відділу з роботи з персоналом, Токіо, Японія:

– До додаткового вихідного прийшли ще три роки тому. У нас хороша конкурентна компанія. Обираємо з-поміж щонайменше сотні кандидатів на кожне місце. Але люди працюють два роки і вигоряють. Викладаються, добре рухаються, а тоді прогрес зупиняється. Наймали психологів, психотерапев­тів, спеціалістів різних оздоровчих практик. Спочатку заборонили приходити в офіс у вихідні та працювати після закінчення робочого дня. Працівники тоді протестували. Але досвід показав, що є небагато критичних речей, які не можна відкласти на наступний робочий день. Не можна було телефонувати підлеглим і відправляти листи в позаробочий час. Довелося розірвати кілька контрактів за порушення цієї заборони.

Нині наполягаємо, щоб люди брали третій вихідний. Не всі користуються цією можливістю. Але дослідження показують, що коли людина реалізована й у балансі в позаробочому житті, то вона краще працює, менше вигоряє. До того ж це добре стимулює молодих спеціалістів проводити більше часу з рідними. Самотніх – знайомитись і кудись запрошувати своїх партнерів. Японцям це дуже потрібно.

Жоакім ФЕМРА, 41 рік, власник магазину, Лісабон, Португалія:

– Мої продавці хочуть спробувати працювати чотири дні на тиждень. Доведеться наймати ще одну людину, щоб у суботу ми були відкриті. Умова уряду – зарплату не можна зменшувати. Тому додам по 2 робочі години щодня. Дівчата хотіли працювати на 2 години довше, але мені краще додати по годині вранці й увечері. Спробуємо, як це вийде.

Реалізована людина краще працює й менше вигоряє

Магазин успадкував від матері. Бухгалтерію понад 20 років вів наш родич. Коли він помер, були шоковані хаосом у паперах. Не знаю, як йому вдавалося уникати штрафів і проблем. Справи йшли кепсько через пандемію. Знайшов молоду жінку. Вона погодилася розібратись, але одразу сказала, що не сидітиме з ранку до ночі в кабінеті. Мусив погодитися. За місяць вона довела все до ладу. Домовилися, що можу зателефонувати будь-коли, а вона приходитиме в кабінет двічі на тиждень.

Коли когось із працівників треба підстрахувати, телефонуємо одній жінці. Сама виховує трьох дітей. Платимо погодинно. Жодного разу не підвела. Тепер сказала, що готова працювати без вихідних, аби тільки отримати постійну роботу. Найму її з доплатою за додаткові дні.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Умова – зарплати не зменшувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути