середа, 19 вересня 2012 18:16

Українці рідко судяться з медиками

 

Катерина ТАРАСОВА, 28 років, голова правління судової асоціації України "Фундація сприяння правосуддю":

– Людина, яка одного разу ­виграла в суді, ходитиме туди й далі. ­Судитиметься з приводу і без. Є такі, кому подобається сам ­процес. Один чоловік намагався за­патен­тувати винахід – рулон ­туа­лет­ного паперу. Йому, ­звісно, відмовили. Він кілька років ­судився з Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності.

2005 року я стажувалась у США. Там юристи непогано заробляють на сексуальних домаганнях. В Укра­їні лише недавно з'явились судові позови про домагання на робочому місці – від жінок, які працюють у приватних компаніях.

Рідко намагаються через суд отримати компенсацію за ­заподіяну медиками шкоду здоров'ю. Це ­важко довести, бо експертизу про ­наявність помилки лікаря проводить комісія, підпорядкована Міністерству охорони здоров'я. Це замкне­не коло. Законом навіть не визначено, що таке "медична послуга", "медична помилка", "лікарська помилка". Знайома ­патолого­анатом розповідала, що пацієнту під час ­операції зашили мобільний телефон у животі. А її колеги вимагали написати, що він помер від застуди.

За кордоном розвинена страхова медицина. Страхова компанія не зацікавлена в тому, щоб витрачати гроші. Тому робить усе для стягнення їх із лікаря, позбавлення його ліцензії, практики. У Великій Британії щороку реєструють приб­лизно 850 тисяч звернень у суди щодо заподіяння лікарями шкоди хворим. Кожен десятий пацієнт європейських лікарень постраждав від небажаних ефектів лікування, згідно з висновком робочої групи організації "Лікарні для Європи". У нас ці показники відсутні, бо немає органа, що спеціалізувався би на розгляді таких скарг.

Перш ніж позиватися до суду на банк, наприклад, за підвищення кредитної ставки, дізнайтеся, що за фінансова установа обслуговує цей суд. Буває, судді підіграють банкам, на картку яких отримують зарплату.

69 відсотків українців негативно оцінюють роботу судів. Про це свідчить опитування, проведене на початку квітня 2012 року фондом "Демократичні ініціативи" і соціологічною службою Центру Разумкова. 35% респондентів вважають, що в окремих випадках може бути виправданий самосуд. 19% переконані, що в українських реаліях суд Лінча є єдиним способом здійснити правосуддя. Найбільше це підтримують у південних областях – 24%, у західному і центральному регіонах  прихильників – 16% і 19% відповідно

Зараз ви читаєте новину «Українці рідко судяться з медиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути