четвер, 02 лютого 2017 14:54

Танк "Тірекс" вироблятимуть в Україні

Понеділок, 23 січня, 12:01

– Усе це – брехня, що звалище рекультивують! Говорять ні про що. А ми роками у смороді живемо! – кричить на мера Львова Андрія Садового жителька села Великі Грибовичі Жовківського району на Львівщині Галина Данько, 40 років.

Міський голова приїхав на Грибовицьке звалище. Мав розповісти журналістам про необхідність укріпити полігон, бо там можливий повторний зсув відходів. Близько 20 місцевих жителів свистять. Садовий опускає голову.

– Із часу трагедії його тут не було! А тепер каже, що буде ще один зсув. Хоче, аби ми дозволили владі взяти ділянку на три з половиною гектари. Типу, щоб складати там сміттєві брикети і підпирати звалище. Та не триматиметься воно так! То все імітація! – кричать навперебій люди.

Андрій Садовий розвертається і йде до машини. Його проводжають скандуванням: "Ганьба!"

Зсув на сміттєзвалищі біля Великих Грибовичів стався 30 травня торік. Загинули троє рятувальників і еколог.

Його тіло досі не знайшли. Звалище закрили. Відтоді у Львові проблеми з вивезенням сміття.

Автор: reuters
  Дівчина малює прапор України на обличчі чоловіка. 22 січня майже 300 киян прийшли на міст Патона. Відзначали День соборності України. Взялися за руки й утворили живий ланцюг – символ духовної єдності сходу і заходу країни
Дівчина малює прапор України на обличчі чоловіка. 22 січня майже 300 киян прийшли на міст Патона. Відзначали День соборності України. Взялися за руки й утворили живий ланцюг – символ духовної єдності сходу і заходу країни

– Заберіть мене швидко звідси. Більше ніколи не крастиму, клянуся, – стогне полтавець 23-річний Андрій Павелко.

Його виносять на руках із сусідського льоху. Хотів украсти консервацію. Посковзнувся на сходах, зламав ногу і не зміг вибратися. Через 3 год. його знайшов господар 44-річний Іван Кривчун.

– Я б тобі ще й по морді вліпив. Ми з дружиною ціле літо пахали над заготовками. З дачі овочі возили автобусом. А ти задарма хотів отримати. Що за молодь пішла безсовісна! Тепер на погріб замки почеплю й на ніч собаку випускатиму, – каже Іван Михайлович.

– Дядьку Іване, не кричіть. Стидно мені. Матері не кажіть, бо приб'є. Хай думає, що на дорозі впав, – просить Андрій.

Його садять на лаву у дворі. Викликають "швидку", в лікарні накладають гіпс.

Харків'янин 38-річний Олег Продан змітає осколки скла на кухні власної квартири. Скотчем заліплює дірку у шибці. Поряд на стільці плаче донька Анастасія, 15 років.

– Кавалер її постарався. Ідіот! – говорить Олег Продан. – Учора приходив. Просив, щоб відпустив доньку з ним на дискотеку. Кажу: ти з дуба впав? Малі ви ще по нічних клубах ходити. Заберуть у поліцію. А мені потім розгрібати. Ще звинуватять у батьківському недбальстві. Одним словом, відшив його. Малий вбіг до ліфта і закричав, що я пожалкую. Був трохи у шоці, що школяр так говорить зі мною. На погрози уваги не звернув. А сьогодні щось, як гупне! Забіг на кухню, а там півцеглини лежить. У вікно глянув і побачив, як учорашній кавалер тікає. У доньки випитав його адресу. Ввечері поїду до батьків розбиратися. Хай ставлять мені нове вікно.

26-річна Тетяна Наконечна з Вінниці ­отримує на пошті посилку із сукнею.

За тиждень у неї весілля. Вдома роздивляється плаття. Воно все у плямах. Видно сліди від чоловічого взуття.

– Пакет із сукнею був розірваний, а потім повторно замотаний плівкою. Побачила це ще коли отримувала посилку. Зробила зауваження працівникові пошти, – каже Тетяна. – Сукню шила на замовлення у харківського дизайнера. Разом із шубкою, рукавичками і фатою – обійшлася у 12 тисяч гривень. Видно, упаковка порвалася в дорозі. По ній ходили, ставили зверху якісь речі. Ще і розлили щось жовте.

Тетяна несе сукню у хімчистку. Там говорять, що плями не відперуться.

– Пішла знову на пошту сваритися. Але там сказали, що то не їхня вина. Подаватиму на службу доставки в суд. Весілля зіпсоване, – каже Тетяна Наконечна.

Сусід панічно боїться собак. Тиждень тому розкидав по під'їзду сосиски з отрутою. Їх поїли домашні пси і поздихали. На дверях сусідської квартири люди написали фарбою "живодер". Чоловіка побили. Вже кілька днів він не виходить із помешкання. Хліб йому привозить двоюрідний брат. Обходить усіх і просить пробачення за родича.

Сергій НЕСТЕРЕНКО

Чоловік побив мого начальника. Вирішив, що я з ним сплю, бо перед Новим роком отримала 3 тисячі гривень премії. Кричав, що шеф так розраховується зі мною за інтимні послуги, бо раніше додаткових коштів ніколи не виплачував. З'їхала до матері. Досі у шоці від того, що сталося. Хочу розлучатися. З роботи теж доведеться піти.

Оксана ЛАЗУРЕНКО

Друг із дружиною відпочивав в Еміратах. Увечері гуляли в Дубаї. До нього підійшли двоє арабів і ламаною англійською запропонували тисячу доларів за право провести ніч із його дружиною. Товариш віджартувався, що цього мало. Один з арабів доклав 500 доларів. Схопив жінку під руку й потяг у машину. Друг кинувся її відбивати. Ледь пояснив чоловікам, що він – іноземець і не зрозумів їх. Ті вибачилися, подумали, що вивів на вулицю повію. Порадили жінці не одягати короткі спідниці.

Андрій КОТЕЛЬНІКОВ

У подруги затяглася післяпологова депресія. Ніяк не звикне, що стала матір'ю. Днями забула візок із 2-місячним сином біля під'їзду. Зайшла у квартиру й лягла спати. Дитина ревіла не менше години. Ніхто з перехожих навіть близько до неї не підійшов. Поталанило, що я йшла у гості. Малий аж посинів від холоду. Відігрівали його теплими ванночками.

Вікторія КУРБАЛА

"Маємо набратися терпіння і дочекатися краху російського політичного режиму. Грошей їм ще вистачить на рік-два. А мозку, може, і ні. Коли країною керують некомпетентні безумці, вони обов'язково доведуть її до краху. Ми вже це проходили з Радянським Союзом", –

Віталій ПОРТНІКОВ, публіцист

"Україна досі виготовляє ракети, які можуть носити боєголовки і запускати супутники. Москва і Санкт-Петербург – у радіусі їх дії. Можуть українці створити і "брудну бомбу". Усі складові у них є", –

Аскольд КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ, британський журналіст

"Про відновлення ядерної зброї говорили в мій час. Тоді це коштувало 45 мільярдів доларів. Зараз усі 100. Держава здатна виготовляти таке озброєння. Але питання, як це сприймуть у світі. Переконаний, США і Європа виступлять категорично проти", –

Леонід КРАВЧУК, перший президент України

"Ми говоримо про окупацію Криму, Донбасу. А хіба Київ не окуповано в інформаційному сенсі? Хіба ми не дивимося центральні канали, деякі з яких – проросійські? Вони несуть більшу загрозу, ніж Валуєвські циркуляри та Емський указ", –

Василь ШКЛЯР, письменник

У лікарнях Вінниччини заборонили брати благодійні внески готівкою. Гроші пацієнти переказуватимуть через термінали. У медзакладах їх встановлять у березні. За останніх дев'ять місяців у лікарні регіону надійшло 85 млн грн пожертв.

Танк "Тірекс" вироблятимуть в Україні. Інженери створять машину на базі радянських Т-64 і Т-72. Матиме кращу систему захисту, маневреність. Оснащений 125-міліметровою гарматою з кулеметами. За рік танки надійдуть у війська.

Меру польського Перемишля Роберту Хомі на п'ять років заборонили в'їзд в Україну. Торік він дозволив провести в місті антиукраїнський марш. Його учасники скандували "Перемишль і Львів – завжди польські".

Паспорт громадянина України увійшов у 50 найвпливовіших документів світу, за даними рейтингу Global Passport Power Rank 2017. Він посів 46‑те місце із 95. Автори рейтингу враховували кількість країн, які може відвідати власник закордонного паспорта без візи. Українці вільно можуть їздити до 87 держав.

Колишній заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук загубив Зірку Героя України. Отримав її за розвиток судноплавства у країні. Нагорода коштує 41 тис. грн. Романчук каже: зникла під час обшуку у його домі торік. Тоді чиновника затримали за хабар у $90 тис. Згодом випустили під заставу.

  Швейцарія виділить Україні 100 мільйонів доларів фінансової допомоги. Про це розповів президент Петро Порошенко після зустрічі зі швейцарським лідером Доріс Лойтхард.  ”У справжнього прохача в рукаві завжди схований козирний аргумент”, – припускає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Швейцарія виділить Україні 100 мільйонів доларів фінансової допомоги. Про це розповів президент Петро Порошенко після зустрічі зі швейцарським лідером Доріс Лойтхард. ”У справжнього прохача в рукаві завжди схований козирний аргумент”, – припускає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

34 вулиці названі в Україні іменем Степана Бандери рішеннями місцевих рад. Найбільше у Чернівецькій області – 10

30 мільярдів гривень потрібно щороку на виплату пенсій на окупованому Донбасі. Там близько 1,2 млн пенсіонерів

12 400 військових відзначили державними нагородами з початку антитерористичної операції на Донбасі.

Багатьом депутатам доплачують за голосування

Чому зарплату народного депутата прив'язують до прожиткового мінімуму, а простих громадян і тарифні розряди – ні? Якщо мінімальна зарплата – 3200 гривень, а середня по Україні – 5 тисяч із копійками, то для депутатів непристойно піднімати її над цією цифрою в рази.

Багатьом із них і так доплачують налом. Їм поставте 100 тисяч зарплати, вони все одно додатково отримуватимуть винагороди від керівників фракцій і олігархів, які їх контролюють. Це не про всіх. Але явище – достатньо поширене.

Тарас СТЕЦЬКІВ, колишній народний депутат

До кінця року залишаться тільки надійні банки

Зараз відбувається складна і болісна чистка банківського сектора від небезпечних, шкідливих установ. Програма оздоровлення не має альтернатив. Так вважають експерти Міжнародного валютного фонду, Світового банку.

Ми хотіли реформ? Ось вони.

Цього року завершиться оздоровлення системи. До кінця 2017-го залишаться тільки надійні фінансові установи. Кількість безпаперових операцій переважатиме. Ставки підуть униз більше, ніж 2016 року. Люди матимуть більший доступ до кредитів.

Володимир ЛАВРЕНЧУК, голова правління "Райффайзен Банк Аваль"

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Дядько в американському магазині голосно погукав онуків. Збіглися продавці, адміністратор і покупці. Казали, щоб не кричав на дітей, бо викличуть поліцію.

Маргарита, 39 років

Знаю чоловіка, який має дружину і двох коханок. Усі живуть на одній вулиці. Жінка знає, але на розлучення не подає.

Ілона, 21 рік

 

Сусідка заявила в поліцію, що в неї вкрали 5 тисяч гривень. Гроші зберігала за диваном. Пізніше виявилося, що завелися миші. Вони і з'їли купюри.

Марія, 24 роки

Брат вистрілив у мене з травматичного пістолета, а я спалила йому мотоцикл. Так свого часу ділили батьківський спадок. Зараз сміємося із себе.

Ольга, 36 років, Харків

Житлом і грошима помагав двом молодим донецьким сім'ям, які виїхали з окупованої

території півтора року тому. Працювати не хотіли.

Нещо­давно почали шантажувати: або давай більше коштів, або поїдемо у Росію. ­Вигнав їх із будинку.

Володимир, 53 роки, бізнесмен

Зараз ви читаєте новину «Танк "Тірекс" вироблятимуть в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути