вівторок, 07 вересня 2021 14:54

Швидкого тріумфу "Парі Сен-Жермен" у Лізі чемпіонів не буде

2011 року французький "Парі Сен-Жермен" за сприяння президента країни Ніколя Саркозі та керівника європейського футболу Мішеля Платіні купила катарська інвестиційна компанія. Завдяки мільярдним вливанням вона вивела клуб у лідери місцевої ліги й зробила грандом в Європі. Проте досі не може виграти Ліги чемпіонів – торік команда програла фінальний матч німецькій "Баварії".

Нинішнього літа катарці купили воротаря Джанлуїджі Доннарумму, найкращого на Євро, захисника Серхіо Рамоса – чотириразового переможця Ліги чемпіонів із "Реалом". І Ліонеля Мессі з "Барселони", який претендує на звання найкращого гравця в історії футболу. У Парижі він виступатиме з колишнім партнером Неймаром і Кіліаном Мбаппе, якого втримали від зазіхань "Реала"

Як пояснити таку політику клубу?

– Клуб фактично не постраждав від наслідків пандемії та пов'язаної з нею світової фінансової кризи, – каже футбольний телекоментатор Роберто МОРАЛЕС, 45 років. – Нафтові гроші продовжують текти, тож саме час показувати свої фінансові м'язи.

На відміну від Англії чи Німеччини у Франції клуби можуть отримувати виплати через закордонні компанії. Тобто зарплата надходить через офіс у Парижі, а бонуси, преміальні та гроші за використання іміджевих прав платяться через компанії з інших країн.

Європейська футбольна федерація прискіпливо ставиться до витрат футбольних клубів. Проте вона працює під крилом міжнародної. А для ФІФА критично важливо не допустити скандалів і зривів перед Кубком світу-2022, що відбудеться в Катарі.

Автор: gettyimages.com
  Футболіст збірної Аргентини Ліонель Мессі проводить розминку на тренувальному полі французького клубу ”Парі Сен-Жермен” Оредо, 19 серпня 2021 року. Нападник перейшов до нього з іспанської ”Барселони” безкоштовно – як вільний агент. Отримуватиме 35 мільйонів євро за сезон
Футболіст збірної Аргентини Ліонель Мессі проводить розминку на тренувальному полі французького клубу ”Парі Сен-Жермен” Оредо, 19 серпня 2021 року. Нападник перейшов до нього з іспанської ”Барселони” безкоштовно – як вільний агент. Отримуватиме 35 мільйонів євро за сезон

Чи не втратять власники інтересу до клубу після Кубка світу?

– Повністю – ні. Це інструмент їхньої присутності у високих колах Європи та світу. Також – репутаційна річ для Катару. Імідж країни страждає через релігійну нетерпимість, нехтування правами людей.

Якою буде роль Мессі в команді?

– Аргентинець – бренд у футболі й фантастичний гравець навіть у 34 роки. Це теж сильний іміджевий хід. Та й комерційно таке підписання не є марнотратством. Клуб матиме прибуток від усього, пов'язаного з Ліонелем.

Він стане лідером команди. Не роздягальні у класичному розумінні, а тим, кого слухають усі в ігрових питаннях.

Мессі не стане лідером роздягальні, але його слухатимуть в ігрових питаннях

Хто ще може бути лідером?

– Захисники Маркіньйос і Рамос.

Тренер Маурісіо Почеттіно зможе знайти баланс у грі?

– Такі зіркові склади не бувають суто тренерськими командами. Згадайте "Барселону" з Неймаром, Суаресом, Мессі та іншими супертопами. Тоді Луїсу Енріке було легше, колектив формувався довго. Почеттіно буде важко, бо доведеться налаштовувати гравців під свій футбол, але й зважати на них. Тиск керівництва в разі невдалих результатів точно буде.

Париж – головний кандидат на перемогу в Лізі чемпіонів-2022?

– Варто побачити хоча б десяток матчів. Але є сумніви у швидкому тріумфі. Часом навіть хороші команди не виграють цього турніру. Тим більше, коли є фактор суттєвих змін у колективі.

Зараз ви читаєте новину «Швидкого тріумфу "Парі Сен-Жермен" у Лізі чемпіонів не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути