вівторок, 13 листопада 2012 18:39

Шумахер і Кан помилялися у фінальних матчах Кубка світу

  Джанлуїджі Буффон – найкращий воротар у історії футболу. Його зоряний час припав на Кубок світу-2006, який Італія виграла. Єдиний недолік Буффона – невпевнено діє під час пробиття пенальті. Його команди програли в серії післяматчевих одинадцятиметрових у фіналі Ліги чемпіонів-2003 та чвертьфіналі Євро-2008. У фіналі Кубка світу-2006 не взяв жодного пенальті: француз Трезеге – єдиний, хто схибив, – влучив у поперечину
Джанлуїджі Буффон – найкращий воротар у історії футболу. Його зоряний час припав на Кубок світу-2006, який Італія виграла. Єдиний недолік Буффона – невпевнено діє під час пробиття пенальті. Його команди програли в серії післяматчевих одинадцятиметрових у фіналі Ліги чемпіонів-2003 та чвертьфіналі Євро-2008. У фіналі Кубка світу-2006 не взяв жодного пенальті: француз Трезеге – єдиний, хто схибив, – влучив у поперечину

Донецький "Шахтар" добре відіграв виїзний поєдинок Ліги чемпіонів проти лондонського "Челсі", клубного чемпіона Європи. Гірники могли перемогти, але не досягли навіть нічиєї. Поразку 2:3 зумовили провальні дії голкіпера Андрія П'ятова. Два м'ячі були забиті після його грубих помилок, у третьому епізоді він не врятував. До цього матчу П'ятов проводив дуже вдалий сезон.

Нагадуємо воротарів, які блискуче виступали на великих міжнародних турнірах, але помилялися у ключовий момент

1. Харальд Шумахер, Німеччина

Чемпіон Німеччини-1978 у складі "Кельна". У цьому клубі провів більшу частину кар'єри. Найзначніших успіхів досяг у ­складі національної збірної. Чемпіон Європи-1980, за два роки – срібний призер Кубка світу. Тоді, 1982-го, його гру обговорювали мало: більше запам'яталося зіткнення з Патріком Баттістоном у півфінальному поєдинку. Француз втратив свідомість, ушкодив хребет, був доправлений до лікарні. Вижив, а Шумахера називали людиною без серця – за те, що холоднокровно продовжив гру.

Його зоряний час настав 1986-го. Харальд довів до фіналу посередню збірну Німеччини. Не пропустив жодного м'яча у трьох матчах плей-оф. Але у вирішальному поєдинку проти Аргентини капітулював тричі. Перший гол був повністю на совісті Шумахера – він невдало вийшов на перехоплення. Аргентина перемогла – 3:2.

2. Олівер Кан, Німеччина

Чудово провів 2001 рік, виграв Лігу чемпіонів. Був реальним претендентом на "Золотий м'яч", але перевагу віддали англійському форвардові Майклові Оуену.

Свій клас Кан підтвердив на Кубку світу-2002. Німці не належали до фаворитів турніру, але голкіпер та півзахисник Баллак втягнули команду до фіналу. Баллак у матчі за перше місце не грав через дискваліфікацію. Усі надії німців проти Бразилії були на Кана. 67 хвилин поєдинку він стояв звично впевнено, але потім парирував удар Рівальдо прямо на ногу Рональдо. ­Бразилія виграла – 2:0.

3. Ринат Дасаєв, СРСР

1988 року голкіпера московського "Спартака" визнали найкращим у світі. Стартовий матч чемпіонату континенту Дасаєв провів блискуче: не пропустив жодного гола від голландців. СРСР переміг – 1:0.

Суперники знову зустрілися у фіналі. Відкрив рахунок Гулліт. Винен був Сергій Алейніков, який затримався при створенні штучного положення "поза грою". Другий гол фантастичним ударом забив ван Бастен. Але м'яч залетів у ближній кут, який воротар зобов'язаний контролювати. 2:0 – голландці перемогли.

Також Дасаєв невдало відіграв проти Бельгії у 1/8 фіналу Кубка світу-1986 – пропустив чотири м'ячі. А румун Лекетуш забив йому в ближній кут у стартовому матчі мундіалю-1990. СРСР поступився – 0:2.

4. Жоель Батс, Франція

Чемпіон Європи-1984. За два роки у 1/8 фіналу Кубка ­світу не пропустив жодного гола від італійців. Фантастично зіграв із Бразилією у чвертьфіналі – Франція перемогла у серії пенальті. А у півфіналі проти Німеччини пропустив легкий м'яч від Бреме зі штрафного. Німці виграли – 2:0.

5. Олександр Шовковський, Україна

1/8 фіналу Кубка світу-2006. Шовковський не пропускає жодного м'яча від швейцарців у серії пенальті. Україна серед восьми найкращих команд планети. Щоб піти далі, потрібна виняткова гра воротаря проти італійців. Олександр помиляється уже на 6-й хвилині: Дзамбротта влучає із середньої дистанції, з неробочої лівої та ще й у ближній кут. Італія перемогла – 3:0.

Був ще 1999-й. Класна гра Шовковського у московському матчі проти Росії дозволила продовжити боротьбу за вихід на Євро-2000 у плей-оф зі Словенією. Але воротар грубо помиляється, і в фінальну частину турніру потрапляє суперник.

"Третій гол "Челсі" у ворота "Шахтаря" – провина захисників, а не голкіпера. П'ятов на перехоплення не встигав, тому правильно вчинив, що залишився на лінії воріт. Другий гол: Андрій виправив помилку захисників, які пустили суперника на вільний простір. Але воротар – навіть коли грає головою, що незручно, – має виносити м'яч на фланг, а не через центр. Перший гол – такий, що дозволяє ставити Андрію за матч двійку за старою шкільною системою.

П'ятов – класний воротар. Думати про придбання нового керівництву "Шахтаря" не варто. Інша річ, що з відходом Рибки в Андрія нема конкурента"

Ігор КУТЄПОВ, колишній воротар київського "Динамо" та харківського "Металіста"

 

Зараз ви читаєте новину «Шумахер і Кан помилялися у фінальних матчах Кубка світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути