середа, 16 листопада 2016 13:37

Сонячну електростанцію відкрили біля Дніпра

Понеділок, 7 листопада, 10:15

Ректор столичного Педагогічного університету імені Михайла Драгоманова 67-річний Віктор Андрущенко заходить у корпус факультету мистецтв. 40 хвилин розмовляє з півсотнею студентів. Просить їх вийти з приміщення.

Студенти заблокували корпус 5 листопада. Заперечують проти намірів адміністрації відкрити тут магазини. Перший поверх двоповерхівки у центрі Києва збиралися віддати компанії, яка продає засоби для чистки і дезінфекції та меблевому салону.

– Після розмови з ректором підписали угоду, що покинемо приміщення лише після того, як студраді віддадуть документи з оренди будівлі за останні п'ять років. А сторонні компанії нехай залишать приміщення, – каже 21-річна Світлана Пустова, студентка п'ятого курсу. – Ректор не дав нам жодних гарантій. Просив зустрітися іншим разом, але меншим колом. Документів не показав. Тому продовжуємо протест. Ночуємо у спальниках. Їсти носять інші студенти й викладачі. Нас підтримують Університет Шевченка, Політехнічний інститут, Києво-Могилянська академія

Автор: Сергій Старостенко
  Виставка холодної зброї пройшла у Києві 5 листопада. Відбулася в рамках XVII Міжнародного ножового шоу ”Сталева грань”. Глядачам показували арбалети, ножі, мечі. Також виступили фехтувальники на ножах. Проводили майстер-класи з кування холодної зброї. Квиток на ”Сталеву грань” коштував 30 гривень
Виставка холодної зброї пройшла у Києві 5 листопада. Відбулася в рамках XVII Міжнародного ножового шоу ”Сталева грань”. Глядачам показували арбалети, ножі, мечі. Також виступили фехтувальники на ножах. Проводили майстер-класи з кування холодної зброї. Квиток на ”Сталеву грань” коштував 30 гривень

А в цей час:

Харків'янин 37-річний Ігор Шмигло витягає дві голки з-під плінтуса у власній квартирі. Викидає у смітник і хреститься. Плінтус кропить освяченою водою.

– Голки, скоріше за все, колишня дружина за плінтус встромила. Коли розлучалися півтора року тому – прямо казала, що ходила до бабки. Мовляв, як не віддаси мені квартиру – не буде тобі щастя. Я її послав. Кажу: з якого біса тобі лишатиму батьківське житло? Якби хоч діти були. А дарувати жінці, яка зраджувала, – нізащо, – каже Ігор. – Вона скипіла. Сипала прокльонами. Думав, на тому все і закінчиться. Але після розлучення не міг зав'язати стосунки з жодною жінкою. У містичних програмах бачив, що вроки наводять через підклади. Обрив квартиру. Наприкінці заліз під плінтус і знайшов ці голки.

– Тепер нікуди не виходитиму через того дурного пса, – каже полтавець 28-річний Олександр Нехатько.

У своєму будинку штопає куртку. 20 хв тому на нього напав сусідський алабай Рой. Олександр купив куртку за 2 год. до цього. Віддав 6 тис. грн. Рой відірвав рукав.

– Фірмова. Років п'ять про таку мріяв, – каже до матері 48-річної Ольги. Вона сідає поруч на дивані. – Ще й половину грошей позичив. Через два тижні віддавати, а я і куртки не поносив. Завтра насиплю Рою отрути. Хай знають господарі, як відпускати пса на вулицю без намордника.

Наступного дня власник собаки приносить 6 тис. грн. Олександр купує нову куртку.

300 гірників шахти № 10 у місті Нововолинськ на Волині оголошують голодування. Вимагають, щоб їм виплатили зарплату. Грошей не отримували три місяці.

– Вже немає за що хліба купити, – каже 36-річний Василь Петрович. – У жовтні перекривали ­дорогу. Нам віддали близько 40 відсотків серпневої зарплати – і все. Ніхто не пояснює – що буде далі. Вимагаємо, аби до нас приїхав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Директор шахти Сергій Кожушкін просить робітників відмовитися від голодування. Гірники його не слухають.

  Народні депутати і чиновники в електронних деклараціях вказали великі суми готівки. Тому Міжнародний валютний фонд може звертатися до України по кредити, – каже народний депутат Надія Савченко.  ”Іноді правда, коли оголюється, стає гіркою”, — нагадує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Народні депутати і чиновники в електронних деклараціях вказали великі суми готівки. Тому Міжнародний валютний фонд може звертатися до України по кредити, – каже народний депутат Надія Савченко. ”Іноді правда, коли оголюється, стає гіркою”, — нагадує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Три роки зустрічалася з хлопцем. Кілька днів тому повела його знайомитися з матір'ю. Вона приготували шикарний стіл. Саша напився і поліз до мами цілуватися. Сказав, що зустрічатиметься з її донькою і далі, якщо вона стане його коханкою. Ледь випровадили додому. Кілька діб плакала.

Вікторія МАЛИШ

У 14 років залишився вночі сам у будинку. Близько 12-ї якийсь дядько почав стукати у вікна. Потім смикав вхідні двері і грозився вибити їх – якщо не відчиню. Узяв праску, різко відкрив двері і вдарив його по голові. Він закричав і втік. Я ­подзвонив батькам. За кілька тижнів вони розлучилися. Тато дізнався, що то приходив п'яний коханець матері. З ним вона потай зустрічалася два роки.

Микола МАЗУРЕНКО

Роки три тому дід рибалив на Дніпрі. Крижина, на якій сидів, відкололася й почала рухатися в бік Кременчуцького водосховища. За пару годин до нього підпливли рятувальники. Він просив, щоб не знімали з крижини кілька годин. Бо як тільки вона відкололася, риба почала клювати. Наловив 5 кілограмів. Рятувальники не послухали, звісно. Дід матюкав їх усю дорогу, доки пливли до берега.

Валерій БОЙЧЕНКО

"Необхідно відійти від класичної моделі, коли економіка зростає завдяки сировині. Слід працювати в нішах, які швидко розвиваються: високі технології, агропромисловий комплекс, космічна галузь. Але інші країни теж конкурують за ці гроші", –

Дмитро ШИМКІВ, заступник голови Адміністрації президента

Російське підприємство Чорноморнафтогаз щорічно видобуває 2 млрд кубів газу на шельфі Чорного моря, що належить до економічної зони України. Паливо постачають у Крим. Цим РФ порушує Конвенцію з морського права. Нафтогаз подав позов у Міжнародний арбітражний суд

Українець Володимир Малего розробив пристрій GreeNanny, який поливає квіти. Має резервуар на 3,2 л води, сенсорний екран. Завдяки вмонтованим трубкам одночасно може обслуговувати 10 вазонів. На екрані треба вписати необхідну кількість води для кожної рослини на день.

Сонячну електростанцію відкрили в місті Підгородне біля Дніпра. Її батареї повертаються за Сонцем. Станція здатна забезпечувати електрикою 27 тис. домогосподарств. Її спорудили за 20 млн грн.

З листопада у понад сотні пунктах вторсировини прийматимуть поліетиленові пакети – 1,5 грн за кілограм.

600 українських інструкторів цього року підготували за програмами НАТО. Зокрема 10 підрозділів спеціального призначення і 250 інспекторів військової служби правопорядку

Чиновники нагадують колумбійських наркобаронів

Західний світ здригнувся від декларацій українських чиновників. Така кількість кешу – звичка колумбійських наркобаронів і російських олігархів.

Легальність коштів легко перевірити, якщо вони на банківських рахунках. Зберігання в готівці – показник, що отримані незаконно й можуть відмиватися.

Оприлюднення статків чиновників і депутатів змінило ставлення людей до них. Зростає бажання дострокових виборів парламенту. Рейтинги більшості політсил упадуть. Ніхто не віритиме словам депутатів.

Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог

Рейдерів приваблюють агросектор і нерухомість

Рейдерів наймають політики й бізнесмени. Платять від­сотків 10 від захопленого активу. Так вигідніше отримати бізнес, ніж купити його.

Економіка перебудовується і рейдери підлаштовуються під зміни. Кілька років тому від них потерпала промисловість. Зараз вона у кризі. Їхня ціль – аграрний сектор і нерухомість. На аграріїв нападають ближче до осені, коли зібрали врожай. Відбирають товар і швидко спродують.

Антон ЗУБКОВ, адвокат

Путін став могильником постмодерну

Кремль дав поштовх для консолідації на Заході нових політичних сил. Зручний для багатьох – і в Росії, і на Заході – постмодерн закінчується. І його могильником став російський лідер. Він змусив Захід задуматися, як жити далі. Не зумівши стати реформатором у Росії, ­Володимир Путін може претендувати на роль лідера, що змусив ліберальні демократії згадати про принципи.

Лілія ШЕВЦОВА, російський політолог

Командири частин самі підбиратимуть контрактників

Начальник Генштабу анонсував оновлення системи укладання контрактів. Командирам частин високомобільних десантних військ і сил спеціальних операцій дадуть право підписувати контракти з кандидатами напряму.

Нинішній спосіб потрапити в конкретну частину – як гра в рулетку. Береш відношення у частині й ідеш у військкомат, навчальний центр. І молись, щоб відповідне оперативне командування відправило тебе саме в ту бригаду, від якої маєш відношення.

Зміна алгоритму дасть здорову конкуренцію за кадри. Стимулюватиме займатися рекламою і рекрутингом.

Роман КУЛИК, офіцер Збройних сил України

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Торік на пляжі украли весь одяг і гаманець. 7 кілометрів ішла боса в купальнику додому. Водії сигналили. За 300 метрів від дому якийсь перехожий спитав, що зі мною трапилося. Дав кофту і довів до двору.

Аліна, 24 роки, Полтава

У дитинстві на три дні втік із дому. Сидів у лісі, збудував халабуду. Думав, батьки шукатимуть. А зайшов у двір – вони смажать шашлики. Припинив спілкуватися з ними у 18 років.

Антон, Суми

 

Позаторік фурою збив на трасі корову, яка йшла через дорогу. Господаря не знайшли. З напарником розібрали тушу. Здали в найближчий м'ясокомбінат.

Віктор Іванович, 52 роки, Полтава

На випускному в університеті одногрупниця запропонувала переспати з нею. Відмовився. Вона розповіла братові. Через пару днів він із друзями побили мене битами біля дому. Брат кричав: отримую за те, що образив сестру.

Сергій, 28 років

Познайомилася в інтернеті з чоловіком. Через два місяці запросив до себе. Організував романтичну вечерю зі свічками. Коли йшла у ванну, переплутала двері – потрапила в дитячу. Там були складені жіночі речі. Виявилося, він одружений і має сина. Тікала, як ошпарена.

Ольга, 28 років, Миколаїв

Сусідка заповіла подрузі квартиру, бо та п'ять років доглядала її. Перед смертю обійшла увесь під'їзд і попередила, що її рідна донька не повинна успадкувати житло. Сусіди свідчили в суді, щоб заповіт визнали дійсним.

Поліна

Прадід був заможним. Односельці позичали в нього гроші. Якщо хтось не віддавав, прадід із братами ловив боржника й бив молотком по двох пальцях. Після цього позичене можна було не повертати.

Віктор, 37 років

Зараз ви читаєте новину «Сонячну електростанцію відкрили біля Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути