четвер, 21 липня 2011 13:23

Сміттям завалено вісім відсотків території країни

Бляшанка розкладається в землі століття, а поліетиленовий пакет або пластикова пляшка - понад 200 років. Додалися відходи, яких раніше не було. В Україні майданчики для зберігання сміття переповнені всемеро.

На питання журналіста журналу "Країна" відповідає Борис ГОРЛИЦЬКИЙ, 76 років, геохімік, доктор геолого-мінералогічних наук, академік Української екологічної академії наук.

Яку територію займають відходи в Україні?

- Зараз їх понад 35 мільярдів тонн. Ними завалено 8 відсотків загальної території країни (площа України - 603 628 км кв. - "Країна"). 70 відсотків із них - відходи гірничої та металургійної промисловості, 5 - побутові. Решта - залишки виробництва інших галузей, зокрема, сільського господарства. Найбільше українцям дошкуляє побутове сміття. Мабуть, тому, що знаходиться біля житла, у всіх на виду.

У нас склалося хибне уявлення, що Україна - найбрудніша країна в світі. Я бачив і гірші. Наприклад, в Іспанії в узбережній туристичній зоні чисто. А йдеш далі й бачиш звалене на узбіччі сміття. Щоправда, там воно інше: шкірки та залишки фруктів.

Чи добре ми утилізуємо відходи?

- Додалося сміття, якого раніше не було. Це різноманітна упаковка. А пакують товар у те, що не розкладається в довкіллі. Або руйнується значно довше, ніж розраховані на те сміттєві полігони.

Одиниці можуть мати в себе на кухні три смітники. Я живу в панельному будинку, мене нема місця для кількох відер

Побутове сміття в Україні спалюють лише два заводи. Непотріб також вивозять на майданчики-полігони. Вони можуть приймати щороку до 200 тисяч тонн сміття, а доводиться - усемеро більше.

Побутові карантинні чи медичні відходи не можна вивозити, складувати. Знешкоджувати їх треба на місці. Їх небагато, до 3 тонн на добу. Звідки беруться? Аеропорт "Бориспіль" перевозить мільйони пасажирів із різних країн. Усі вони щось їдять. Із карантинного погляду рештки цієї їжі слід знищувати, бо мало яку холеру можуть привезти подорожуючі. Раніше в Борисполі стояли невеликі вітчизняні установки для утилізації цього сміття. Їх забрали, коли аеропорт почали реконструювати. А нових досі не встановили.

Як нам навчитися сортувати сміття?

- Одиниці можуть мати в себе на кухні три смітники. Я живу в панельному будинку. Площа кухні - 8 "квадратів". У мене нема місця для кількох відер. Треба дуже захотіти, щоб їх поставити.

Виховання - річ надто довга. Набагато швидше "виховувати карбованцем". Можна заборонити юридичним особам змішувати відходи. А мешканців житлових будинків слід заохочувати. Наприклад: якщо сортуєш власне сміття, то платиш за прибирання території вдвічі менше.

Екологи скаржаться на слабку законодавчу базу. Чи поменшає сміття, якщо прийняти ще кілька законів?

- У нас уся влада - прямо чи опосередковано - в руках олігархів. А їм невигідно дбати про екологію. Шкідливість підприємств не визначають як треба. Багато з них будували на околицях міст, зараз заводи вросли в житлові масиви, дуже впливають на наше здоров'я. У стоки, в колектори потрапляє багато рідких відходів. Тому в нас починається водна криза. Очищається вона дуже погано. Приміром, у жителів Кривого Рогу (промислове місто в Дніпропетровській області. - "Країна") хвороби кишково-шлункового тракту фіксують на 20 відсотків частіше, ніж загалом по Україні. А компенсації з таких підприємств ми не беремо. Бо, справді, немає потрібних законів.

Харчових відходів викидаємо найбільше

Від торік сміття в Україні досліджують кожної пори року. Двоє сортувальників із лопатами, рулетками та 20-кілограмовими пакетами вибирають відходи із випадкового контейнера. Сортують їх по групах, складають у мішки. Потім вимірюють рулеткою місткість контейнера. Вираховують таким чином, якого виду сміття в Україні меншає, а якого стає більше

Побутові відходи поділяють на такі групи:

- харчові - рештки їжі, овочів, фруктів;

- папір та картон - упаковки, газети, коробки, книжки;

- полімери - пластикові пляшки, одноразові стакани, пластмаса;

- скло - биті та цілі пляшки, посуд;

- чорні метали;

- кольорові метали;

- текстиль - старі речі;

- деревина - гілки, деталі меблів, плінтуси тощо;

- небезпечні - батарейки, сухі та електролітичні акумулятори, тара від розчинників, фарб, ртутні лампи, телевізійні кінескопи;

- кістки;

- шкіра;

- гума;

- старе взуття;

- дрібне будівельне, вуличне сміття, каміння.

 

Зараз ви читаєте новину «Сміттям завалено вісім відсотків території країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути