четвер, 25 лютого 2010 17:03

"Травіата" вчора ввечері провалилася"

Оперу Джузеппе Верді "Травіата" на прем'єрі у Венеції 3 березня 1853 року глядачі засвистали. "Травіата" вчора ввечері провалилася, - написав композитор наступного дня приятелеві. - Хто винен - я чи співаки? Час розсудить".

Насправді винними були і він, і співаки. А головне - смаки тодішньої публіки. Верді поставив не комічну оперу з давніх часів - саме до таких був призвичаєний глядач, а трагічну - про нещасливу долю сучасної паризької куртизанки Віолетти. За основу сюжету взяв роман Александра Дюма-сина "Дама з камеліями".

Був іще один курйоз. У кінці головна героїня, яка закохалася в одного з клієнтів і покинула своє ремесло, помирає від сухот. А на прем'єрі "Травіати" роль Віолетти виконувала доволі огрядна співачка. У те, що її героїня смертельно хвора, вірилося з трудом. Джузеппе Верді доопрацював оперу. Передусім переніс дію на півтора століття назад - у часи короля Людовика XIV. І невдовзі "Травіата" стала однією з найзнаменитіших опер. Олександр Дюма-син написав: "50 років по тому про мою "Даму з камеліями" ніхто б і не згадав, але Верді зробив її безсмертною". Сьогодні "Травіата" входить до репертуару провідних театрів світу. Її події знову повернуто в середину ХІХ ст.





Із могили викрали тіло Чарлі Чапліна

        

Уранці 2 березня 1978 року наглядач цвинтаря у швейцарському містечку Веве побачив, що могилу померлого 11 тижнів тому актора-коміка Чарлі Чапліна розрито. Труни з тілом у ямі не було. Наглядач зателефонував до поліції.

За кілька днів удові Чапліна Уні подзвонив невідомий. Повідомив, що тіло її чоловіка "в надійному місці". Вимагав 600 тис. швейцарських франків викупу - $482 тис.

- Мій чоловік - на небі й живе в моєму серці. А те, що у вас у руках, мене не цікавить, - відрубала Уна.

Поліції вона зізналася: за рік до смерті Чаплін строго їй наказав: "Не виплачувати викупу, якщо моє тіло викрадуть!"

Уну таки вмовили допомогти знайти крадіїв і попросили, щоб у розмовах із ними тягнула час.

Від крадіїв удові надходили все нові й нові дзвінки. Під час 27-го - із телефонної будки в Лозанні - поліцейські їх "накрили". Вимагачами виявилися двоє безробітних емігрантів із тодішніх "країн соцтабору": 24-річний поляк Роман Вардас і 38-річний болгарин Ганчо Ганєв.

У газеті вони прочитали історію про викрадення з могили тіла одного італійського багатія й вирішили і собі так заробити. Спочатку нібито збиралися лише інсценувати викрадення, а свинцеву труну з тілом Чапліна просто закопати поглибше. Та тієї ночі, коли чоловіки взялися до роботи, почалася сильна злива. Розриту могилу залило настільки, що труну неможливо було зарити назад. Тож її мусили перенести в інше місце. Саркофаг заховали на пшеничному полі неподалік. Вардас і Ганєв показали те місце. Власник поля, фермер із Новіля, згодом поставив там дерев'яного хреста із зображенням знаменитого Чаплінового ціпка.

17 травня 1978-го - того ж дня, коли затримали крадіїв - останки Чарлі Чапліна перепоховали на тому самому кладовищі. Труну з тілом помістили в бетонний контейнер - щоб історія з викраденням не повторилася.

Вардасові дали чотири з половиною роки ув'язнення, Ганєву - півтора умовно.
 



5 березня 1980 року продавець секції парфюмерії київського ЦУМу Н.І. Носова пропонує чоловікам-покупцям подарунки для жінок до 8 Березня.

- Парфуми в ті часи, та ще й перед 8 Березня, насправді так просто не продавали, - згадує 50-річний киянин Володимир Чумак. - От якось шукав дружині подарунок на День жінки. Вийшов із ЦУМу, дивлюся - на Хрещатику циганка продає тіні для повік. Каже, що з Одеси, моряки з-за кордону привезли. Натовп зібрався, мало не б'юся за ті тіні. Я взяв дружині та її сестрі - дві коробочки, по 3 карбованці кожна. Вдома розпакували, а замість тіней напхана в перевернуті гральні шашки кольорова крейда.





3 березня 1556 року французький місіонер Андре Теве вперше привіз із Південної Америки до Європи насіння тютюну. Доти з Нового світу моряки доставляли вже готове до куріння листя "тобако". На початку XVI ст. іспанський моряк Родріґо де Херес після експедиції на Кубу так призвичаївся до куріння тютюну, що на батьківщині інквізиція за це кинула його до в'язниці на сім років, "щоб вилікувати від одержимості дияволом".

        

Римський імператор Костянтин I Великий едиктом від 7 березня 321 року проголосив неділю днем відпочинку. Вісім років до того він дозволив вільно сповідувати християнство. Тепер у неділю ринки мали бути закриті, а державні установи - припиняти всілякі справи, за винятком процедури звільнення рабів. Зате на рільничі роботи - основне заняття більшості населення - жодних обмежень не накладалося.

        

7 березня 1943 року Йосипові Сталіну присвоїли звання Маршала Радянського Союзу. Цей титул у СРСР з'явився 1935-го. Його надавали "членам вищого командування - видатним особам і тим, хто особливо відзначився". Усього за час існування СРСР це звання одержали 35 воєначальників. Зокрема, Берія та Булганін, які не були полководцями і не брали участі у плануванні військових операцій.




30 земель

Зі стількох адміністративних одиниць мала складатися Українська Народна Республіка за законом "Про поділ України на землі", який Центральна Рада ухвалила 6 березня 1918 року. Старий поділ на губернії та повіти із часів Російської імперії скасували. Серед нових земель-областей УНР були й такі: Деревська - із центром у Коростені, Болохівська - у Житомирі, Половецька - у Бахмуті, Поросся - у Білій Церкві, Посулля - у Ромнах, Помор'я - у Миколаєві тощо. Окремою землею були "Київ із околицями до Ірпеня і Стугни й на 20 верст за Дніпром" та "Одеса з околицею, до Дністровського лиману". Поділ України на землі проіснував місяць: завершити адміністративну реформу не дав гетьманський переворот Павла Скоропадського у квітні 1918-го.



Цитата

"Зараз ми популярніші за Ісуса. Не знаю, що зникне раніше - рок-н-рол чи християнство. Ісус був нівроку, але його послідовники - тупі й посередні. І саме їхнє викривлення огортає  християнство мороком"

заявив 25-річний Джон Леннон із гурту The Beatles 4 березня 1966-го в інтерв'ю британській газеті Evening Standard. У США фраза викликала хвилю протестів. Музикант не раз вибачався за свій вислів. Та пісні "бітлів" припинили крутити на радіо, скасовували концерти. У південних штатах віряни палили платівки "ліверпульської четвірки". Якось у номер готелю, де жив гурт, під час американського турне зателефонував невідомий і пригрозив убити Леннона.

Зараз ви читаєте новину «"Травіата" вчора ввечері провалилася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути