середа, 24 жовтня 2012 18:29

Найпоширеніші комплекси - надумані страхи: Едіпів, Нарциса, Попелюшки, Дон Жуана

Тетяна МИСНІКОВА, 36 років, психолог, системний сімейний психотерапевт, Львів:

– Жіночі комплекси – це часто надумані страхи. Найпоширеніший – не подобається власне тіло: груди маленькі, ніс кирпатий, ­обличчя в прищах, целюліт, ноги криві. Близько 47 відсотків жінок незадоволені параметрами ­своєї фігури, 25 відсотків – формою носа, 20 – станом шкіри.

Ще поширений жіночий комплекс – страх завагітніти. Він може зробити фригідною навіть найсексуальнішу. Жінка мимоволі стає недоторкливою. ­Після близькості роздивляється презерватив і мчить у ванну митися.

Комплекс старої діви з'являється, коли всі подруги вже заміжні, мають дітей, а жінка досі чекає на свою половинку. Лякає перспектива провести все життя на самоті в порожній квартирі з котом. Не варто витрачати всі сили на пошуки будь-якого кандидата в чоловіки. Рано чи пізно зустрінете коханого.

Чоловіки приборкують комплекси загалом легше. Чимало страждають через худорлявість. Хлопчики, прагнучи стати дорослими, починають займатися спортом, намагаються підкачати м'язи. Зрілі чоловіки, у яких не ладиться кар'єра, намагаються змінити свій статус за допомогою збільшення ваги.

Комплексують через невеликий зріст. Одні низькорослі замикаються в собі, починають уникати жінок – бояться бути осміяними. В інших розвивається так званий комплекс Наполеона: якщо не вийшло стати високим, то стану великим. Починають робити кар'єру, займаються наукою, ідуть у політику.

80 відсотків чоловіків комплексують з приводу розміру свого "головного достоїнства".

Закоханість – також комплекс, але зі знаком "плюс". Прирівнюють до стану звуження свідомості з постійними переживаннями, коли людину більше ніщо не цікавить, окрім об'єкта закоханості.

Найпоширеніші комплекси

Едіпів – виникає у 3 – 5 років. ­Полягає в ніжних, любовних почуттях сина до матері в поєднанні з агресивним, конкурентним ставленням до батька.

Електри – дівчатка відчувають потяг до батька й агресію до матері.

Меншовартості – один із найпоширеніших. Притаманний і чоловікам, і жінкам. Занижують самооцінку. Переймаються уявними дефектами тіла.

­Наполеона – розвивається через невеликий зріст. Якщо не вийшло стати високим, то стану великим. Починають робити кар'єру, ідуть у політику.

Нар­циса – є максимальним проявом комплексу переваги. Почи­нають вважати себе "центром Всесвіту", бездоганними в ­усьому.

­Аліси в Країні Див, ­Попелюшки – жінки вірять у казку про прекрасного принца, який привезе їх у розкішний палац і здійснить усі мрії.

Дон ­Жуана – чоловік  прагне до "підкорення" якомога більшої кількості жінок. ­Після досягнення прихильності інтерес одразу зникає.

Жертви – його носій у всіх ­бідах звинувачує оточуючих.

Зараз ви читаєте новину «Найпоширеніші комплекси - надумані страхи: Едіпів, Нарциса, Попелюшки, Дон Жуана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути