середа, 27 грудня 2023 20:05

"На Росію явно чекає "Лебедине озеро"
6

Абетка-2023. Слова, вирази й цитати, які стали знаковими в році, що минає

А

Олексій Арестович

2023-го радник Офісу президента тішив українців заспокійливими прогнозами. Втративши посаду, кардинально змінив риторику. Тепер його позиція: домовлятися з загарбниками. Також Арестович посилено захищає російську мову в Україні. З такими тезами він навіть планує балотуватись у президенти. А поки що живе у Сполучених Штатах Америки – начебто переховується від переслідування. "Арестович – це типаж найближчих ідейних поплічників гетьмана Скоропадського 1918 року, – так характеризує його користувач соцмережі Х із ніком "Сім глеків сикери". – Ми проти Росії, доки там не такий цар, а якщо буде такий, то не проти й об'єднатися. Ну а як не вийде, то будуватимемо тут ту Росію, про яку мріємо".

 

Б

БНР

Рейд на територію Брянської області Росії здійснили бійці Російського добровольчого корпусу, підрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 2 березня. Військові зайняли адмінбудівлю в селі Сушани, записали відеозвернення, після чого відступили. Ще два рейди відбулись у травні та червні. В інтернеті почали жартувати, що ці події спричинять проголошення Брянської Народної Республіки, яка стане нашою союзницею у війні з Росією. Існує навіть фіктивний сайт БНР, на якому йдеться: "Наша мета з самого початку полягала в солідарності з Україною, підтримці її незалежності й суверенітету. Ми відкинули агресивну політику Російської Федерації, яка окупує частину України, та проголосили незалежність Брянська як перший крок. Ми доклали значних зусиль для об'єднання громадян Брянська навколо спільних цінностей свободи, демократії та прав людини".

В

Вибори

Парламентські вибори в Україні мали провести в жовтні, президентські – в березні-квітні 2024 року. Дискусія, чи доречні вибори під час війни, тривала декілька місяців. Крапку поставив президент Володимир Зеленський, який 6 листопада заявив у відео­зверненні: "Вибори нині не на часі". Того ж місяця голови фракцій Верховної Ради в закритому режимі підписали угоду, за якою виборів не відбудеться до закінчення війни.

 

Г

Генератор

Обов'язковий атрибут українця під час блекаутів узимку 2022/2023 років. Навчені гірким досвідом громадяни з побоюванням очікували нової зими. Це позначилось і на розцінках: якщо в червні зарядна станція потужністю 1,2 кВт коштувала 14 тис. грн, восени її вартість перевищила 20 тис.

Д

Донати

Українці продовжують допомагати своїм Збройним силам фінансово. І хоч суми внесків зменшилися порівняно з 2022-м, вони залишаються значними. Так за перші дев'ять місяців 2023 року три найбільші фонди – "Повернись живим", Фонд Сергія Притули та United 24 – зібрали 12,5 млрд грн, свідчать дані Opendatabot. "Щомісяця виділяю приблизно $1100–1200, здебільшого це локальні збори на тепловізори, дрони, авто, сітки, рації, спальники й усе інше, – ділиться програміст Артем Крамов на порталі DOU. – Тим, хто бідкається щодо корупції, пропоную перевірений мною особисто варіант: пряма взаємодія з волонтерами для розуміння актуальних потреб і пріоритетності завдань, отриманих від військових. І ви побачите, що те, на що збирають, – це лише вершина айсберга з того, що потрібно вже на вчора".

Е

Екоцид

6 червня 2023 року російські окупанти піді­рвали дамбу Каховської гідроелектростанції на Херсонщині. Затопило міста й села нижче Нової Каховки по річищу Дніпра. Директор Інституту гідробіології НАНУ Сергій Афанасьєв заявляв, що аварія на Чорнобильській атомній електростанції не мала таких руйнівних наслідків для біорізноманіття – забруднено воду, знищено місця гніздування птахів, зник вид риб буговець, або морський судак.

Є

Євросоюз

Статус кандидата до Європейського Союзу Україна отримала на саміті в Брюсселі 23 червня. Перед нашою державою поставили вимоги провести реформи й виконати низку умов. Усе це вдалося вирішити вже у вересні, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. У грудні Європарламент голосував за початок переговорів про вступ України в ЄС. Проти цього виступав угорський прем'єр Віктор Орбан. Під час голосування він залишив залу, рішення ухвалили одноголосно.

Ж

Жаба Буданова

На жабу, що плаває в акваріумі, звернули увагу під час телевізійного інтерв'ю, записаного в робочому кабінеті керівника ГУР МО Кирила Буданова. "Це лягушка", – прокоментував розвідник. "На Росію явно чекає "Лебедине озеро", – жартували в соцмережах. Пізніше виявилося, що в акваріумі є дві жаби. Також у кабінеті Буданова живуть кіт Ґюнтер і дві канарки.

З

Заколот

"Яка країна – такий і бунт". 23 червня ватажок російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин оголосив похід на Москву. 25 ­тис. ­найманців мали "відновити справедливість", яку начебто порушило некомпетентне командування країни. Щоб зупинити вагнерівців, силовики перекрили основні траси, що ведуть до столиці Росії. Наступного дня після спілкування з президентом Білорусі Олександром Лукашенком Пригожин заявив, що згортає заколот. За два місяці головний вагнерівець загинув в авіакатастрофі.

І

Ізраїль

Майже 3 тис. бойовиків палестинської організації ХАМАС прорвали розме­жувальний бар'єр сектора Гази і вторглися в Ізраїль 7 жовтня. Вони нападали на військові бази й населені пункти, вбивали людей, захоплювали заручників. Також випустили близько 2,5 тис. ракет. У відповідь ізраїльська армія розпочала операцію "Залізні мечі". "За потреби ми набиратимемо десятки тисяч резервістів", – повідомили у збройних силах країни.

Ї

Цю букву малюють українські підпільники на видних місцях у населених пунктах, тимчасово окупованих росіянами. Її немає в російському алфавіті. "Росіяни спочатку не розуміли, що це таке. Потім до них дійшло, що це є частиною нашого спротиву. Тому вони намагаються стерти літеру та знайти тих, хто її намалював", – каже Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя на Донеччині.

Й

Магістр Йода

Наліпка з персонажем фантастичної франшизи "Зоряні війни" є на бронежилеті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Вперше її помітили в ролику про візит головкома на позиції наших бійців, знятому 17 червня. Тоді ширився фейк про те, що Залужний загинув, поранений чи виїхав за кордон. Наталія Лебідь, експертка Центру політичного консалтингу, коментує: "Це відповідь на російське ІПСО. Щось на зразок "не діждетеся!" Це спроба взяти ворога "на слабо": а вам "слабо" уявити з Йодою якого-небудь закислого у своїх шорах Герасимова чи Шойгу? Іншими словами, "наш" Йода проти їхніх побитих шашелем радянських кітелів – це наша розумова й емоційна лабільність проти їхньої ригідності".

К

Ігор Коломойський

Статки українського олігарха перед вторгненням оцінювали в $2 млрд восени 2023-го – в $835 млн 2 вересня Коломойського заарештували за підозрою в шахрайстві та відмиванні понад 570 млн грн через державну компанію. Того ж дня закритий суд відправив його під варту на 60 діб із можливістю застави 509 млн грн, яку згодом збільшили до 3,8 млрд грн. 28 листопада суд подовжив термін дії запобіжного заходу на два місяці.

Covid-19

1 липня Кабінет міністрів скасував карантин, який діяв із 12 березня 2020 року. Обмеження застосували задля запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби, викликаної вірусом Covid-19. Протягом трьох років в Україні на коронавірус захворіли більш як 5,5 млн людей, із них понад 112 тис. померли.

 

Л

Leopard

Німецький бойовий танк третього покоління. Основні переваги – еталонна 120-міліметрова гармата, надійні броня та електроніка. Може розганятися до 70 км/год. Вага – 62 т. Екіпаж – чотири особи: командир, водій, навідник і радист/заряджальник. Переговори про передання цих танків нашому війську тривали майже рік. Українці влаштовували флешмоби: фотографувалися в одягу чи з атрибутами, які мають леопардове забарвлення. Нарешті 25 січня Берлін офіційно надав Україні 14 машин Leopard-2А6.

Лавра

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір про оренду будівель і майна, якими користувалися представники Російської православної церкви в Україні. 29 березня РПЦ мала залишити приміщення святині. Того ж дня клірики зібрали своїх прихильників на території заповідника й заявили, що для виселення немає жодних підстав. Прибічники РПЦ назвали свою церкву єдиною, де є Христос, а ексочільник лаври, митрополит Павло Лебідь, погрожував журналістам, що битиме їх палицею. Проти Лебедя порушили кримінальну справу.

 

М

"Мавка"

Понад 150 млн грн зібрав у прокаті український мультфільм "Мавка". Це найкасовіша вітчизняна стрічка часів незалежності. Її дублювали 32 мовами й показали в 140 країнах світу. Робота тривала сім років. Сюжет базується на п'єсі Лесі Українки "Лісова пісня". Втім, багато глядачів зауважили, що мультик має мало спільного з твором письменниці.

Н

Німесил

Популярний знеболювальний і протизапальний засіб із 1 квітня стали продавати лише за рецептом від лікаря. Того ж дня під аптеками утворилися черги. "Тепер німесил такий цінний, як сіль, золото чи біткоїн", – жартували українці. У Міністерстві охорони здоров'я прокоментували: багато препаратів, що їх громадяни звикли купувати в аптеці без рецепта, завжди належали до рецептурних. Тепер на ці засоби запроваджено додатковий цифровий інструмент – електронний рецепт.

О

Віктор Орбан

Прем'єр-міністр Угорщини продовжує підтакувати російському диктатору Володимирові Путіну. Оскільки Угорщина є членом НАТО і Євросоюзу, часто ця позиція заважає ухвалювати важливі для України рішення. Восени українські активісти принесли до посольства Угорщини у Варшаві ляльку Путіна, з дупи якої виглядає фігура Орбана. Користувачі соцмереж пропонують: "Треба слово "орбан" додати у словник української лайки. Ось робить хтось якусь дурню, а ти йому: "Ти що, орбан?" Або: "Ти що, орбанутий?"

П

"Пачалось!"

Таким словом прокоментувала невідома жителька окупованого Севастополя вибухи в центрі міста 22 вересня. Відео виклала в інтернет. Того дня українські ракети досягли штабу Чорноморського флоту Росії. ЗСУ повідомили, що атака відбулася в рамках операції "Крабова пастка".

Р

Різдво

Уперше українські православні та греко-католики святкують одне з головних свят 25 грудня, а не 7 січня, як раніше. З 1 вересня 2023 року наші церкви перейшли на новоюліанський календар. "Важливо розуміти, що ми відзначаємо не дату, а подію, – каже релігієзнавиця Людмила Пилипович. – Якщо комусь подобається робити це 7 січня, будь ласка. Можна й за календарем мая святкувати. Ніхто нікому не забороняє".

 

С

Скіфське золото

565 предметів із кримських музеїв, зокрема скіфські та сарматські прикраси, перебували на правах оренди в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Після анексії Криму російська влада вимагала повернути артефакти на півострів. Однак суд Нідерландів постановив, що колекція належить Україні, а не окремим установам. Наприкінці листопада її привезли до Києва.

Т

Торт

Кондитерський виріб 2 м заввишки був на весіллі колишнього прокурора Ростислава Ільницького та працівниці Державного бюро розслідувань Роксолани Москви. Такий коштує щонайменше 100 тис. грн. Церемонія відбулася в жовтні у п'ятизірковому комплексі Emili Resort біля Львова. Протягом двох днів гостей розважали Олександр Пономарьов, Оля Полякова, Дзідзьо. Така розкіш під час великої війни обурила українців. "Уявіть собі, що торт на цьому весіллі коштував стільки, скільки треба нашому солдату, щоб на нулі під обстрілами місяць їб*шитись з орками", – коментує користувач соцмережі X під ніком "Ватний Дрезден".

У

"Україна-мати"

Так тепер називається монумент "Батьківщина-мати" в Києві. Це металева фігура жінки з мечем і щитом 102 м заввишки, зведена у 1979–1981 роках. Офіційне рішення про перейменування ще має ухвалити Міністерство культури. У серпні зі щита скульптури зняли герб Радянського Союзу, на його місце вмонтували тризуб. "Демонтувати радянський герб – це правильно, – вважає історик Володимир В'ятрович. – Але почепити на скульптуру тризуб, переназвати її на "Україна-мати", зробити символом Незалежності – це зайве".

Ф

FPV

Безпілотник із функцією first person view, себто "бачення від першої особи". Найкраще ця функція працює з окулярами віртуальної реальності. Російсько-українська війна – перший масштабний конфлікт, в умовах якого почали використовувати такі засоби. "Сторона, в якої у війні буде більше ударних дронів різних типів і класів, і переможе, – вважає Марія Берлінська, керівниця Центру підтримки аеророзвідки. – Немає значення, скільки буде техніки на землі, скільки нам передадуть західні партнери. Танки, які виготовляють місяцями, коштують мільйони доларів, а спалюють їх за секунди дроном, що коштує кілька сотень баксів". Президент Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції заявив, що наступного року в Україні планують виготовити мільйон FPV-дронів.

Х

Хороші росіяни

Як відомо, хороший росіянин – це той, якого не видно в тепловізор. Себто мертвий. Відповідно до зведень Генштабу, у 2022–2023 роках "похорошіли" понад 350 тис. російських військових, залучених у загарбницьку війну з Україною. Було знищено понад 5 тис. танків, 10 тис. бойових броньованих машин, 8 тис. артилерійських систем, 6 тис. безпілотників, 11 тис. автомобілів і цистерн із пальним.

Ц

Царьов і Кива

Операція з відплати проросійським українським політикам триває. Колиш­нього нардепа Олега Царьова підстрелили в Ялті. Лікарям вдалося його врятувати. Менше пощастило його колезі Іллі Киві. 6 грудня його закривавлений труп виявили поблизу готелю "Велич Кантрі Клаб" у селі Супонєво під Москвою. Киві стріляли в голову та спину. Хто наступний?

Ч

Чарльз III

"Боже, бережи короля!" – так тепер починається гімн Великої Британії. Після майже 70 років правління королеви Єлизавети II на трон зійшов її син Чарльз. Коронація відбулася 6 травня.

 

Ш

Штучний інтелект

Чат-бот ChatGPT став додатком, що найшвидше зростає, за всю історію інтернету. Нейромережа може писати тексти, малювати картини, редагувати відео та працювати з файлами. Такий прогрес викликає побоювання в дослідників. 50 тис. осіб підписали лист до лабораторії досліджень штучного інтелекту OpenAI з проханням припинити роботу над найновішою розробкою GPT-5. Серед підписантів – винахідник Ілон Маск, розробник комп'ютерів Стів Возняк та історик Юваль Гарарі.

Щ

АНДРІЙ Щегель

31-річний стендап-комік навчався у військовому ліцеї, мав офіцерське звання, був придатний до військової служби й тричі отримував повістки. Попри це отримав дозвіл Міністерства культури на виїзд за кордон на гастролі. Втім, жодних концертів не проводив і в Україну не повернувся. "З'їб*вся, як криса", – зізнався сам Щегель в інтерв'ю журналісту Романові Скрипіну. Після цього Мінкульт ускладнив умови надання дозволів на тимчасовий виїзд за межі країни чоловікам-митцям.

Ю

Юань

5,8% становила частка китайської валюти у світовому грошообігу у вересні. За цим показником юань уперше випередив євро і став другою валютою світу. Першість зберігає долар із 84,2%. Це зростання пов'язане з тим, що компанії стали випускати більше облігацій, номінованих у цій валюті та займали великі суми в банків Китаю, у так званих панда-бондах.

Я

Яйця

На початку року Міністерство оборони України купувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як ціна в супермаркеті не перевищувала 7 грн. Інформацію про завищені удвічі-утричі ціни на продукти для армії опублікували ЗМІ. Міністр Олексій Резніков заперечував це. "Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць", – стверджував. Попри це, Міноборони знизило закупівельну ціну яєць до 9,5 грн.

Зараз ви читаєте новину «"На Росію явно чекає "Лебедине озеро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути