середа, 28 грудня 2011 19:35

Можна очікувати три гучних кіноподії

Марина Врода перемогла в Каннах

Для кінопроцесу в країні одна короткометражка нічого не вирішує. Але нагорода фестивалю класу "А" дає надію молодим режисерам. Вони бачать перспективу, вмикається внутрішня мотивація. Через рік після пальмової гілки Ігоря Стрембицького 2005-го в прокат уперше вийшло п'ять українських картин. Наступного року ефект може повторитися.

Україна підписала угоду про спільне виробництво з Францією

Франція - законодавець мод в копродукції. Підтримують молоді кінематографії, активно імпортують режисерів. Полюють на них по світу, вирощують. Приклади - грузин Отар Іоселіані, іранець Аббас Кіаростамі. З останніх - полька Малгожата Шумовська, яка вже зняла у Франції картину із Жульєтт Бінош.

Копродукція - найперспективніший шлях розвитку українського кіно. Франція - величезний кіноринок з розвиною глядацькою культурою. Достатньо інтелектуалів, які дивляться таке кіно, яке в Україні не покажеш. Вони не бояться похмурих соціальних історій, їм здається, що ті можуть і розважати.

Ефект від угоди про копродукцію можна буде відчути за два-три роки.

Держава профінансує 34 проекти

Галузь почала все далі відходити від радянської моделі фінансування й наближатися до європейської. Раніше часто гроші виділяли, а їх ніхто не бачив. Наступного року 34 проекти-переможці державного конкурсу вийдуть у прокат, братимуть участь у фестивалях. У кінобізнесі є правило 10 відсотків. Із відзнятого монтажного матеріалу тільки десята частина увійде у фільм. Дев'ять із 10 картин у прокаті проваляться. За цим правилом, наступного року можна очікувати на три гучних кіноподії.

Внутрішній ринок замалий, аби відбити вкладене навіть у малобюджетний фільм. Простіше не знімати. У нас 340 екранів на 46-мільйонну країну. В Росії - три тисячі на 150 мільйонів. Середній українець ходить у кіно трохи частіше разу на рік. І необов'язково він обере український фільм.

Задача держави - створити умови, щоб кіноіндустрія відбулася. Якщо в країні нема кіно - це те саме, що нема громадського транспорту, а люди  користуються горщиками замість унітазів.

Виникла "Українська кіноасоціація"

Це - громадська організація, яку зареєстрували цьогоріч і до якої мають увійти основні кінокомпанії. Вона буде незалежна від держави, але допомагатиме вирішувати проблеми. Наприклад, виробників кіно звільнили від ПДВ. Однак кіновиробництво не дешевшає - бо підрядники й далі сплачують цей податок. Поодинці подібні юридичні проблеми не вирішити. Для цього потрібна асоціація.

Починати варто з короткометражок

Це - найпростіший спосіб, який продюсери Ігор Савиченко і Володимир Тихий знайшли для усунення пробілів у кіноосвіті. Перед повнометражним фільмом режисер має зняти ряд короткометражок, поїздити на фестивалі. Мирослав Слабошпицький зняв "Глухоту" для альманаху "Мудаки. Арабески". З нею потрапив на "Берлінале". Тепер працює над двома повнометражними фільмами. Це "Прокляте місто" про Чорнобиль за державні кошти й картина про інтернат для глухонімих дітей на грант міжнародного фонду Hubert Bals. Ніхто йому не довірив би їх без  короткометражок. А так видно почерк режисера.

Почали знімати альманах "Україно, goodbye!" Він складається з об'єднаних однією темою 30 картин. У кінотеатрах покажуть 12. Одна-дві з них напевне стануть подією, причому для різних аудиторій - різні.

"Що робити, якщо любиш двох жінок?"

Фільми, що вийдуть 2012-го

Кіноальманах "Україно, goodbye!", продюсер Володимир Тихий.

30 короткометражок від різних режисерів про причини масової еміграції українців.

- Першого дня мали знімати довгий підземний коридор у крематорії, - розповідає режисер короткометражки "Без ГМО" Лариса Артюгіна. Герой її фільму вирощує помідори на балконі й удобрює їх попелом із крематорію. - Приїхали рано-вранці. Потрібних нам працівників ще не було. Довелося самій вирушити на катафалку під землю. Бадьорість моя різко випарувалася, коли раптом стало дуже холодно і тихо. Я опинилася посеред порожнього тунелю, де навіть мобільний не ловив. Але під кінець зйомок освоїлися, роззнайомилися з усіма. Один патологоанатом навіть розповів історію, дуже подібну до нашого сценарію.

"Параджанов", режисер Олена Фетісова

Картина про життя режисера Сергія Параджанова. Спільне виробництво України, Франції, Нідерландів, Вірменії і Грузії. Головну роль грає француз вірменського походження Серж Аветікян.

- Усі сумніви щодо актора необґрунтовані, - каже консультант картини, режисер Роман Балаян. - Він жив у Вірменії до 15 років, потім переїхав до Франції. Тому про життя в СРСР знає не з чуток. Те, що він не схожий на Параджанова, нормально. Ми й не хочемо створювати копію. Адже людей, які знали режисера особисто, сьогодні залишилося не більше сотні. І не для них стрічка, а для глядачів. Головна тема сценарію - як Параджанов знімав фільми. У стрічці також будуть в'язниця й болісні допити. Але показані дуже тонко, інтелігентно.

"Кінопроби. Однокурсники", режисер Кіра Муратова

16-й повнометражний фільм 77-річної одеситки.

- Режисерку цікавить, як поводитимуться різні люди за однакових обставин, - говорить продюсер Олег Кохан. - Герої фільму не бачилися 10 років. Чоловік опиняється в місті, де живе його юнацьке кохання. Заходить у гості за порадою: "Що робити, якщо любиш двох жінок?" Ситуація повторюється тричі, з різними парами.

"Прокляте місто", режисер Мирослав Слабошпицький

Картина про сьогодення Чорнобильської зони.

- 15 років тому працював у агенції ЧорнобильІнтерІнформ при МНС. Бачив усе, що можна побачити в зоні. Літав над саркофагом, зазирав у реактор, - розповідає Слабошпицький. - Від фільмів про реконструкцію аварії й передач про самоселів мене вже нудить. Хочу зняти про відчуття, які виникають у зоні. Наприкінці 1990-х народ рвався туди як у найкраще місце на землі. Їхали від дружин з коханками - попити горілки, сходити в лазню. Такі "чорнобильці" нагадували геологів чи альпіністів.

 

Зараз ви читаєте новину «Можна очікувати три гучних кіноподії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути