субота, 31 грудня 2022 10:25

"Ми хочемо, щоб наші діти не були змушені проходити через війни та страждання"
8

Абетка-2022. Слова, вирази й цитати, які стали знаковими в році, що минає

  Руїни металургійного комбінату ”Азовсталь” у Маріуполі, липень 2022 року
Руїни металургійного комбінату ”Азовсталь” у Маріуполі, липень 2022 року

А

Азовсталь

Металургійний комбінат у Маріуполі росіяни взяли в облогу на початку квітня. Тоді там перебувало майже 3 тис. українських військових. Також переховувалися від обстрілів цивільні. Окупанти кілька разів намагалися взяти штурмом підприємство – без успіху.

– Доки ми тут, Маріуполь – це Україна, – говорив в онлайн-інтерв'ю заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар "Калина".

20 травня наші солдати за погодженням із командуванням здалися в полон. Окупаційна влада Маріуполя заявляє, що комбінат знесуть, на його місці облаштують громадські простори. Натомість гендиректор Азовсталі Енвер Цкітішвілі каже, що після звільнення міста від загарбників підприємство відновлять.

Б

Бавовна

Перші вибухи на російській території пролунали у квітні – в Брянську, за 45 км від кордону з Україною. Вибухало у військовій частині й на нафтобазі. Офіційні російські канали уникають слова "взрыв", тож повідомили про "хлопки". Телеграм-канал "Оперативний ЗСУ" надто буквально переклав цю новину – і "хлоп­ки" стали "бавовною": "Повідомляється, що горять резервуари з пальним. Даних про постраждалих не надходило. За словами жителів, перед початком вибухів було чути бавовну, а заграву від вогню зараз видно з різних точок міста".

Відтоді українці поширюють у соцмережах жарти, що виникають внаслідок неправильного перекладу. Як-от: "Шановні бєлгородці! Сьогодні, о 5:14, по вашому місту ЗСУ виконуватимуть тестові запуски нових ракет класу "Бавовна". Або: "Треба цинічніше дивитися на це й розуміти, що бавовна в Бєлгороді – це лише ще одне налагодження промисловості в історії регіону".

"Байрактар"

Bayraktar TB2 – ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат із великою тривалістю польоту. Виконує автономні чи дистанційно керовані польоти. Контролюється екіпажем на наземній станції керування. Виготовляється турецькою компа­нією Baykar Makina. На початку російського вторг­нення на озброєнні в ЗСУ було два десятки "Байрактарів", сьогодні – близько пів сотні. Влітку Фонд Сергія Притули оголосив збір на три безпілотники. Необхідні 600 млн грн зібрали за три дні. Але Baykar Makina заявила, що віддасть вироби українцям безоплатно.

В

Волонтери

  Волонтер Сергій Спірін розливає гарячий віск в основи для свічок, які відправлять на фронт, на кухні волонтерського габу ”Венеція” в Мукачеві, листопад 2022 року
Волонтер Сергій Спірін розливає гарячий віск в основи для свічок, які відправлять на фронт, на кухні волонтерського габу ”Венеція” в Мукачеві, листопад 2022 року

Волонтерську діяльність в Україні визнали ­2003-го постановою Кабінету міністрів. Активно ж волонтерство почало розвиватись у 2013–2014 роках, під час Революції гідності та перед початком війни на сході. Рух активізувався після 24 лютого, коли до нього долучилися сотні тисяч українців. Вони забезпечують українських військових формою, амуні­цією, частково зброєю, автомобілями, медикаментами, генераторами, їжею, допомагають внутрішньо переміщеним особам і тваринам, які постраждали від рук окупантів.

– Сьогодні волонтери – це найпотужніша частина громадянського суспільства України, – сказав президент, 44-річний Володимир Зеленський, у Всесвітній день волонтерства, що його відзначають 5 грудня. – Це рух, який об'єднує всі міста й громади нашої держави та всі соціальні групи. І це ідея, яка залучає до української боротьби за свободу мільйони людей із різних країн світу.

ВПО

Внутрішньо переміщені особи – громадяни, які були змушені покинути постійне місце проживання внаслідок збройного конфлікту чи інших надзвичайних ситуацій. Через війну на сході України такий статус отримало 1,5 млн українців. Упродовж 2022-го ВПО стало ще 3,5 млн осіб.

Г

Гааґа

27 лютого 2022 року Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй у Гаазі. "Путін, на тебе чекає Гааґа!" – написав наступного дня на дорозі навпроти посольства РФ у Вільнюсі мер міста Реміґіюс Шимасюс, 48 років. Фото із написом опублікував у твітері. Він також висловив чотири варіанти, як може скінчити самодержець:

1. Суд у Гаазі за сотні смертей.

2. Страта самим російським народом, як лівійського диктатора Муаммара Каддафі.

3. Втеча до іншої країни, як це зробив колишній український президент Віктор Янукович 2014 року.

4. Вчинити самогубство, як Гітлер у бункері.

Д

Джонсонюк

Прем'єр-міністр Великої Британії, 58-річний Борис Джонсон, став першим лідером європейської держави, який відвідав Київ після початку повномасштабного вторгнення. Сталося це 9 квітня. Відтоді ще двічі відвідував столицю України. Діставався на машині, гелікоптері, військовому літаку та потягу. Сторінка Джонсона в інстаграмі іменується borisjohnsonuk. UK наприкінці можна сприймати і як United Kingdom – офіційну назву Великої Британії, – і як закінчення прізвища на український манір.

7 липня Джонсонюк оголосив про відставку.

"Доброго вечора, ми з України"

Фраза, вимовлена лідером фолькгурту "ДахаБраха" Марком Галаневичем під час інтерв'ю закордонним журналістам, стала вербальною основою музичної композиції гурту PROBASS & HARDI. Сингл вийшов у жовтні торік, а після 24 лютого став вірусним – 5,8 млн прослуховувань на сервісі Spotify. Словами "Доброго вечора, ми з України" починають свої звернення міністр оборони Олексій Резніков та голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Е

Еритрея

Держава у Східній Африці площею 117,6 кв. км і населенням 6 млн осіб. Росія тримає на її території військову базу й регулярно постачає сюди військову техніку. Еритрейці платять відданістю – це одна з небагатьох країн, яка двічі голосувала проти резолюції ООН щодо негайного виведення російських військ з України.

Є

Єнот

Росіянам важко здобувати трофеї. Максимум, на що спроможні їхні вояки в Україні, – пральні машинки та порохотяги, відібрані в цивільних. А під час виступу з Херсона в листопаді вони поцупили єнота з міського зоокуточка. Про це гордо повідомила пропагандистка Анна Долгарьова: "У меня очень просили хороших новостей по Херсону. Но, реально, единственная хорошая новость в том, что мой товарищ успел украсть енота из херсонского зоопарка".

Ж

Жест доброї волі

Росіяни ніколи не програють – таку тезу мусить проштовхувати тамтешня пропаганда. Тож усі свої невдачі вони ховають за евфемізмами. Відступ окупаційного війська з Київщини та Чернігівщини навесні речник президента Російської Федерації Дмитро Пєсков прокоментував так:

– Ми хотіли зробити жест доброї волі. Росія вивела війська, щоб створити сприятливі умови для переговорів з українською стороною.

– Потрібно розуміти: ніхто нізвідки просто так не йде, – відповів на це Володимир Зеленський в одному з відео­звернень. – Ворог не робить нам подарунків, не робить жестів доброї волі. Ми все це виборюємо.

З

Залізний генерал

  49-річний Валерій Залужний очолив Збройні Сили України влітку ­2021-го. Він – перший головнокомандувач, який не служив у радянській армії
49-річний Валерій Залужний очолив Збройні Сили України влітку ­2021-го. Він – перший головнокомандувач, який не служив у радянській армії

Так американська газета Financial Times іменувала головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, 49 років. "Саме неординарна тактика ведення бойових дій, яку він обрав, допомогла Україні переломити хід війни на свою користь", – йдеться у статті. Наприкінці року журнал Time включив генерала у список найвпливовіших людей світу. Українці жартують:

"У Супермена є піжама із Залужним";

"Коли Залужний заходить до кімнати, він не вмикає світла. Він вимикає темряву";

"В Україні підтримка Залужного 102%. Звідки взялися ще два? Полонені".

І

Ізюм

Російське військо зайняло райцентр на Харківщині 1 квітня. А 20 вересня залишило його внаслідок контрнаступу ЗСУ. Під час окупації було зруйновано 80% будівель, загинула не менш як тисяча цивільних. Офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Юрій Кочевенко ділився емоціями після визволення міста: "Головна площа Ізюма. Ще догорає приміщення місцевої адміністрації. Навколо все зруйновано, але нічого, все відновимо. А Ізюм був, є і буде Україна".

Ї

"Їб*ш їх, бл*дь"

Так просить президента поводитися з окупантами Олександр Поворознюк, 51 рік. Він живе на Кіровоградщині, очолює агрофірму "П'ятихатська", є президентом футбольного клубу "Інгулець". На початку вторгнення створив добровольчий підрозділ.

– Я хочу тобі сказати: Вова, їб*ш їх, бл*дь, а ми тобі будем помагать, – говорить у відеозверненні, записаному в робочому кабінеті. – Я за тебе не голосував в первом турі. Але я щас, бл*, життя готов віддать.

Гурт "Мюслі UA" наклав ці слова на танцювальну музику. Кліп на ютюбі переглянули 6,2 млн разів. Одна жінка коментує: "Не люблю мат, але це саме той випадок, коли з пісні слів не викинеш".

К

Керченський міст

  Вибух на Керченському мосту стався 8 жовтня 2022 року. Російська окупаційна влада стверджувала, що пошкодження незначні. Однак поновити роботу мосту цілком досі не вдалося
Вибух на Керченському мосту стався 8 жовтня 2022 року. Російська окупаційна влада стверджувала, що пошкодження незначні. Однак поновити роботу мосту цілком досі не вдалося

Один із символів російської окупації. Збудований у 2018–2020 роках і з'єднує півострів Крим із Краснодарським краєм Росії. Має чотири автомобільні смуги та дві залізничні колії. Під час вторгнення ворог використовував міст для перекидання військ і техніки на південь України. Але 8 жовтня тут сталася "бавовна", внаслідок якої було зруйновано два прольоти.

– Ми цього точно не замовляли, – каже Володимир Зеленський. – Наскільки я знаю, справжньою причиною вибуху міг стати внутрішній конфлікт між російськими спецслужбами та військовими. Там є багато вертикалей влади, які постійно вирішують, хто з них головний.

Концерт Кобзона

Співак Йосип Кобзон, палкий прихильник Путіна, помер влітку 2018-го. Наступного дня загинув ватажок бойовиків ДНР Олександр Захарченко. "Вирушив на концерт Кобзона", – жартували в соцмережах. Відтоді українські військові регулярно відправляють російських "колег" на аналогічні "концерти". 23 грудня кількість проданих "квитків" сягнула 100 тис. – справжнього ста­діонного аншлагу.

Л

Лендліз

Термін походить від англійських слів lend – "позичати" – і lease – "давати в оренду". Так називають програму, за якою президент Сполучених Штатів Америки отримує право надавати необмежену військову допомогу будь-якій країні, чия оборона визначається життєво важливою для США. Тамтешній президент Джо Байден підписав закон про лендліз для України 9 травня – в річницю перемоги Радянського Союзу над нацистською Німеччиною.

А ще є "російський лендліз" – так називають робочу чи не дуже пошкоджену техніку, яку окупанти кидають під час відступів. І він ледь не перевищує американський.

М

Марка

Морського піхотинця, який показує середній палець російському військовому кораблю, зобразили на марках Укрпошти. Дизайн визначали на конкурсі. Переміг малюнок Бориса Гроха, який родом із Криму. Марка двох видів вийшла накладом 1 млн у квітні. Половину продали протягом п'яти днів. До відділень Укрпошти вишиковувалися черги.

Могилізація

Часткову мобілізацію Володимир Путін оголосив у вересні. Офіційно до лав війська мали забрати 300 тис. осіб. Але росіяни розуміли, що цим не обмежиться, – і протягом наступного тижня країну залишили сотні тисяч чоловіків. Говорили про коротку та погану підготовку мобілізованих, забезпечення низькоякісним екіпіруванням і зброєю, брехню про реальні втрати. Художник Олег Шупляк виставив у фейсбук малюнок – прикопані кінцівки російського солдата, – підписаний "ПоЧастичная моГилиzация".

"Москва"

Ракетний крейсер, флагман Чорноморського флоту РФ. Брав участь у захопленні острова Зміїний. Потонув 13 квітня. Росіяни спочатку заперечували цей факт, говорили лише про незначне пошкодження корабля. Потім визнали втрату, офіційно – внаслідок шторму. Українці стверджують, що влучили в корабель ракетами "Нептун". А ще надали крейсеру статус "об'єкта підводної культурної спадщини" під №2064.

Н

Нах*й

Напрям, рекомендований для руху російським окупантам. Уперше був запропонований першого дня повномасштабного вторгнення, коли під острів Зміїний підійшов ракетний крейсер "Москва". З його борту пролунав ультиматум:

– Я русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться.

– Русский военный ­корабль, иди нах*й! – відповів український прикордонник. Припускають, що це був морський піхотинець Роман Грибов. Він потрапив у полон, через місяць був звільнений. Острів деокупували в червні.

Нобелівська премія миру

Одна з найпрестижніших гуманітарних нагород. Цьогоріч її вперше отримали українці – правозахисна організація "Центр громадянських свобод".

– Ми хочемо, щоб наші діти не були змушені проходити через війни та страждання, – говорила голова організації, 39-річна Олександра Матвійчук, на урочистій церемонії вручення премії в Осло. – Ми маємо взяти відповідальність, щоб не перекладати на їхні плечі того, що мусимо зробити ми, їхні батьки. Я дозволю собі звернутися до людей у різних країнах світу із закликом до солідарності. Ви не маєте бути українцями, щоб підтримати Україну. Достатньо бути просто людиною.

О

Орки

Вид або раса фантастичних істот у фентезі-літературі, велетенські варвари з твариноподібною будовою тіла. Від 2014-го назва приліпилася до російських окупантів.

"Російські війська нещадно знущаються з цивільного населення, – повідомляє угруповання військ "Південь" у фейсбуку. – Ґвалтують жінок і маленьких дітей, мародерствують, руйнують житлові будинки, дитячі садки, школи, лікарні. Перехоп­лені розмови їхніх командирів підтверджують наругу та катування полонених. Не завжди ці діяння проводять для отримання корисної інформації, зазвичай таке чинять, щоб отримати насолоду, насолоду від криків, страждань. Людьми російських окупантів назвати неможливо, вони – справжні орки, безжальні та мерзенні, таким не місце на землі".

П

Паляниця

– Проверочное слово нацистов – это "клубника", по-украински звучит "поляница". Если ответил неверно или произнес с ошибками – на колени или пуля в лоб, – заявила пропагандистка, 37-річна Ольга Скабеєва, у прямому ефірі телеканалу "Россия 1" першого дня весни.

Під час широкомасштабного вторгнення слово "паляниця" дає змогу викривати диверсійно-розвідувальні групи ворога. Росіяни, які не мають досвіду спілкування українською мовою, вимовляють його з помітним акцентом.

  У листопаді джек-рассел-тер’єр Патрон став першим собакою в історії, що отримав титул ”Пес доброї волі” від UNICEF
У листопаді джек-рассел-тер’єр Патрон став першим собакою в історії, що отримав титул ”Пес доброї волі” від UNICEF

Патрон

Пес породи джек-рассел-тер'єр, 3-річний Патрон, служить у загоні піротехніків Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернігові. Протягом першого місяця повномасштабної війни допоміг виявити та знешкодити майже 90 вибухових пристроїв, встановлених окупантами. Нагороджений орденом "За мужність" III ступеня. Має власну сторінку в інстаграмі, на яку підписано 360 тис. осіб. А ще став героєм пісні гурту Karta Svitu:

Хто тримає цей район?

Пес Патрон, пес Патрон.

Хто крутіший за iPhone?

Пес Патрон, пес Патрон.

Привид Києва

Шість російських літаків збито в небі над Києвом протягом перших 30 годин вторг­нення. Незабаром знищено ще понад 30 ворожих літаків. Жителі столиці почали говорити про непереможного українського пілота, який дістав прізвисько Привид Києва. Британська газета The Times припустила, що це майор, 29-річний Степан Тарабалка, котрий загинув у повітряному бою біля Житомира в березні. Командування ЗСУ заперечує такі повідомлення. Стверджують, що Привид Києва – збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил, котрі героїчно обороняли столицю.

Р

Референдум

Відбувся в окупованих частинах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей 23–27 вересня. Також планувався на Харківщині – завадив контрнаступ ЗСУ. Майже 100% учасників "волевиявлення" погодилися на перехід цих територій до складу РФ.

"Вулиці міста й навколишніх населених пунктів практично порожні, – описували день референдуму в Енергодарі на Запоріжжі в повідомленні Головного управління розвідки МО. – Місцеве населення сидить по домівках, намагаючись не виходити без крайньої потреби. На вулицях присутні патрулі російських військових з анкетами голосування "референдуму". На всіх зустрічних наводять зброю, видають "бюлетені для голосування" і вказують, де саме треба поставити позначку. Зафіксовані непоодинокі випадки примусу "голосувати" за давно померлих родичів".

Цивілізований світ не визнав референдуму. Не сприйняли його й наші військові, які вже за півтора місяця визволили Херсон.

С

"Стефанія"

Пісня гурту Kalush Orchestra з Івано-Франківщини перемогла на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення. Лідер і соліст гурту, 28-річний Олег Псюк, присвятив її своїй матері, яку звати Стефанія.

– Це щирий і душевний трек, у якому є український етнокод. Європа кайфує від цього стилю, – говорить він.

Після конкурсного виконання у прямому ефірі Псюк звернувся із закликом зберегти оборонців Азовсталі – хоча політичні заяви заборонено регламентом. Наступного дня на ютюбі з'явився офіційний відеокліп, знятий у зруйнованих окупантами містах Київської області – Бучі, Ірпені, Бородянці, Гостомелі. На сьогодні його переглянули 42 млн разів.

Супутник

– Українці, ви – космос, – заявив голова благодійного фонду свого імені, 41-річ­ний Сергій Притула, в серпні. – Ми купили супутник. Бавовни буде багато.

Для придбання супутника фінської аерокосмічної компанії ICEYE використали 600 млн грн, зібрані українцями на проєкт "Народний Байрактар". Він допомагає військовим отримувати радіо­локаційні зображення місць із високою частотою за будь-якої погоди й у будь-який час доби.

Т

  Бійці тероборони Києва копають оборонні редути на околиці міста 25 лютого 2022 року – на другий день повномасшабного вторгнення росіян
Бійці тероборони Києва копають оборонні редути на околиці міста 25 лютого 2022 року – на другий день повномасшабного вторгнення росіян

ТРО

Територіальна оборона покликана захищати цивільних на місцях, а не в безпосередній зоні бойових дій. Батальйони формуються з добровольців. У перші дні великої війни біля штабів ТрО вишикувалися черги з тисяч охочих боронити свою землю. У деяких районах Києва штат був наповнений на 400%.

– Прикро, що такої системи ми не створили два-три роки тому, – каже керівник аналітичного відділу громадської організації "Повернись живим!" Антон Муравейник. – Довелося вчити людей на ходу. Сили тероборони зіграли ключову роль у національному опорі в перші місяці війни. Це були "універсальні солдати", які й воювали, й розбирали завали, й допомагали Національній поліції.

У

УПЦ МП

Один з оплотів путінського режиму – Російська православна церква – досі має свою філію в Україні. У листопаді Служба безпеки України почала влаштовувати обшуки у храмах УПЦ МП. Під час ревізій знаходили різне – пропагандистські матеріали, методички, паспорти, військові сухпайки та нагороди Російської Федерації, портрети патріарха Кирила, зброю, порнографію. Виявили великі суми готівкою в гривнях, доларах, рублях. А в Чернівцях священника застали в ліжку з оголеним хористом.

– Пересуватися в рясах і без документів – хороше прикриття, – говорить політолог Тарас Загородній. – Серед церковників можуть бути коригувальники, агенти, навіть бойовики, які готують диверсії.

Ф

"Фронтова поплава"

Подкаст, який майже щодня влаштовують журналіст Олег Новіков, програміст Валерій Агєєв і голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут. "Поплава" – сленгове слово, що позначає стан абсолютної невизначеності внаслідок несподіваних зовнішніх факторів. Під час прямих ефірів учасники обговорюють події на фронті в позитивному ключі, що мало б заспокоювати спантеличених війною цивільних. Діалоги супроводжують чорним гумором, присутня ненормативна лексика.

Саме в ефірі "Фронтової поплави" вперше пролунав діалог, що став вірусним:

– Що по русні?

– Русні п*зда.

Х

  Електрики, що прибули з Одеси до Херсона, ремонтують пошкоджену внаслідок російських атак високовольтну лінію електропередач, грудень 2022 року. Через постійні обстріли працівники змушені постійно носити бронежилети й каски
Електрики, що прибули з Одеси до Херсона, ремонтують пошкоджену внаслідок російських атак високовольтну лінію електропередач, грудень 2022 року. Через постійні обстріли працівники змушені постійно носити бронежилети й каски

Херсон

Єдиний обласний центр, який росіянам удалося зайняти від початку повномасштабного вторгнення.

"Я херсонка. Пишаюся цим і завжди пишатимуся, – писала тоді київська менеджерка Валентина Балабанова. – Я вчилася в українських садочку та школі, закохана в нашу мову завдяки херсон­ській вчительці. Ходила на пари в український університет, де мені розповідали про українську літературу. Я слухала українські гурти, ходила на українські вистави. Мені ніхто ніколи не казав, що я маю бути патріоткою, я нею була апріорі, бо моє середовище було таке. За 22 роки, які я ­прожила вдома, ніхто не вважав ­Херсон російським містом. Усю російську пропаганду, над якою я сміялася, тепер транслюють у моєму місті. У місті, де все й завжди було українське. Бажання в усіх херсонців одне – бути й залишатися Україною".

Окупанти обіцяли: "Россия здесь навсегда". Але протрималися тут дев'ять місяців. 11 листопада українські військові зайшли в ­Херсон. Тепер місто поступово відновлюється. І потерпає від обстрілів ворогів, що ще сидять на протилежному боці Дніпра.

"Хімарс"

  Командир підрозділу з позивним ”Кузя” показує систему ракетного вогню ”Хімарс”, схід України, липень 2022 року
Командир підрозділу з позивним ”Кузя” показує систему ракетного вогню ”Хімарс”, схід України, липень 2022 року

Системи ракетного вогню, які стали одним із найбільших страхів російських військових під час повномасштабної війни. Система мобільна, за один раз може випустити шість 227-міліметрових снарядів. Може досягати цілей за 300 км.

– Лише з чотирма "Хімарсами" моєму підрозділу вдалося знищити майже 20 російських зенітних батарей, – каже лейтенант Валентин Коваль. – Бійці стріляють і встигають повернутися до свого табору ще до того, як ракета влучить. Ми стаємо практично невловимими для ворога.

Ц

Цигани

Новина про те, що роми вкрали танк у росіян, з'явилася у ЗМІ четвертого дня вторгнення. Це начебто сталося в селі Любимівка Херсонської області. Танк буксували трактором, один солдат біг слідом, але так і не наздогнав.

– Я з початку війни недобре ставився до того, що нашого ворога малюють якимось дебілом, ватником, у порваній фуфайці та вічно п'яним, – каже голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко, 45 років. – Оці меми, що цигани крадуть у них танки в цілому прикольні, але по суті це "шапкозакидательство". Його не повинно бути. Перед нами досить небезпечний, хитрий і підступний ворог. Окрім людей, яких загнали силоміць і дали їм у руки автомати, є кадрові військові, які керують цими операціями, є приватні компанії. Це велика та небезпечна сила, яку в жодному разі не треба недооцінювати.

Ч

Чорнобаївка

Кладовищем російської військової техніки став аеродром біля села Чорнобаївка за 10 км від Херсона. Росіяни захопили його в лютому, однак він постійно перебував "під прицілом" ЗСУ. Загалом нарахували три десятки ударів, внаслідок яких було знищено наземну техніку, гелікоптери й живу силу. Виник неологізм "чорнобаїти" – безрезультатно повторювати одну й ту ж дію.

– Чорнобаївка – це пам'ятник ідіотизму російської армії, – каже голова ГУР МО Кирило Буданов, 36 років.

Ш

Шахід

2,4 тисячі дронів-камікадзе Shahed-136 замовило російське керівництво в Ірані. Від вересня загарбники регулярно запускають їх на територію України, щоб знищувати військові й інфраструктурні об'єкти. Більшість збивають наші сили протиповітряної оборони.

– Іранські дрони – найпростіші в технічному плані, – говорить економіст Анатолій Амелін, 45 років. – Їхня мета – ураження заданого за координатами об'єкта, і все. Мінімум наворотів, електроніки. Тому Shahed-136 коштує дешево. Аеродинамічна схема: "крило, що літає". Саме вона забезпечує низький опір і в результаті – високу дальність польоту. Знищити його можна навіть стрілецькою зброєю.

Щ

Щекавиця

Понад 12 тис. людей зареєструвалися в телеграм-­каналі "Оргія на Щекавиці, як їб*не". Вони обіцяли в разі ядерної атаки на Київ зібратися на горі Щекавиця неподалік центру міста і влаштувати там оргію. Поп­гурт Latexfauna погодився провести в цей час концерт, а кулінар Євген Клопотенко – нагодувати присутніх.

– Усе, що нами керує в житті, – це Ерос і Танатос, – коментує психологиня Маріанна Ткалич. – Перше – це все, що пов'язано із сексом, друге – зі смертю. Велика кількість жартів про оргію пояснюється тим, що гумор – це захисний механізм у ситуації, коли ми не можемо нічого вдіяти. Ядерний удар – це і є смерть. У ситуації, коли ми не можемо це контролювати, не можемо впливати, а тільки спостерігати, гумор допомагає якось себе заспокоїти й відігнати страх.

Я

Ядерний шантаж

Володимир Путін натякає на імовірний ядерний удар від початку вторгнення. Цим нібито стримує підтримку України цивілізованим світом. А ще намагається схилити керівництво нашої держави до переговорів – звісно, на його умовах. Погрози не призводять до бажаного наслідку. Експерти оцінюють ризик ядерного удару як невеликий. Пентагон заявив, що не бачить доказів, що Росія готується до цього.

Зараз ви читаєте новину «"Ми хочемо, щоб наші діти не були змушені проходити через війни та страждання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути