четвер, 27 жовтня 2016 09:56

До кінця року декомунізують назви залізничних станцій

П'ятниця, 14 жовтня, 18:59

Охоронець Музею Тараса Шевченка у селі Шевченкове Звенигородського району на Черкащині телефонує заступникові гендиректора закладу Тарасові Забужку. Каже, викрали бронзовий барельєф із зображенням Кобзаря, який стояв біля музею.

– Це був автопортрет Шевченка 1840 року. Виготовили його з бронзи, розмістили на гранітній стелі. Крім барельєфа, з граніту зняли табличку з написом "Літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка", – розповідає 48-річна Людмила Шевченко, генеральний директор заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка". На його території розміщений музей. – Наступного дня працівники музею із села Моринці (батьківщина Кобзаря. – Країна) розповіли, що в них теж викрали бронзові таблиці із зображенням Шевченка й матері з дитиною. Були прикріплені до гранітної стели на в'їзді в село.

Поліція шукає крадіїв.

У серпні в Шевченковому викрали скульп­туру Кобзаря – "Тарас малює". Важила близько 500 кілограмів. Злодіїв не ­знайшли.

Автор: укрінформ
  У селі Бобовище Мукачівського району на Закарпатті 16 жовтня відбувся фестиваль ”Бобовищенське гроно”. Місцеві винороби та гості святкували закінчення збирання винограду. Учасники фестивалю пройшли святковою ходою. Також спеціальним пресом і ногами чавили ягоди. Організатори визначили трьох найкращих виноробів. Подарували їм діжки для зберігання напою
У селі Бобовище Мукачівського району на Закарпатті 16 жовтня відбувся фестиваль ”Бобовищенське гроно”. Місцеві винороби та гості святкували закінчення збирання винограду. Учасники фестивалю пройшли святковою ходою. Також спеціальним пресом і ногами чавили ягоди. Організатори визначили трьох найкращих виноробів. Подарували їм діжки для зберігання напою

А в цей час:

26-річний Микола Крищенко з Дніпра забігає у під'їзд своєї багатоповерхівки. Заходить у квартиру й замикається. За ним 10 хв. гналися четверо чоловіків.

– Йшов парком біля лікарні Мечникова. На лаві сиділа чоловіча компанія. Попросили по цигарці. Простягнув їм пачку, а один вихопив її в мене з рук. Сказав, що тепер це його, – каже Микола. – Потім усі четверо встали й почали мене обступати. Від них сильно потягло перегаром. Зрозумів, що нишпоритимуть по кишенях. Тому швидко дав на ноги. Думав, легко відірвуся, але четвірка погналася за мною. Хвилин 5 бігли майже на рівні зі мною. Потім відстали.

Рік тому Миколу побили, коли повертався додому.

– Тоді компанія п'яних попросила гроші на пляшку. Відмовив. І двічі отримав кулаком в обличчя, – говорить Крищенко.

– Щоб тобі все хазяйство відсохло! Знатимеш, як до моєї дівчини клинці підбивати! – кричить 33-річний Андрій Свалов із Полтави.

Кидає яйце у вікно приватного будинку 31-річної Ілони Василенко. Прийшов у гості й побачив, як вона цілується із сусідом Олегом Карасьовим. Збігав додому на сусідню вулицю і взяв з холодильника лоток з яйцями.

Цеглою вибиває скло й залазить у кімнату. Хапає Олега за футболку. Розмазує яйце йому по обличчю, ще одне жбурляє в Ілону.

– Наступного разу підпалю хату, – каже. – Прийду через 10 хвилин – щоб сусіда тут не було. А ти, Ілоно, вмийся. Бачити тебе не можу. Але не кину, бо люблю.

Андрій вибирається назад через вікно. Викурює три цигарки. Ілона пише йому на телефон повідомлення із вибаченнями. Коли Андрій повертається, вона плаче. Пара мириться. Наступного дня йдуть у кіно.

Львів'янину 34-річному Максиму Гаркавому телефонують із невідомого номера. Просять назвати ПІН-код зарплатної картки в Ощадбанку.

– Якийсь чоловік сказав, що він зі служби безпеки банку. Мовляв, з мого рахунку невідомі хотіли вкрасти велику суму грошей. Аби картку заблокувати – їм треба мій код. Я запанікував, бо пару днів тому колега скинув мені велику суму для закупки товару. Пообіцяв передзвонити в банк через хвилину й поклав слухавку, – говорить Максим.

Про розмову розповів дружині Олесі, 32 роки.

– Вона розсміялася. Сказала, що на мене вийшли телефонні аферисти. Їй на них щастить. Раз просили гроші підвезти на лікування брату. А в неї його нема. Вдруге вимагали сплатити кредит, хоча Олеся позики не брала.

Максим Гаркавий передзвонив на вхідний номер. Ніхто не відповів.

  Туристичні агентства, що проводили екстремальні тури в Чорнобиль, пропонують іноземцям здійснити подорож у зону АТО. Оформлюють їх як журналістів чи волонтерів.  ”Іноді вітер мандрів дме з такою силою, що може зірвати голову з плечей”, — розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Туристичні агентства, що проводили екстремальні тури в Чорнобиль, пропонують іноземцям здійснити подорож у зону АТО. Оформлюють їх як журналістів чи волонтерів. ”Іноді вітер мандрів дме з такою силою, що може зірвати голову з плечей”, — розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Банки планують брати плату за зміну ПІН-коду на платіжній картці, за інформацію про стан рахунку й помилково введений пароль у бан­коматі. Послуги коштуватимуть від 1 до 5 грн. За роздруківку чеку стягуватимуть комісію близько 3 грн.

Сім заяв на три спеціальності зможуть подавати у вузи абітурієнти 2017 року. При вступі обов'язковий сертифікат з української мови та літератури. Раніше можна було подавати 15 заяв – на п'ять спеціальностей.

Два свідоцтва про шлюб почали видавати молодятам. Чоловік і жінка матимуть власні документи, які можуть знадобитися при оформленні спадщини чи права власності. Також відтепер українцям не ставитимуть у паспорт штамп про реєстрацію чи розірвання шлюбу.

Конституційний суд відмовився розглядати законність перейменування Дніпропетровська на Дніпро. Заяву з вимогою визнати нову назву незаконною подали 48 нардепів від "Опозиційного блоку".

Братську могилу 13 воїнів Української повстанської армії знищили у селі Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі. Невідомі розбили пам'ятник, який стояв на кладовищі з 1993 року.

Укрзалізниця прибере інформацію російською мовою з табло на вокзалах, квитків і оголошень. Буде лише українська та англійська. Також до кінця року декомунізують назви залізничних станцій.

Наприкінці жовтня в Івано-Франківську покажуть мультфільм "Воїни лісу" – про боротьбу бійців Української повстанської армії з більшовиками. Усі персонажі – виліплені з глини. Мультфільм зроблений за технологією лялькової анімації: кожен рух знімають на фото, а потім світлини монтують і озвучують.

Три роки тому мене побили двоє охоронців супермаркету, бо випадково впустив пляшку коньяку і не хотів за нього платити. Того ж дня зібрав друзів, дочекалися закінчення зміни цих сторожів – і відлупцювали їх. Наступного ранку пішов в аптеку купувати мазь, аби зняти набряк під оком. Зустрів там одного з охоронців. Глянули один на одного – і розсміялися. Замість ліків купили дві пляшки горілки. ­Подружилися. Півроку тому я охрестив його другу дитину.

Микола СЕРДЮЧЕНКО

10 років тому рибалив у селі, де раніше жила моя баба. Коли підплив човном до очерету – побачив тіло чоловіка. Спливло спиною догори. Подзвонив у швидку й міліцію. До ставка збіглися місцеві. Загиблим виявився батько мого друга дитинства. Його шукали майже дві доби. Ставок не перевіряли, бо він ніколи не ходив туди купатися. Правоохоронці сказали, що втопився. Рідні досі не вірять.

Володимир ДЗЮБА

"Була на окупованій території Донбасу і спілкувалася з людьми, які взяли мене в полон. ­Відчула зміну настрою у представників ДНР і ЛНР. 70 відсотків із них жалкують, що взяли до рук зброю", –

Надія САВЧЕНКО, народний депутат

6700 доларів – близько 170 тис. грн – витрачають щороку на одного українського військового, каже міністр оборони Степан Полторак. Гроші йдуть на одяг, озброєння, їжу, соціальні гарантії та медичне забезпечення

Ближче до виборів Порошенка всі кинуть

Порошенко став президентом, але залишається бізнесменом. Йому треба думати, як зробити щось добре для країни. А в нього в голові – як залишитися на другий термін. Зараз Порошенку кажуть: ти – найкращий. Але ближче до виборів усі кинуть його.

Олександр ОНИЩЕНКО, народний депутат

У перші місяці війни вирішальну роль зіграли добровольці

Вирішальну роль у перші три-чотири місяці війни зіграли добровольці. Ще стояв Майдан, звідти багато поїхали на Донбас. Якби не вони, невідомо, де була б лінія фронту. Чи був би під нашим контролем Маріуполь?

"Айдар" поліз відбирати Щастя. Зазнав втрат, але продовжив іти вперед. І тоді тільки регулярні війська включились і почали звільняти Краматорськ і Сіверськодонецьк.

Микола КОХАНІВСЬКИЙ, командир батальйону ОУН

Московський патріархат агітує проти української державності

Релігійні організації, центр управління яких розташований у державі-агресорі, мають укладати з Україною меморандум. У ньому мусять зобов'язатися не займатись підривною діяльністю.

На прикладі Московського патріархату з початку АТО бачимо: по всій країні церкви залишаються агітаторськими пунктами проти української державності. Представники УПЦ МП продають антиукраїнську літературу навіть у центрі столиці – в Києво-Печерській лаврі.

Дмитро ТИМЧУК, народний депутат

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

У районному суді всі судді звільнились. Не хочуть заповняти електронну декларацію. Люди не можуть нічого вирішити. І в область не поїдеш – бо закон зобов'язує спочатку пройти районний суд.

Артем МОРОШЕЦЬ, 42 роки, Лохвиця на Полтавщині

 

Знайома чиновниця в районній адміністрації принципово не ходить на роботу. Бо закінчилися гроші на зарплати для держслужбовців. Обіцяють виплатити після новорічних свят. Нелегально підпрацьовує касиром у магазині

Святослав КУЩ, 34 роки

Знайомому в кафе щось підлили в горілку. Вийшов на перекур і далі нічого не пам'ятає. Через 3 години якось добрався додому. Без верхнього одягу, ключів від іномарки і телефону за 36 тисяч гривень. У кума, який із ним відпочивав, не стало гаманця з тисячею доларів.

Анна, 28 років

Патрульні хотіли отримати 3 тисячі гривень за те, що спіймали мене за кермом напідпитку. Я давав на тисячу менше. Довго торгувались. Зійшлися на 2350 гривнях. З даїшниками було легше домовлятися.

Андрій БОРИСЕНКО, 34 роки

Приятелька поїхала ­працювати в Китай моделлю. Познайомилася з ­тамтешнім хлопцем. Завагітніла, вийшла заміж і кинула роботу. Через пару років розлучилася й повернулася в Україну. Дитину залишила чоловіку.

Анна, 26 років

Зараз ви читаєте новину «До кінця року декомунізують назви залізничних станцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути