пʼятниця, 02 грудня 2016 14:01

Вчені виявили несподівані властивості води

Вчені виявили несподівані властивості води

Вода – найпоширеніша рідина на планеті. В результаті останнього дослідження науковці виявили інший агрегатний стан цієї рідини. Коли вона сягає температури від 40 до 60 градусів за Цельсієм, багато її властивостей змінюються, йдеться y опублікованому дослідженні в журналі Nanotechnology.

Група вчених з Великої Британії, Іспанії, Мексики та США тривалий час вивчали низку специфічних властивостей води. Під час дослідів поступово нагрівали рідину від 0 до 100 градусів. Виявилося, що багато властивостей рідкої води переходять через критичну точку у межах 50 градусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї знайшли рештки невідомого виду динозаврів

На графіках змін кожного показника залежно від температури дослідники виявили незвичайні "переломи" різких переходів. За температури близько 50 градусів індекс заломлення починав зменшуватися швидше. Коли нагрівання сягало приблизно 53 градуси - повільніше падала електрична провідність, а теплопровідність зменшувалася за 64 градусів.

На думку вчених, це може вказувати на існування двох різних станів води в рідкій фазі. Один – за низької температури, інший – за високої. За словами науковців, результати їхнього дослідження порушили багато важливих питань. Зокрема, чи впливає температура на біологічні макромолекули у водних розчинах.

Вчені NASA виявили, що чорні сліди на поверхні пагорбів на Марсі залишились не від потоків холодної води, a кип'яченої, яка випаровувалася при наднизьких температурах. Потоки виникали навесні під час танення льоду.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили несподівані властивості води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути