четвер, 22 грудня 2016 15:30

Вчені розгадали таємницю "туману-вбивці"
4

Щільний туман на 5 днів буквально накрив Лондон 1952 року. Хоча жителі звикли до постійних туманів, та цей виявився смертоносний - від нього загинули майже 12 тис. лондонців.

Вчені класифікують цей випадок як екологічну катастрофу - кислотний смог. Але причини його появи тривалий час були загадкою.

Нещодавно міжнародна група науковців із США, Китаю та Великої Британії розгадали таємницю туману-вбивці, повідомляє gogetnews.info.

Ключовим компонентом лондонського туману виявилися сульфати - вони надали сморід і токсичні властивості. Туман був наповнений двоокисом сірки, з якої утворилась сірчана кислота. Вона стала результатом згоряння низькоякісного м'якого вугілля з димових труб на промислових об'єктах та електростанціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Установили, якого кольору очей у природі не існує

"Наші результати показали, що цей процес відбувався за дії двоокису азоту - побічного продукту спалювання вугілля. Сталося це, коли з'явився природний туман", - заявив провідний автор дослідження Рен'ї Чжан.

Науковці сподіваються, що результати їх роботи допоможуть уникнути подібних випадків в азійських містах Китаю. Там зараз через занадто швидку індустріалізацію відбуваються такі процеси.

"Ми вважаємо, що допомогли відкрити таємницю туману-вбивці 1952 року в Лондоні, а також дали Китаю деякі ідеї про те, як поліпшити якість повітря. Скорочення викидів оксидів азоту та аміаку, ймовірно, буде ефективне в боротьбі з процесом утворення сульфату".

В перший день Нового 2016 року, за китайським місячним календарем, столицю КНР спіткала екологічна проблема. Це - пелена білого диму від величезної кількості запущених святкової ночі петард і фейерверків. Шкідливі речовини в повітрі тоді в 20 разів перевищували безпечний рівень, рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров'я.
Зараз ви читаєте новину «Вчені розгадали таємницю "туману-вбивці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути