вівторок, 13 грудня 2016 10:19

Вчені переконані, що мавпи можуть говорити

Вчені переконані, що мавпи можуть говорити

Американські біологи з Прінстонського університету встановили, що у мавп мовний апарат пристосований відтворювати звуки людської мови. Та на цій стадії еволюції головний мозок тварин не готовий до подібної діяльності. Такі результати дослідження, опублікованого на сторінках наукового видання Science Advances.

Під час дослідження за допомогою рентгена науковці вивчали рухи голосових зв'язок макаки. Зміни мовного апарату вимірювали під час різних мімічних рухів, жування і ковтання. Усього науковці спостерігали 99 різних конфігурацій голосового тракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили у шимпанзе неймовірні звички

На їх основі дослідники створили комп'ютерну модель голосового тракту макаки. Потім її ввели в комп'ютерну програму, здатну до конфігурації голосового тракту передбачати і симулювати звуки.

Виявили, що голосовий тракт макаки здатний відтворювати майже всі звуки англійської мови. За словами біологів, мавпи можуть відновлювати мову анатомічно, проте це неможливо здійснити на "нейронних" рівнях.

Раніше науковці з'ясували, що бразильські мавпи капуцини здатні "випадково" виготовляти знаряддя праці, схожі на ті, якими користувалися предки людини.

Зараз ви читаєте новину «Вчені переконані, що мавпи можуть говорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути