четвер, 31 серпня 2017 12:10

У звичайних школах запрацювали інклюзивні класи

У звичайних школах запрацювали інклюзивні класи
Зараз в українських школах функціонує 2,7 тис. інклюзивних класів. Там навчається більше 4 тис. учнів. Фото: education-inclusive.com

З нового навчального року у звичайних школах створюватимуть інклюзивні класи. На це уряд виділив 209 млн грн.

"Для запровадження інклюзії у школі мають бути створені відповідні умови. Це індивідуально для кожного навчального закладу. Десь необхідно обладнати пандуси, ліфт та туалет. Десь - запровадити посаду сурдоперекладача. Важливо, щоб учителі вміли працювати з особливими дітьми. Робота з такими школярами потребує психологічної підготовки. Педагог має володіти технологіями індивідуального педагогічного супроводу. Тобто вчитель для усіх дітей: для тих, які мають інвалідність, і для тих, які не мають жодних проблем", - розповідає Gazeta.ua освітній експерт Віктор Громовий.

В українських школах функціонують 2,7 тис. інклюзивних класів. Там навчаються понад 4 тис. учнів.

У лідерах - Київська область. У 148 школах навчаються 443 учні. У Волинській - 268 школярів у 143 школах. На Полтавщині організували 202 інклюзивні класи. Там навчаються 226 учнів з особливими потребами.

Найменше інклюзивних класів на Харківщині - 20. У них отримують освіту 33 учні.

Завдяки інклюзивним класам діти з особливими потребами матимуть змогу навчатися з однолітками. Для таких дітей розроблять індивідуальний план розвитку. Допомагати вчителеві у навчанні можуть соціальні працівники чи батьки дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому батьки не зобов'язані здавати кошти на ремонт школи

В Україні вже створили 338 опорних шкіл у всіх областях. Їхня мета - впорядкувати мережу навчальних закладів та підвищити їхню ефективність. Класні кімнати там краще обладнані, а вчителі кваліфікованіші. Опорні школи відкривають на базі кількох навчальних закладів у районах. Там мають навчатися не менш як 350 школярів. У школи дітей возитимуть автобуси. Цьогоріч на їхню закупівлю з бюджету виділили 200 млн грн. Найбільше опорних шкіл відкрили на Кіровоградщині - 53. Трохи менше у Львівській (37), Житомирській (30) і Київській (29) областях. Найменше - в Черкаській - 2. В опорних навчальних закладах навчаються понад 75 тис. школярів.

Зараз ви читаєте новину «У звичайних школах запрацювали інклюзивні класи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути