пʼятниця, 23 вересня 2016 14:30

Штани для щурів і спосіб чухання ноги - вручили премії за найдивніші дослідження

Штани для щурів і спосіб чухання ноги - вручили премії за найдивніші дослідження
Courtesy the Annals of Improbable Research

У Гарварді вручили Шнобелівську премію за 2016 рік, якою нагороджують за найдивніші наукові дослідження.

Цьогоріч лауреати премії отримали чеки на 10 трлн дол. Зімбабве. Це близько 40 центів у американській валюті, повідомляє The Guardian.

Цього року отримали Шнобелівську премію дослідження того, як часто брешуть люди, експеримент, під час якого з'ясували, що вгамувати свербіж в лівому боці можна почухавши правий навпроти дзеркала; а також спроба вивчити реакцію людей на псевдоінтелектуальні складні граматичні конструкції, які насправді позбавлені сенсу.

Крім них журі виокремило єгипетського уролога Ахмеда Шафіка. Він отримав премію за дослідження впливу штанців із поліестеру на рівень сексуальної активності у самців щурів. Для цього він пошив для об'єктів свого дослідження штанці з 100-відсоткового поліестеру, 100-відсоткової бавовни, 100-відсоткової вовни, а також із матеріалу, з рівним вмістом поліестеру і бавовни. У всіх зразках вчений передбачив отвір для хвоста. Ахмеду Шафіку вдалося встановити, що в штанях з поліестеру у щурів знижувалася сексуальна активність. Учений припустив, що це відбувається через розряди статичної електрики, створені синтетичним матеріалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені винайшли спосіб читання закритих книжок

Команда з Нової Зеландії отримала Шнобелівську премію з економіки за дослідження концепції "індивідуальності бренду", яке провели за допомогою каменів. Вчені просили 225 новозеландських студентів дати опис камінню, зображеному на картинках. За підсумками дослідження склали докладні описи "особистостей" каменів. Наприклад, камінь G виявився "великим бізнесменом з Нью-Йорка, багатим, бездоганним, можливо, трохи потайливим". Він "носить чорний дипломат, у нього акуратна зачіска, він швидко думає і говорить. Але не хороший хлопець". Камінь I студенти описали як "цигана або мандрівника, хіпі", а камінь H визнали "скромним і приземленим".

Премія з біології дісталася двом британцям: один із них, Том Туейтс, створив штучні кінцівки, що дозволяють йому рухатися як козі. Інший, Чарльз Фостер, спробував приміряти образ життя борсука, видри, лисиці й оленя. Будучи борсуком, Фостер викопав собі нору на схилі пагорба, їв черв'яків і намагався винюхати полівок. Прикидаючись лисицею, порпався у смітті і спав у садах. Інший вчений, Том Туейтс, як коза впровадився в стадо в швейцарських Альпах і прожив з ним три дні.

Нагадаємо, каліфорнійський стартап ''ФармБот'' створив робота, що самотужки розсаджує насіння, контролює вологість ґрунту та зриває бур'яни.

Зараз ви читаєте новину «Штани для щурів і спосіб чухання ноги - вручили премії за найдивніші дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути