середа, 22 лютого 2017 11:30

Стали відомі функції мовних інспекторів

Стали відомі функції мовних інспекторів
Фото: О.Капнік

За останні два місяці у Верховній Раді зареєстрували три мовні законопроекти. В одному з них пропонують створити посаду мовного інспектора. Про це йдеться в проекті закону 5670. Він зараз на розгляді парламенту.

"Сьогодні людина, мовні права якої порушують, не знає та й не має куди звернутися. Хтось скаржиться в поліцію, але це не завжди входить в її компетенцію. Таким органом має стати мовний патруль. Інспектори працюватимуть за фактом заяви від людей. Реагуватимуть на скарги українців, фіксуватимуть порушення мовного законодавства і шукатимуть шляхи розв'язання конфлікту", - говорить голова громадської ініціативи "И так поймут!" Роман Матис під час круглого столу "Мовна деколонізація України", що проходив в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка.

У законопроекті передбачено 27 інспекторів на всю Україну. Вони прийматимуть скарги громадян і вживатимуть відповідні заходи. Також створять інстанцію. Вона напрацює, а потім контролюватиме стандарт української мови, згідно з яким складатимуть іспит з її знання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес переходить на українську — експерт

Подібні інституції функціонують у Балтійських країнах. "В українському законодавстві функції мовних інспекторів м'якші. У країнах Балтії ці інспектори можуть прийти як простий покупець у магазин і спілкуватися з продавцем. Якщо у них виникне підозра щодо недостатнього рівня володіння державною мовою - продавця оштрафують", - розповідає активіст.

Вчора у Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка відзначали Міжнародний день рідної мови. Там вивчають понад 30 іноземних мов.

Зараз ви читаєте новину «Стали відомі функції мовних інспекторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути