середа, 18 січня 2017 14:20

Чому купання на Водохреще корисне для людини

Чому купання на Водохреще корисне для людини

19 січня українці святкують Водохреще. Це свято викликає чи не найбільшу реакцію у людей - як віруючих, так і не релігійних. Вважають, що у цей день вода набуває цілющих властивостей. Так вірять більшість людей і, щоб оздоровитись, занурюються у крижану воду.

Здавна вважають, що вода здатна запам'ятовувати інформацію, тому реагує на православний хрест і молитви священиків. Після цього вона стає цілющою.

"Чи набуває вода цілющих властивостей саме на Водохреще - наука сказати не може. Тут додається психологічний фактор - віра. Якщо людина вірить, що саме у цей день вода вилікує чи зцілить - такий "ефект плацебо" матиме додаткову силу і зробить свою справу. Віра у диво потрібна людині - від цього її здоров'я лише покращуватиметься. Але відомо точно, холод "лікуватиме" у будь-який день. Нехай таке Водохреще буде кожного дня", - каже Gazeta.ua професор, патофізіолог НАН України Віктор Досенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 способів подовжити людське життя

Він наголошує, що занурення у холодну воду матиме виключно позитивний вплив.

"Купатись в ополонці корисно для організму. Періодичні короткочасні переохолодження запускають адаптаційні механізми в організмі. Це феномен прекондиціонування. Працює за принципом: "що мене не вбиває - робить сильнішим". Як це не парадоксально, але наш організм страждає від відсутності страждань. А завдяки такому переохолодженню підвищується захисна реакція організму на інфекційні та ішемічні захворювання. Але занурюватись не варто більше хвилини. Спочатку треба підготуватись - спробувати контрастний душ вдома. Якщо людина це нормально переносить, то можна йти і в ополонку. І абсолютно не треба боятись, що можна застудитись", - пояснює експерт.

Втім купання в ополонці категорично заборонено людям із серцево-судинними та бронхо-легеневими захворюваннями, гіпертонією, епілепсії, інфекційними хворобами. Також перед купанням не варто споживати алкоголь - це дає зайве навантаження на серце.

Водохрещем православні та греко-католики відзначають день хрещення Ісуса Христа Іваном Хрестителем на річці Йорданії. Це завершальне свято новорічно-різдвяного періоду.
Зараз ви читаєте новину «Чому купання на Водохреще корисне для людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути