середа, 08 лютого 2017 11:59

На Марсі виявили загадкові хвилі

На Марсі виявили загадкові хвилі
Фото з obozrevatel.com

Марсіанська наукова лабораторія Curiosity надіслала на Землю нове фото з Червоної планети. На знімку - хвилі піску. Вони нагадують поверхню озера з брижами.

"Якби не знати, що на Марсі не існує вода у відкритих водойм, зображені на фото хвилі можна вважати морськими. Але насправді - це брижі на піску, сформовану тисячоліттями під дією дозволеної повітряної оболонки Червоної планети", - розповідають керівники місії Curiosity, співробітники NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили найбільшу чорну діру

Фахівці кажуть, що механізм формування хвиль на воді та піску однаковий. Поки що його вивчають для дослідження властивостей матерії Червоної планети.

Міжнародна група вчених з Німеччини та Франції встановила, що під поверхнею Марса розташовані великі плюми. Це - гарячі потоки мантії, спрямовані від ядра в сторону кори планети. Вчені припускають, що ділянки планети з високими значеннями теплового потоку розташовані під мантійними плюмами. До таких областей вони відносять і найбільші вулканічні райони планети - нагір'я Елізій і провінцію Фарсид.
Зараз ви читаєте новину «На Марсі виявили загадкові хвилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути