пʼятниця, 12 серпня 2016 11:30

Для марсохода Curiosity створили друга за $2 млрд

  Mars-2020
Mars-2020

Американське космічне агенство NASA планує запустити новий марсохід у 2020 році. Він обійдеться космічному агенству США більше $2 млрд. Місія необхідна для продовження роботи вже чинного апарату Curiosity.

Ціна п'ятого марсоходу NASA коштуватиме космічній агенції на 40% більше, ніж передбачали.

В середині літа робота над місією Mars-2020 Rover подолала важливий рубіж і перейшла до Фази С. Відповідно до прийнятих в агентстві процедур, цей етап супроводжується формальним переглядом плану робіт і витрат. Зазначені цифри в офіційній заяві не наводять, однак прес-секретар Лабораторії реактивного руху NASA Гай Вебстер повідомив, що поточна оцінка вартості розробки і запуску місії досягла $2,1 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про Марс

Додаткові 300 млн дозволять апарату пропрацювати на один Марсіанський рік (687 днів) довше початкового плану. Вебстер запевнив, що "з 70-відсотковою ймовірністю" нові цифри переглядати більше не будуть. Про це повідомляє Naked Science.

За попередніми даними, місія Mars-2020 Rover повинна була обійтися в $1,5 млрд. і виросла вже на 40%. При цьому ціна ще залишається нижчою від витрат на місію найбільшого марсоходу Curiosity. На його роботу було витрачено близько 2,5 млрд. Зараз 4-й марсохід продовжує роботу на Червоній планеті. Ровер 2020 року буде заснований на тій самі платформі, однак з іншим набором інструментів. Замість пошуку слідів води, мета 5-го апарату - перевірити здатність Марсу в минулому і в теперішньому підтримувати життя.

  Марсоходи Sojourner (найменший), Opportunity (середній), Curiosity (найбільший)
Марсоходи Sojourner (найменший), Opportunity (середній), Curiosity (найбільший)

Новий марсохід відправлять на Червону планету в середині 2020-го. В лютому 2021-го він буде на призначеному місці. Апарат збиратиме примірники мінералів та ґрунту для подальшої відправки на Землю.

Нагадаємо, що NASA успішно випробувала прискорювач ракети для польоту на Марс.

Зараз ви читаєте новину «Для марсохода Curiosity створили друга за $2 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути